Hudobné kvarteto Saxophone Syncopators odštartuje v nedeľu sériu koncertov po Slovensku. Fanúšikovia si v podaní štvorice hudobníkov budú môcť vypočuť repertoár vážnej hudby skomponovaný len pre toto hudobné teleso, ako aj ragtime v aranžmánoch z rokov 1910 až 1923.

Saxophone Syncopators sa v lete predstavia spolu na jedenástich koncertoch, ktorých realizáciu z časti financoval Fond na podporu umenia. Na jednom z bratislavských koncertov zoskupenie odohrá i premiéru skladieb vážnej hudby pre tubu a saxofónové kvarteto. Špecialitou kvarteta sú zároveň dve nemé grotesky Charlieho Chaplina naživo sprevádzané ragtimovými skladbami.

"Tešíme sa, že môžeme takéto netradičné hudobné zoskupenie ukázať naozaj po celom Slovensku od Bratislavy až po Sninu. Každý koncert bude iný, niektoré budú vyslovene venované vážnej hudbe, iné veselému, hravému, až priam tanečnému žánru ragtime," hovorí umelecký vedúci kvarteta Ladislav Fančovič.

"Na niektorých koncertoch odohráme aj našu špeclialitu, s ktorou máme skvelý úspech doma aj v zahraničí - naživo sprevádzame dve tridsaťminútové nemé grotesky Charlieho Chaplina hudbou zloženou zo starých ragtimov. V minulom roku sme s týmto projektom odohrali viac než dvadsať výchovných koncertov po Slovensku a boli sme prekvapení, že drvivá väčšina detí nemý čiernobiely film nikdy nevidela. Najviac nás potešilo, že sa to páčilo aj pubertiakom," dodáva Fančovič.

Zoznam koncertov letného turné Saxophone Syncopators:

16. júla - Zámocká záhrada, Hlohovec
16. júla - Múzeum Chorvátov, Bratislava
23. júla - Námestie sv. Egídia, Poprad
23. júla - Synagóga, Prešov
11. augusta - Letný pavilón, Žiar nad Hronom
12. augusta - Hudba v sade, Bratislava
17. augusta - Námestie oslobodenia, Senica
24. augusta - Letná čitáreň u Červeného raka, Bratislava
26. augusta - Matičné námestie, Čadca
27. augusta - Bardejovský jarmok
27. augusta - Námestie centrum, Snina

Zdroj: SITA / Jana Dekánková za Saxophone Syncopators
Foto: Facebook.com/saxophonesyncopators