Ak by ste takto pred rokom v partii kamarátov a známych spomenuli kapelu Metalinda, väčšina by zrejme reagovala poznámkou o Paľovi Drapákovi a dávno zabudnutej sláve z 90-tych rokov. Po zverejnení rockového zhudobnenia hymnickej básne Nad Tatrou sa blýska však skupina nabrala nový dych a ostatné mesiace sa teší zvýšenému záujmu fanúšikov aj promotérov.

"Hymna nás opäť dostala na dosky znamenajúce svet a telefóny sa rozzvonili s ponukou koncertov. Tie sú zážitkom aj pre nás, milujeme, keď všetci s nami spievajú naše hity," hovorí gitarista Peter Sámel, zakladateľ skupiny a hlavný autor jej pesničiek.

Rocková verzia Nad Tatrou sa blýska má po ôsmich mesiacoch od zverejnenia na oficiálnom Youtube kanáli skupiny Metalinda už viac ako 700-tisíc prehratí a desaťtisíce ďalších sú na neoficiálnych uploadoch. Skupina preto s príchodom nového roka stála pred náročnou výzvou, ako na tento veľký úspech nadviazať. "Sám som taký ohlas a úspech nečakal, množstvo reakcií a komentárov pri hymne nešetrili chválou. Preto sme teraz boli postavení pred veľmi ťažkú úlohu, akú ďalšiu pieseň pustiť do éteru, aby sme nesklamali," priznáva Sámel.

Novinka na svojho speváka čakala tri roky

Nakoniec si kapela z množstva pesničiek pripravených pre jej šestnásty album vybrala skladbu so silným textom a sloganom Láska zvíťazí. Tá vznikla už dávnejšie, no na svoju premiéru si musela počkať. Až s príchodom nového speváka Andyho Hudáka totiž dostala ten správny náboj.

"Láska zvíťazí som zložil už pred troma rokmi. Skúšali ju spievať aj predchádzajúci speváci, ale nikto z nich jej nevedel dať to, čo si zaslúžila. Nakoniec ma to naštvalo a naspieval som ju ja," smeje sa autor hudby aj textu Peter Sámel. "Keď prišiel do kapely Andy Hudák a nahrávali sme v štúdiu nové songy, pustil som mu túto pieseň a veľmi sa mu zapáčila. Tak som povedal - Andy, dám ti ju, ale musíš ju zaspievať lepšie ako všetci ostatní. O tom, že sa to podarilo a Andy ju naspieval výborne, svedčia aj pochvalné komentáre na Youtube."

Skupina novinku zverejnila na konci júna spolu s videoklipom, o ktorom líder skupiny hovorí. "Režíroval som ja, kameru a strih mal na starosti môj syn Peter. Dlho som rozmýšľal nad tým, kde ho natočiť, až ma oslovil nádherný kaštieľ v Budmericiach, ktorý klipu dodal tu správnu noblesu." Nový album plánuje Metalinda vydať na jeseň tohto roka.


Text: Hudba.sk (zdroj citácií: Natália Novotná za skupinu Metalinda)
Foto: Youtube / Peter Sámel