Americká kapela Foo Fighters vydá začiatkom novembra svoj ôsmy štúdiový album s názvom Sonic Highways. Kuriozitou je, že nahrávka vyjde až s deviatimi rôznymi obalmi reprezentujúcimi osem miest, v ktorých sa nahrávala, a ich unikátne spojenie.

Foo Fighters len nedávno zverejnili 8-sekundový úryvok z ešte nevydanej nahrávky, ktorú producent Butch Vig označil za "epickú". Kapela nahrávala novinku v ôsmich mestách, ktoré sú zobrazené na obale, resp. obaloch albumu. Dohromady štúdiovka vyjde až s deviatimi rôznymi covermi reprezentujúcimi Chicago, Austin, Nashville, Los Angeles, Seattle, New Orleans, Washington DC, New York, a napokon tzv. "večný booklet" s fiktívnym miestom Forever s veľkou budovou v tvare (ležatej) osmičky. Jednotlivé obaly sú pritom navrhnuté tak, aby dohromady tvorili jedno mesto (viď obrázok nižšie).

Originálnu nahrávku, ktorá sa vďaka vizuálnemu stvárneniu stala lákavým zberateľským artiklom ešte predtým, než vôbec máme možnosť vypočuť si niektorú zo skladieb, je možné predobjednať na stránke sonichighways.foofighters.com. K dispozícii sú CD, vinylové platne, a tiež rôzne balíčky s tričkami, či dokonca 1000-kusovou puzzle skladačkou spojeného mesta, teda všetkých deväť verzií obalu.

Foo Fighters - Sonic Highways (zložený obal) Zdroj: Sonichighways.foofighters.comVšetky obaly albumu nájdete v galérii

Milostný dopis histórii americkej hudby

"Tento album je na prvé počutie ľahko identifikovateľný ako nahrávka Foo Fighters, ale tentokrát je tu aj niečo hlbšie a viac muzikálne. Myslím si, že ľudia, ktorí nás pri nahrávaní ovplyvnili, nám dovolili rozšíriť náš hudobný záber, objaviť nové územia a pritom nestratiť náš zvuk," uviedol na margo novinky líder formácie Dave Grohl.

Novinka sa do predaja dostane 7. novembra, necelý mesiac po premiére osemdielneho dokumentárneho seriálu Sonic Highways o jej vzniku. Seriál z produkcie HBO režíroval samotný frontman Foo Fighters Dave Grohl a vyjadril sa o ňom ako o "milostnom dopise histórii americkej hudby". Dokument, rovnako ako nová nahrávka, podľa Grohla pojednáva o tom, ako jednotlivé americké regióny ovplyvnili hudobníkov v ich formovaní a aký to malo dopad na kultúru v ich rodných mestách. 

Zaujímavosťou je, že vo všetkých skladbách hosťujú miestne hudobné legendy a texty k nim vznikali vždy v posledný natáčací deň. Dave Grohl sa totiž podľa vlastných slov chcel nechať inšpirovať skúsenosťami, ktoré behom tvorivého procesu v danom meste nazbieral. 


Tracklist albumu Sonic Highways:

1. Something From Nothing
2. The Feast and The Famine
3. Congregation
4. What Did I Do?/God As My Witness
5. Outside
6. In The Clear
7. Subterranean
8. I Am A River

Text: Hudba.sk (zdroj: Sony Music, Digitalspy.co.uk, Foofighters.com)
Foto: Facebook.com/foofighters (titulné), XY (v článku)

Súvisiaci interpreti: Foo Fighters