Posledné dva videosingle ukázali v prípade Rakbyho celkom zaujímavý progres. Elektronickú produkciu zmenil za zvuk živých nástrojov a v najnovšej skladbe 4kolesová láska sa dokonca pokúša o spev. Viac to však fungovalo, keď si v aprílovom singli Vyrovnaný s tým pozval na refrén speváčku Virginiu.

Rakby sa pred pár dňami fanúšikom pripomenul funky singlom a videoklipom, ktorý poteší najmä milovníkov áut. On sám však hovorí ešte o ďalšej svojej "novej láske". "Milujem autá, tento krásny Chevrolet Camaro je klasika. Zamiloval som sa však do živých nástrojov. Pracujem so skvelými muzikantmi a z výsledku sa veľmi teším," prezradil raper, ktorý v spolupráci s gitaristom a koproducentom singla Samuelom Kovácsom pripravuje nový album.

"Bude to niečo iné, ako som robil doteraz, myslím, že to ľudí prekvapí," dodáva Rakby. Živá kapela ho aktuálne sprevádza nielen na vystúpeniach, ale aj vo videoklipe. V ňom si hlavnú ženskú úlohu zahrala herečka Silvia Mannová. Za kamerou stál Ján "DoubleJ" Jančok.


Nový hudobný smer Rakbymu svedčí a zdá sa, že v ňom našiel cestu, ako sa odlíšiť od konkurencie. V súboji s ostrieľanejšími rapermi veľké šance nemá, a tak je logické, že sa snaží svojou tvorbou osloviť skôr mainstreamovejšie publikum. Pre fanúšikov hip-hopu je totiž stále druhotriednym raperom - živý zvuk z neho Kendricka Lamara nespraví. Jeho frázovanie je už roky na rovnakom leveli a - čisto subjektívne - jeho hlas ma skrátka nebaví.

Na druhej strane oceňujem Rakbyho snahu o progres aspoň z hľadiska hudby. Diera na trhu tu je, Rytmus o albume s organickým funky soundom rozpráva už roky, no až na pár spoluprác s Igorom Kmeťom ml. zatiaľ svoje plány nerealizoval. Pritom ak by sa v hudobnom projekte spojil s Darou Rolins, pozornosť popových fanúšikov by mal zaručenú.

U Rakbyho je otázne, či je tou správnou cestou snaha o spievané refrény. Ak je totiž jeho rap priemerný, tak o speve sa zatiaľ nedá povedať ani to, je to skrátka nuda. Omnoho lepšie urobil v predchádzajúcom singli so sympatickou osobnou výpoveďou Vyrovnaný s tým, kde refrén prenechal speváčke. Virginia (Virgínia Buberníková) sa zviditeľnila v roku 2013 ako finalistka tretej série Česko Slovenskej SuperStar, odvtedy však o nej veľmi počuť nebolo. Skladbe dodala svieži nádych spolu so saxofónovými sólami Mária Beláka a výsledkom je zatiaľ asi najlepšia, resp. navyzretejšia vec od Rakbyho.


Text: Patrik Marflák + citácie z TS (Michal Šefčík)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Rakby