Slovenský spevák Martin Harich zverejnil skladbu Marilyn Monroe. Novinka je podľa neho poctou ľuďom, ktorí prežívajú lásku na diaľku. Zároveň ide o pilotný singel nového albumu, ktorý plánuje vydať na jeseň.

"Pieseň niesla pôvodne pracovný názov Aby si sa nebála. Ten vystihuje oveľa viac námet piesne, ale Marilyn Monroe si poslucháči ľahšie zapamätajú," objasnil Martin Harich, ktorý je tiež autorom hudby a textu. "Moje piesne vznikajú často spontánne, na základe momentálneho rozpoloženia. Do hudby dávam vždy kus seba a práve tak tomu je aj v prípade Marilyn. Verím, že to poslucháči vycítia," dodal.

Refrén nahral v karavane s výhľadom na more

Ako tiež prezradil, vokál refrénu nahral v Nemecku v karavane na pobreží Baltského mora. Pozval ho tam v chladný marcový večer jeden z náhodných okoloidúcich, s ktorým sa spevák stretol počas hrania na ulici v meste Lübeck.

"Milujem busking, je súčasťou mojej duševnej hygieny vo chvíľach, keď potrebujem odpočinok. Rád spoznávam touto formou nové miesta a ľudí. Cestovanie a absolútne neformálne hranie ľuďom, ktorí netušia, kto je Martin Harich, pre mňa funguje ako dobíjanie batérií. Atmosféra toho konkrétneho večera na brehu mora bola pre mňa výnimočná. Na cestách mám v dodávke vždy mobilné nahrávacie štúdio a v karavane vznikol refrén. Pre mňa osobne sa mu nevyrovná žiadna štúdiová nahrávka. Dva mesiace som hľadal správny výraz a tam to jednoducho prišlo," prezradil.

O finálny zvuk skladby sa postaral Lukáš Chromek. Ten je známy nielen ako zvukár a producent, ale aj ako gitarista českej speváčky Ewy Farnej. Martin Harich plánuje k piesni nakrútiť aj videoklip, zatiaľ však na Youtube ponúkol iba krátku ukážku z piesne. Celú si ju môžete vypočuť na streamingových službách či na iTunes.



Ku každej piesni originálny obraz

Rodák z Liptovského Mikuláša podporil skladbu Marilyn Monroe aj grafikou, ktorú preňho vytvorila Abbie Puskailer. "S Martinom sme našli spoločnú notu a dohovorili sme sa na tom, že ku každej piesni z nového albumu vznikne môj originálny obraz. Dlho som premýšľala nad podobným prepojením výtvarného umenia a hudby. Z Martina cítim nadšenie a srdce, čo je presne to, čo dávam do mojich ilustrácií," vyjadrila sa manželka Thomasa Puskailera.

Martin Harich sa zviditeľnil v roku 2011 v show Česko Slovenská SuperStar, pričom ešte na jeseň toho roku vydal prvý album Príbeh snov (2011). Na konte má aj štúdiovku Nech (2013), z ktorej pochádza napríklad pieseň Asi mi horí tvár. V roku 2014 uviedol na trh akustický komplet G2 Acoustic Stage a vlani EP Pátram.

Zdroj: SITA (Warner Music / MediaBase)
Foto: archív speváka

Súvisiaci interpreti: Martin Harich