Britská heavymetalová legenda Black Sabbath tento týždeň vydáva nový album s názvom 13. Ide o ich prvý štúdiový album od roku 1978, na ktorom spolupracovali traja zo štyroch pôvodných členov kapely vrátane speváka Ozzyho Osbourna. Prečítajte si, čo hovoria členovia kapely o albume.

Ozzy Osbourne, Tony Iommi a Geezer Butler nahrávali spolu s bubeníkom Bradom Wilkom, ktorý sa preslávil hraním v Rage Against The Machine či Audioslave. Wilk nahradil pôvodného bubeníka Billa Warda. Na albume spolupracoval aj renomovaný producent Rick Rubin, ktorý nahrával napríklad s Johnnym Cashom a Metallicou. 

"Album sme nazvali 13, aby sme nahnevali nahrávaciu spoločnosť," vyjadrili sa Black Sabbath. "Chceli od nás trinásť skladieb, pričom my sme mali len desať a nechceli sme písať ďalšie. Oni však povedali 'Nie, my chceme trinásť' a tak sme album nazvali 13, pričom sme nakoniec nahrali až šestnásť skladieb. Okrem rýchlych nahrávok tam nájdete aj akustickú či bluesovú skladbu," vysvetlil Geezer Butler.

Sú radi, že sú v roku 2013 živí a spolu

Gitaristovi Tonymu Iommimu, ktorému minulý rok diagnostikovali rakovinu, ponúkol spoluprácu na nových skladbách spevák Ozzy Osbourne. Myslím, že práca na tomto albume pomohla Tonymu nemyslieť na chorobu i keď o nej nikdy nehovorí," povedal Osbourne. Spevák sa tiež vyjadril, že najväčšiu radosť mu robí fakt, že členovia kapely sú živí a spolu. "Nikdy som si nemyslel, že sa nám bude dariť ešte v roku 2013. Je úžasné byť opäť spolu," dodal. Po naplánovanej sérii letných koncertov v USA kapela odohrá vystúpenia v Južnej Amerike a tiež v Európe. V rámci turné sa predstavia aj 7. decembra v pražskej O2 Aréne.

Osbourne ešte pred vydaním označil album za svoje majstrovské dielo. "Poviem len čistú pravdu, keď poviem, že z toho, ako znie, som padol na zadok. Ak sa vám páčili Black Sabbath v dávnej minulosti, musíte 13 milovať. Je to veľmi heavy. Je to veľmi, veľmi heavy. Som svojím najväčším kritikom. Namiesto plusov vždy hľadám nedostatky. Ale nebol som takto nadšený z nejakého albumu už veľmi, veľmi dlho. Ani si nepamätám kedy naposledy," povedal spevák koncom apríla pre The West Australian.

Kým piesne ako Damaged SoulEnd of the Beginning a tiež prvý singel God Is Dead? sú pre kapelu typické, fanúšikov môže prekvapiť napríklad soft rocková balada Zeigeist s jazzovým gitarovým sólom. Osbourne v rozhovore pre magazín SPIN povedal, že ide o návrat k úplným začiatkom, kedy boli "jazzovo-bluesovou kapelou" a skladby viac pripomínali voľné bluesové jamovanie ako klasickú štruktúru so slohami, refrénom, prechodom a zase refrénom.


Tracklist albumu 13 od Black Sabbath:

1. End of the Beginning
2. God Is Dead?
3. Loner
4. Zeitgeist
5. Age of Reason
6. Live Forever
7. Damaged Soul
8. Dear Father

Zdroj: SITA (Nme.com, Blacksabbath.com, Reuters), archív Hudba.sk
Foto: Blacksabbath.com

Súvisiaci interpreti: Black Sabbath