Skupina Fragile, pesničkárka Sima Martausová, Babyband, ale aj speváčka a raperka Sima svojimi vystúpeniami podporia podujatie Paráda s podtitulom "prvý bezbariérový festival". Organizátorom zo Slovenského paralympijského výboru ide predovšetkým o búranie psychických bariér, a tak budú spolu súťažiť a zabávať sa zdraví aj zdravotne znevýhodnení ľudia.

Podujatie sa uskutoční už v sobotu 16. júna na Kúpeľnom ostrove v Piešťanoch. Pripravený je bohatý program, v rámci ktorého sa predstavia budú aj úspešní slovenskí paralympionici zo Zimných paralympijských hier v Pjongčangu. V Južnej Kórei zažil slovenský tím najúspešnejšiu zimnú paralympiádu v histórii - hendikepovaní športovci získali spolu jedenásť medajlí (šesť zlatých, štyri strieborné a jedna bronzová). Na Chodníku slávy v Piešťanoch im preto odhalia novú tabuľku a priamo na festivale bude do života uvedená aj knižná pamätnica s názvom ZPH 2018 Pjongčang a DVD o týchto hrách nazvané Dary života.

Komunikačná platforma, ktorú odštartoval Slovenský paralympijský výbor (SPV) tesne pred odletom našej výpravy na Zimné paralympijské hry 2018 sa nesie v duchu hesla "Sme si rovní". Pod jej hlavičkou teraz SPV organizuje aj samotný festival. Kuriozitou je, že na tomto podujatí sa stretnú dve speváčky používajúce meno Sima. Obe patria medzi výrazné objavy posledných rokov, hoci sa venujú rozdielnym žánrom.

"Keď mám čas,vždy rada prijmem pozvanie na koncerty, ktoré majú pre mňa zároveň aj pridanú hodnotu. Napríklad tým, že svojimi piesňami podporím nejakú peknú myšlienku, alebo že vyjadrím hudbou niekomu obdiv. Spievať na Paráde pre mňa túto pridanú hodnotu má, a preto sa teším. Paralympionikov vnímam tak ako aj iných ľudí, nerobím rozdiely medzi zdravotne znevýhodnenými a zdravými,“ vraví Sima Martausová.


Návštevníci môžu v Piešťanoch zažiť aj stretnutia s významnými športovcami alebo umelcami, a sami budú tiež súťažiť v rôznych športových hrách. Na záver je pripravená aj bohatá tombola pre deti. "Toto podujatie je pokračovaním tradície Parády, ktorá odštartovala v roku 2010 na Zelenej vode pri Novom Meste nad Váhom a každoročne v spojitosti s MDD prilákala do tohto areálu stovky detí s rodičmi," približuje históriu Parády predseda Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš. "Naším cieľom je, aby sa ľudia oboznámili s paralympijskými športmi a prežili príjemný deň v kruhu paralympijskej rodiny. Tentoraz si spolu pripomenieme aj obrovské úspechy našich paralympionikov na tohtoročných Zimných paralympijských hrách," dodáva.

SPV organizuje Parádu v spolupráci so svojím dlhoročným partnerom - Kúpeľmi Piešťany. Generálnym partnerom podujatia zostáva SPP, a.s. V tomto roku sa podujatie presťahovalo z Nového Mesta nad Váhom do Piešťan a mení svoj charakter na bezbariérový festival. SPV spojil sily aj s úspešnou minuloročnou akciou z Piešťan "Ruka v ruke" a na tento deň pripravil viacero sprievodných akcií. 
Pre viac informácií navštívte stránku www.parada.spv.sk.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Eva Sládková z agentúry Propaganda House. Tlačovú správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Sima Magušinová