Známy slovenský raper Zverina pred pár dňami vydal v poradí už svoj štvrtý štúdiový album Ženy, Víno, Rap. Ešte pred jeho oficiálnym uvedením bol známy celý tracklist a všetci hostia. Jeden tromf, pomyselné eso v rukáve však dlho zostávalo tajomstvom. Dnes už vieme, že hlavným hosťom albumu je legenda českého pesničkárstva Jaromír Nohavica.

Po roku a pol od vydania nahrávky Umelecké delo (2013) predstavil Zverina verejnosti už svoj štvrtý štúdiový album Ženy, Víno, Rap, ktorý vydal pod hlavičkou svojho novozaloženého labelu Zverina Art. Popradský raper dopredu avizoval svojim fanúšikom, že nikdy nebolo tak dôležité vlastniť originál albumu, keďže to najväčšie prekvapenie sa skrývalo práve v ňom.

Po grafickej stránke ide o najprepracovanejší Zverinov obal, zvonka poteší oko priaznivcov ženskej krásy a v jeho vnútri ich toho čaká ešte viac. Začiernený štítok nachádzajúci sa na zadnom obale pri skladbe Nebo tiež vzbudil rozruch. Práve pod ním sa skrýva meno Jaromír Nohavica.

Dlhoročný fanúšik rapu

Prvé indície o spolupráci sa začali už objavovať v júni minulého roka, keď sa Zverina na sociálnej sieti pochválil emailom od folkovej legendy. "Zverino, až teď jsem natrefil na tvé Umelecké delo a udělalo mi velkou radost. S Janou, co mi pořádá koncerty, jsme ho brousili noční cestou z polské Toruně celých 5 hodin a hodně nás potěšilo. To, že někdy něco spolu uděláme, platí stále. Jsi dobrý. P.S. Nemluvě o obsahu - to je samosebou kvalita - je album uděláno hodně dobře i zvukově. Rešpekt," napísal Zverinovi Nohavica.

Slovo dodržal a výsledkom ich spolupráce sa stala pieseň Nebo, ktorá je spojením lyriky rapu a folku. Zverina v nej rapuje o neistej situácii vo svete a poukazuje na fatalistickú vlastnosť ľudstva zničiť všetko, čo sa len dá. Nohavica nastupuje v druhej slohe a v jeho temnom parte kritizujúcom ľudský egoizmus sa prejavuje nekompromisná povaha, ktorú poznáme predovšetkým zo skladieb Hrdina nebo dezertér, Já si to pamatuju či V tom roce pitomém.

O Nohavicovi je známe, že má slabosť pre kvalitný rap, vo svojej zbierke má okolo 150 nosičov od českých, slovenských a poľských hip-hopových formácií, s mnohými z nich sa pozná a priatelí. Ako autora a textára ho najviac baví vymýšľať si do inštrumentálnych častí a beatov vlastné rýmy. Prvou lastovičkou tohto záujmu bola spoločná pieseň Já tam byl s českými rapermi Pio Squad. Zo slovenskej scény ho najviac zaujal práve Zverina, ktorého pesničkár počas svojho vypredaného koncertu v Starej tržnici verejne pozdravil a obaja umelci sa potom stretli v zákulisí pri spoločnej debate. Práve počas marcovej sérii bratislavských koncertov si Nohavica našiel čas, aby skladbu so Zverinom nahrali.

(Odporúčame použiť kvalitné slúchadlá, inak Nohavicovi nebudete rozumieť a z atmosféry skladby nebudete nič mať - hudba sa nerobí pre posluch na notebookoch a mobiloch.)


Spolupráca s textárskym idolom

"Keď som sa niekde dočítal, že môj veľký textársky idol má doma moje albumy, veľmi ma to potešilo. Kontaktoval som ho a komunikovali sme spolu prostredníctvom mailov. Po nejakej dobe sme sa zhodli na hudbe, ktorú vyprodukoval Mugis. Jarek vymyslel tému a poslal prvý nástrel, ja som napísal svoje časti a keď mal Jarek nedávno koncertné turné v Bratislave, skladbu sme nahrali v štúdiu Kuulfabrik. Je to prepojenie štýlov, generácii a krajín," hovorí Zverina, ktorý má so spájaním štýlov bohaté skúsenosti - nejaký čas už totiž spolupracuje aj s metalovou skupinou Rust2Dust.

Na jeho novom albume Ženy, Víno, Rap sa okrem Nohavicu objavili aj ďalší zaujímaví hostia ako DJ Wich, Elpe, Škrupo, Mamba, Refew, Oliver Lowe, DJ Fluw, DJ Metys, Lord Lhus a spomínaní Rust2Dust. Aj z tohto hľadiska sa jedná o Zverinov najpestrejší album, ktorý prepojil hudobné štýly a generácie. Vydal tak hudobne i textovo rôznorodé svedectvo na dôležité spoločenské témy aj na samotný život.

Ďalšie ukážky z albumu:


Redakciu Hudba.sk informoval za Zverinu Daniel Hevier ml. Článok bol upravený redakciou.

Foto: Marko Erd - Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Jaromír Nohavica, Zverina