Košická formácia Kiss My Ex! existuje len niekoľko mesiacov, no hneď s prvým videom by mohla vyvolať celkom slušný rozruch. Na scénu totiž vstúpila s viac než sedemminútovým klipom, v ktorom vzdala hold jednej z najpopulárnejších speváčok súčasnosti. Slovenský "Dua Lipa mashup" pozostáva z piatich singlov a spoluprác britskej hviezdy.

Skupinu Kiss My Ex! tvoria speváčka Iveta Karičková, hráč na klávesové nástroje Ladislav "Lezlee" Znám a gitarista Peter Klema. Medley piatich skladieb Ivetinej obľúbenej speváčky nahrali a naspievali v jeden pondelkový večer. "Robíme to, čo sa nám páči a šírime to ďalej. Je to jednoduché. Takto to je aj v prípade hudby, ktorú robí Dua Lipa," hovorí mladá interpretka.

V mashupe môžete počuť hity IDGAFNew Rules z debutu Dua Lipa (2017), minuloročný prvý singel z jej nového albumu Future Nostalgia Don't Start Now, ako aj úspešné spolupráce so Seanom Paulom a Calvinom Harrisom - No Lie (2016) a One Kiss (2018).

Kapela sa v rámci svojich možností drží originálov, pričom okrem gitary, klávesov a rôznych zvukov z MIDI kontrolera od Abletonu môžete počuť aj pôvodné elementy skladieb, ktoré samozrejme nie je možné hrať v triu bez bubeníka stopercentne naživo. Kiss My Ex! si však bez problémov poradili s vokálmi. Iveta má príjemnú farbu hlasu, dobrú angličtinu a jej spevácky prejav je rovnako ľahký a nenútený ako u pôvodnej interpretky týchto hitov. Nie je to však len o jej speve, pridanou hodnotou mashupu sú vokály jej spoluhráčov. Pri nich si ale nemožno odpustiť malé odporúčanie: dávajte si tie nástroje vyššie, chrbát sa vám raz poďakuje.


Videoklip s tanečníkmi z celého Slovenska

Ako prezrádza klávesák Lezlee, s videoklipom, ktorý zverejnili koncom mája, mali pôvodne úplne iné plány: "Mala to byť jedna veľká party, kde nás troch obklopuje dav ľudí. Avšak kvôli opatreniam proti koronavírusu bol náš pôvodný scenár nepoužiteľný. Celá príprava, čas, energia a peniaze boli tým pádom vyhodené von oknom." Napokon však aspoň ich práca nezostala nevyužitá. "Začiatkom februára sme si dali kamerové skúšky ako to bude na obraze vyzerať, aby sme potom pri reálnom natáčaní mali všetky obrazy pripravené. Napokon sme zábery z kamerových skúšok použili vo videu," dodáva.

Aby bolo sedemminútové video pre divákov zaujímavejšie, zábery doplnili tanečníkmi zo Súkromného konzervatória v Košiciach (SKKE). "Oslovili sme tanečníkov, ktorých poznáme a ktorých milujeme pre ich energiu a nadšenie pre tanec, aby svoju kreativitu premenili na krátke choreografie. Všetci si našli doslova a do písmena cestu, ako to zrealizovať, z čoho vznikol aj následný obrazový motív. Cesta má v tomto prípade tri významy - jeden je, že ak sa chce, tak cesta sa stále nájde, ten druhý význam je ten, že cesty všetkých tanečníkov vedú každý týždeň na jedno miesto v Košiciach a tretí význam nás všetkých spája v podobe umenia, hudby, tanca a spevu. Len taká pikoška - tanečníkom sa takto počas karantény podarilo spojiť celé Slovensko od Dunajskej Stredy cez Rožňavu, Poprad, Košice až po Sninu," hovorí Peter.

Čoskoro predstavia vlastnú tvorbu

Ako hovorí Lezlee, nechcú byť kapelou, ktorá sa prezentuje iba covermi. Naopak, už teraz majú nahraté vlastné autorské skladby. "Tento mashup je taká zábavka. Samozrejme, neostávame len pri tom. Naše vlastné skladby sú už na svete a postupne ich budeme prezentovať. Tešíme sa už na moment, kedy sa začne opäť koncertovať. Priamy kontakt s ľuďmi na jednej vlnovej dĺžke sa online nedá nahradiť ničím."

Prvým zverejneným videom sa chceli predstaviť širšej verejnosti a ukázať, aký štýl by na slovenskú scénu chceli priniesť. "Páči sa nám všetko, čo má energiu a vyvoláva emócie. Laci a Peter majú vlastné domáce štúdá a každý z nich má svoj hudobný rukopis, kde Laciho emócie a melódie zapadajú do energie z Petrovej hudobnej duše," dodáva Iveta.

Spoločne potom opisujú svoju kapelu takto: "Kiss My Ex! už podľa názvu naznačuje, že je to nielen o hudbe ale aj o životnom štýle. Ak sa nám niečo páči, tak s tým ideme von. Budú nás za to milovať? Možno... Budú nás za to 'hejtovať'? Možno... No na tom nezáleží. Až keď dosiahneš stav, že je jedno, čo si o tebe myslia a hovoria iní, získaš pocit úplnej slobody. A to je pre umelcov alfa a omega. A zďaleka nie len pre umelcov. Takže za nás môžeme len povedať, že tlieskame všetkým, ktorí sa za žiadnych okolností neboja zostávať sami sebou!"

Vypočujte si jednu zo skladieb, ktorú Lezlee a Iveta nahrali ešte pred vznikom skupiny:


Novinky kapely Kiss My Ex! môžete sledovať na stránkach www.facebook.com/kissmyexofficial a www.instagram.com/kissmyexofficial.

Text: Hudba.sk, pm (zdroj: Peter Klema, Kiss My Ex!)
Foto: archív skupiny