Český multiinštrumentalista Tomáš Dvořák alias Floex vydáva už svoj piaty soundtrack k počítačovej hre. Tentoraz zložil hudobný sprievod pre poľskú adventúru Papetura, dlho očakávaný debut vývojára Tomasza Ostafina. Hoci má Floex bohaté skúsenosti s komponovaním soundtrackov pre štúdio Amanita Design, Papetura sa líšia v žánrovom rozpätí i voľbou inštrumentov.

"Pre každý takýto projekt sa vždy snažím vytvoriť vlastný zvukový hudobný vesmír. Hudba v hre Papetura je zámerne čistejšia a má bližšie k súčasnému neoklasickému zvuku. Zjednodušene by sme mohli povedať, že som si zahral jednoduchý soundtrack na báze piana a sláčikov. Myslím, že to skvele sedí na svet Papetury. Súvisí to aj s drevenou kvalitou rôznych nástrojov vytvárajúcich zvuk soundtracku. Výborne sa prepájajú s papierovým svetom Papetury," hovorí Floex, ktorému na nahrávke sekundovali violončelista Tomáš Jamník a huslistka Eva Jamníková.


Trvalo šesť rokov než Tomasz Ostafin alias Petums vdýchol digitálny život svetu herných hrdinov Papeho a Tury, ktorý vytvoril celý ručne s použitím papiera a lepidla. Floexova hudba odráža krehkosť papiera, strach zo samoty a deštrukcie, ale aj nádej a priateľstvo. Hudobník prezrádza, že Papeturu už pozná naspamäť nielen po hudobnej stránke.

"Hru, do ktorej skladáte hudbu, si musíte zahrať mnohokrát, desaťkrát, stokrát. Musia sa vyladiť všetky možnosti toho, čo bude hráč robiť. Možno to nie je hranie v klasickom zmysle slova, ale rozhodne to nie je oddelený proces. U Papetury bola situácia trochu zložitejšia vzhľadom k ručnému procesu výroby adventúry, avšak testovať a skúšať sa muselo stále a dookola."


Soundtrack hry Papetura prináša deväť prevažne ambientných neoklasických skladieb. O mastering nahrávky sa postaral Matúš Godík. Nahrávka vyšla 7. mája digitálne v českom vydavateľstve Minority Records a 18. júna sa dostane na trh aj v podobe 180-gramového vinylu vo farbách ružového mramoru, ktorého súčasťou sú tiež tri veľkoformátové výtlačky s výjavmi z hry.

Naživo si môžete Floexovu tvorbu vypočuť 12. júna na festivale Nu Sound of Visegrad: Nové Zámky. Okrem neho vystúpia na podujatí aj maďarskí Korai Transmission, českí Bratři a zo slovenskej scény napríklad Ultrazvuk, Space Cats a Subtension.

Pozrite si, ako vznikala hra Papetura:

Redakciu Hudba.sk informovala za vydavateľstvo Minority Records Anna Mašátová.

Súvisiaci interpreti: Floex