Kanadská formácia Arcade Fire uviedla na trh 6. mája svoj šiesty album We, z ktorého pochádzajú single The Lightning I, II a Unconditional I (Lookout Kid). S vydaním štúdiovky prichádza aj nový klip k druhej menovanej piesni, ktorú líder skupiny Win Butler a jeho manželka Régine Chassagne venovali ich jedinému synovi.


V piesni mu, rovnako ako aj všetkým ostatným deťom na svete, zanechali odkaz, že život nie je zase až taký zlý, treba sa s ním popasovať a "bez bolesti by bol nudný". Myšlienku sa im podarilo originálne stvárniť aj vo vizuále, o ktorý sa postarala filmárska dvojica režisér Benh Zeitlin a strihač Affonso Gonçalves.

Vzdušnosť a pozitívnu energiu skladby Arcade Fire vyjadrili v symbolickom klipe plnom nafukovacích panákov a rôznych detských atrakcií. Práve deti zohrávajú v novinke hlavnú úlohu, keď sa snažia odolávať vetru, ktorý fúka oproti nim. Ich bojovnosť a odvaha im však prinesie víťazstvo.

Video dopĺňa niekoľko zábavných, ale aj dramatických záberov, v ktorých sa v rôznych situáciách objavili deti či nafukovacie atrakcie. V niektorých scénach dokonca panák "zaútočí" na samotnú kapelu počas koncertov v New Orleans a na festivale Coachella. "Vietor sme zachytili v jeho najdeštruktívnejšej a najfrustrujúcejšej podobe, ale v konečnom dôsledku je cestou k pochopeniu toho, že ak prijmeme a milujeme všetky prírodné sily, môžu nás povzniesť," uviedla formácia.


Nafukovací panáci sprevádzali kapelu aj počas vystúpenia v televíznej šou Saturday Night Live, kde predstavila okrem novinky aj skladbu End of the Empire II a tiež prvý singel z nového albumu The Lightning I, II. Veľkolepú atmosféru skladby dokázali Arcade Fire preniesť aj cez malé televízne pódium, čo je ďalším dôkazom o nespochybniteľnom talente muzikantov a 42-ročného frontmana, ktorý nie je fanúšikom žiadnych zbytočných póz.


Sentimentálnosť druhého singla Unconditional I (Lookout Kid) sa zase naplno prejavila počas nedávneho vystúpenia skupiny na kalifornskom festivale Coachella. Win Butler tam pieseň po prvej slohe prerušil a prekryl si oči rukami. O sile piesne a textu plného rodičovských rád svedčia aj komentáre fanúšikov na internete, kde píšu, že ich skladba rozplakala.


Album We obsahuje celkovo desať piesní, ktoré nahrávali v New Orleans, El Pase a na Mount Desert Islande. S produkciou manželom Winovi a Régine pomohol Nigel Godrich, dvorný producent Radiohead. V piesni Unconditional II (Race and Religion) hosťuje legendárny Peter Gabriel.

We je zároveň posledný album, na ktorom sa podieľal spevákov mladší brat Will Butler. V oficiálnom stanovisku vyhlásil, že je čas na nové veci.

Arcade Fire podporia nový album aj na turné. V rámci Európy sa budú zdržiavať skôr na západe, no vystúpia aj 1. októbra v poľskej Varšave.

Vypočujte si album We na Deezeri:



Autor: Lukáš Dedík

Súvisiaci interpreti: Arcade Fire