Prepájanie sveta hudby, divadla a tanečného umenia si česká kapela Zrní už opakovane vyskúšala. Teraz sa dostali aj do sveta počítačových hier. Akčnú skákačku Hrdina pripravil slovenský fanúšik Zrní Dalibor Bartoš. Kapele tým splnil sen, ktorý má už od vydania druhého albumu s názvom Hrdina počítačový hry jde do světa (2011).

Pri tvorbe hry autor použil práve hudbu a príbeh z tohto albumu, pričom každý level zodpovedá jednej pesničke. K tvorbe Zrní sa autor hry Hrdina dostal náhodou, keď mu kamarát vlani pri ceste autom do lesa pustil skladbu Hýkal. "Veľmi sa mi páčila hudba, atmosféra a čistota zvuku. Tak som ešte v ten deň skúsil aj iné pesničky od Zrní a odvtedy 'žeriem Zrní'," smeje sa Dalibor Bartoš.

Hra, ktorá nie je komerčným produktom a bude dostupná zdarma, bude oficiálne vydaná 27. júna. Bartoš ju navrhol ako odpočinkovú, stredne až menej náročnú akčnú skákačku, aby hráč nemusel prehnane myslieť a stíhať riešiť komplikované hlavolamy. Cieľom hry je si predovšetkým užívať "vizualizovanú hudbu".

"Album Hrdina počítačový hry jde do světa ma oslovil vďaka tomu, že za textom je aj nejaký príbeh. Vedel som si predstaviť hru voľne postavenú na námetoch niektorych pesničiek z tohto albumu," dodáva Dalibor Bartoš.


Zásadný album

S postavou hrdinu počítačovej hry, ktorá z pohodlia svojho virtuálneho domova vyrazí do reálneho sveta, Zrní pracujú už od nacvičovania svojho debutového albumu Voní na sústredení v Pilníkove v roku 2009. Následne ju zhmotnili do svojho druhého, konceptuálneho albumu, ktorý je pre nich dodnes zásadný.

Zrní už v tej dobe vedeli, čo chcú, našli svoj charakteristický jazyk, poetiku a tému. Výpravný booklet v podobe ilustrovanej knižky od Štěpánky Blahovcovej príbeh rozprávaný v pesničkách ešte umocňoval. Postavička "hrdinu", ako ho ilustrátorka vtedy zachytila, kapelu Zrní v LED podobe odvtedy sprevádza na všetkých koncertoch. Stalo sa z neho kapelné logo.

"Z tej hry mám z niekoľkých dôvodov veľkú radosť. My sme už vtedy chceli k albumu počítačovú hru. Dokonca na nej naši kamaráti začali pracovať, ale nakoniec to nevyšlo. Je úžasné, že sa to nakoniec stane. A tiež ma veľmi teší, že s nápadom prišiel sám Dalibor. Na hre pracoval z čistej radosti a potom nám len napísal: 'Ahoj, robím na hrdinskej hre, môžem to dokončiť? Nie je v tom žiaden marketing, peniaze a dokonca ani plán. Je to čisto život hrdinu'," hovorí frontman kapely Zrní Honza Unger.

Pozrite si, čo hovoria členovia kapely o albume a hre Hrdina:


Počítačová hra so živou hudbou

Bartoš pripravuje hru aj vo verzii pre mobilné telefóny a začiatkom roka 2020 by k nej Zrní radi urobili predstavenie, v ktorom skombinujú hranie hry so živou hudbou. "V našom prípade by to bolo ešte zaujímavé tým, že v hre sú len celé pesničky. Takže, keď to hráč pokazí, ide aj pesnička od začiatku. To by naživo mohla byť sranda alebo pekné psycho," smeje sa Unger.

Aktuálne sa Zrní sústredia na dokončenie materiálu pre šiesty radový album, ktorého vydanie chystajú v roku 2020. Okrem toho muzikanti v spolupráci s Knižnicou Václava Havla pri príležitosti 30 rokov slobody po páde komunizmu pracujú tiež na projekte Havlovy děti Havlovi, ktorý vyvrcholí na jeseň v čase výročia novembra 1989.

Zrní zahrajú v niekoľkých divadlách, v rámci konferencie k odovzdávaniu Ceny Václava Havla za ľudské práva alebo počas osláv 17. novembra na pražskej Národní tříde. Zavŕšením projektu bude živý prenos z ďalšieho koncertu na Hrádečku neďaleko Trutnova (Havel tam mal chalupu), ktorý sa uskutoční 18. decembra.

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Zdeněk Neusar. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: Zuzana Veselá

Súvisiaci interpreti: Zrní