Freya prichádza so svojou druhou skladbou Malá nočná pieseň (Sovy). Po skladbe Tréma otvárajú tému, ktorá opisuje tvorivé nočné sovy. Autori projektu speváčka, textárka a skladateľka Lenka Kulichová a klávesák a skladateľ Tomáš Kyška si k spolupráci prizvali hudobníkov ako Mário Tománek, Roland Uštkovitš, Matúš Dobeš a Renáta Čonková.

Hudobný podklad k Malej nočnej piesni vymyslel Tomáš na skúške. "Keďže Lenka raz nestihla prísť na skúšku, nudil som sa a takto to dopadlo," opisuje Tomáš Kyška. "Mne sa tento nápad celkom zapáčil, tak som vytiahla nedávny text, ktorý som už mala napísaný. Ten sme tam zapracovali a bolo. Pieseň hovorí o tom, že keď sa vám nedá v noci spať, ten čas sa dá využiť aj užitočnejšie. A ja som ho využila na napísanie textu," hovorí speváčka.

Lenka si piesne skladá od šestnástich rokov, kedy začala hrať na gitare. Postupne tvorila pieseň za piesňou a dnes má už celkom slušnú zbierku. "Neviem koľko ich môže byť, asi pred rokom som narátala okolo 100, ktoré by sa dali použiť. No nie všetky pesničky však plánujem aj ukázať ľuďom. Niektoré slúžia ako takzvané ventilačné songy. To sú také, pri ktorých sa vybúrim, keď ma niekto naštve alebo prežívam niečo emotívne. Všetky pocity vylejem na papier a do melódií, hneď sa potom cítim lepšie," hovorí o svojej psychohygiene hudobníčka.


Za týmto projektom stoja aj známi hudobníci, ktorých si Freya prizvala na spoluprácu. Gitaru nahral Mário Tománek - gitarista žilinskej kapely Aya. "S Máriom sa poznáme ako muzikanti už kopec rokov, neskôr sa naše cesty preťali, keď som s ním ako dizajnér spolupracoval pri stavbe gitarových aparátov TGS. Tam vznikla myšlienka prizvať ho k nahrávaniu," opisuje Tomáš Kyška.

Bicích nástrojov sa ujal Roland Uškovitš, ktorý spolupracoval aj so Zdenkou Prednou či Oskarom Rózsom a momentálne hrá v kapele Ja, Ty a Rolo. Basovú gitaru nahral Matúš Dobeš z niekdajšej kapely Amphibios. "S Matúšom sa poznáme tiež veľmi dávno, z akcií a koncertov. V podstate je to aj trochu rodina, keďže je manželom ženinej sesternice," opisuje Tomáš. Zopár vokálov v piesni nahrala aj speváčka Renáta Čonková, ktorá účinkovala v Hlase Česko Slovenska a v šou Môj najmilší hit, kde skončila na 3. mieste. Okrem toho učí Lenku už pár rokov spev už pár.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Lenka Kulichová. Text správy sme upravili.

Foto: Roderik Kučavík

Súvisiaci interpreti: Freya