Ela Tolstova, Šimon Švidraň, Zuzana Mikulcová či Nora Ibsenová. Tak ako stovky ďalších talentov slovenskej hudobnej scény, aj oni čelili počas uplynulých dvoch rokov veľkej neistote. O tom, ako dopady pandémie na oblasť kultúry ovplyvnili ich životy, sa spolu s ďalšími hosťami rozrozprávali v novej sérii podcastu Neviditeľní, ktorý odštartoval práve počas pandémie.

"Druhá séria je oproti tej prvej obsahovo odlišná. Namiesto zástupcov jednotlivých odvetví kultúrneho a kreatívneho priemyslu dostali priestor výhradne hudobníčky a hudobníci. Talentovaní ľudia, ktorí toho majú ešte veľa pred sebou – no pandémia im na dlhý čas prekazila plány," prezradil o pokračovaní podcastu Neviditeľní jeho tvorca Lukáš Turiak, ktorý je sám hudobníkom (pôsobil v už nefungujúcej kapele Bod Omylu) a organizátorom (festival Žilina žije).

So svojimi hosťami Lukáš vedie rozhovory v odľahčenom duchu. Divák sa z nich dozvie veľa o tom, ako vlastne mladí umelci fungujú a čo všetko stojí za ich progresom. Každá z desiatich epizód druhej série predstavuje inú osobnosť slovenskej hudobnej scény – viac či menej známu. Jednou z nich je aj spevák, textár a skladateľ Filip Jánošík Lehotský, líder projektu Filip Jánošík a hotoví umelci. "Páči sa mi, že Lukáš išiel do hĺbky. Vytiahol zo mňa, aké je finančne náročné ťahať kapelu, prečo sa to vôbec oplatí robiť, ako textujem a prečo spievam napriek presvedčeniu, že to neviem," zhodnotil podcast.

Okrem už spomenutých hostí pozvanie prijali aj Tomáš Billik, známy ako pesničkár Matej Tále a líder recesistickej kapely Marhule, producent a skladateľ Ľubomír Mazák, frontman skupiny Ironic Modern World Oto Paluš, spevák a skladateľ Domi Stoff z kapely King Shaolin a gitarista skupiny Zoči Voči Juraj Štefánik.

Všetkých desať približne polhodinových rozhovorov si môžete pozrieť na Youtube kanáli Neviditeľní alebo si podcast vypočujte v podcastových aplikáciách, kde nájdete aj prvú sériu podcastu.

Projekt podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Lukáš Turiak. Správu sme upravili.