Už na budúcu sobotu sa odohrá najväčší nefestivalový open-air koncert tohtoročnej letnej sezóny - vystúpenie Elánu na letisku v Holíči. Legenda československej populárnej hudby predstaví najväčšie hity svojej kariéry, pričom viaceré z nich zaznejú v unikátnom prevedení. Chýbať nebudú ani novinky z albumu Živých nás nedostanú (2014).

"Na koncerte v Holíči odznie rovnomenná titulná pieseň albumu, ďalej skladba Ryšavá a koncertnú premiéru bude mať špeciálny duet s Lo Hrůzovou Neodchádzaj. Máme vyše 500 pesničiek a okolo 100 hitov, preto je niekedy problém vybrať skladby na koncert. Na Elán Best of vol. 2 sme vybrali ďalšie nové skladby, ktoré sme v programe Elán Best of vol. 1 nehrali," prezradil Vašo Patejdl.

Favoritom je Hans Christian Andersen

Skupina Elán pripravila na jún aj ďalšie prekvapenie pre fanúšikov. Deň pred megakoncertom v Holíči vyjde box so šiestimi CD s názvom Kamaráti. Obsahuje všetky štúdiové albumy vydané po návrate Vaša Patejdla do skupiny v roku 1996. Spoluzakladateľ legendárnej kapely si na koncerte v Holíči zahrá aj svoju obľúbenú skladbu Hans Christian Andersen, ktorá je podľa mnohých vôbec najlepšou piesňou Elánu. Ako prezradil, niektoré piesne odohrá kapela v úplne nových prevedeniach, aké fanúšikovia ešte nepočuli a pravdepodobne zaznejú len na tomto koncerte.

"Mám rád koncertné piesne, ktoré sa tak často v rádiách nehrajú. Pieseň Hans Christian Andersen stále oslovuje publikum a som rád, že ju zahráme, pretože je tam priestor na predstavenie sólových nástrojov. Dominantou tohto koncertu je, že máme dychovú sekciu a niektoré pesničky sme upravili, takže Kaskadér alebo Dve a dve budú s dychmi. Určite sa oplatí prísť, lebo takto sme ich nikdy nehrali a ani potom nebudeme," zdôraznil Vašo Patejdl. 

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Ako vznikajú hity? Tajomstvom Elánu je tvorivá "burza"

Úspešný hudobník a skladateľ pred blížiacim sa koncertom a vydaním CD boxu priblížil aj proces tvorby v kapele. "Už 40 rokov máme takzvané burzy, to znamená, že keď sa robí nový album, každý prinesie svoj nápad, textári ponúknu texty. V prvej fáze sa každý snaží vytvoriť pesničku, či už na ten text alebo bez textu. Na jeden text môže vzniknúť viacero melódii a potom hlasujeme a vyberáme, ktorá z nich je lepšia," prezradil Patejdl. 

"Toto všetko prinesieme na 'burzu', kde hlasujeme, ktoré pesničky sa budú robiť. Vznikne užší výber, tie burzy sa opakujú alebo dopĺňajú, takže začneme robiť na pesničke, keď už je hotová melódia aj text. Keď máme demo, vymyslenú rytmiku, aranžmány, vyberáme sólového interpreta, vokály. Tento proces trvá niekedy aj pol roka," dodal.


Priaznivci kapely, ktorá má na konte štyroch československých a osem slovenských Zlatých slávikov, sa môžu 20. júna v Holíči tešiť na megahity Aj keď bez peňazí, Ôsmy svetadiel, Neobzerajte sa, pani Lótová, Smrtka na pražskom orloji, Kráľovná bielych tenisiek, Bosorka, Sestrička z Kramárov a mnoho ďalších. Lístky v cene 24 eur si môžete zakúpiť exkluzívne v sieti Predpredaj.sk, na mieste budú stáť o 5 eur viac.

Okrem klasických lístkov sú v predaji aj VIP vstupenky v hodnote 80 eur, vďaka ktorým si koncert môžete vychutnať ako králi. VIP vstupenka obsahuje sedenie na VIP tribúne pred pódiom s výborným výhľadom, welcome drink, DVD akustického koncertu s názvom Elán v Divadle, strážené parkovanie na vyhradenom mieste, vstup bez čakania cez VIP vchod, neobmedzený pohyb vo VIP zóne a dokonca voľný prístup do backstage.

TIP: Spevák Jožo Ráž bude online: V stredu o 11:00!

Informácie a fotografie portálu Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Článok bol upravený redakciou.

Foto: Dana Baláž

Súvisiaci interpreti: Elán