Text piesne Meteoservis glosovala jeho autorka, banskoštiavnická poetka Andrea Kočalková ako: "Vzťahy a ich nevyspytateľnosť, zvraty a obraty, keď každý chce v rukách chvíľu držať opraty." Mohlo by to vyzerať ako bežný súboj o dominanciu medzi dvojicou aktívnych ľudí, schopných veci meniť a prispôsobovať.

Hudba pesničkára Martina Chrobáka ale zvýraznila skôr senzitívnosť postáv a posunula vyznenie textu do melancholickejšej polohy, keď sa ľudia v páre, zvyknutí jeden na druhého, no uväznení v klietke svojich individuálnych pováh a predurčení, iba prizerajú ostrému nožu času, ktorý ich od seba oddeľuje. Nik z nich nie je schopný privolať na pomoc toho druhého, aby získali od života aspoň toľko, čo doteraz. Bolesť je zmrazená, nohy sa v behu za životným cieľom čoraz hlbšie zabárajú do bahna všednosti, ktoré všetko spomaľuje a necháva plynúť bez možnosti nápravy. Je to stav, v ktorom sa iba prizeráme toku času, tak ako počasiu a úkazom odohrávajúcim sa na nebi. Môžu nás napĺňať pocitmi obdivu a krásy, tá sa ale snúbi s vedomím zmaru a pominuteľnosti.


Pesnička Meteoservis pochádza z albumu Radosť & záujem (2017), na ktorom hosťovalo viacero známych hudobníkov. Tí pridávali svoje party k pesničkám podľa vlastného výberu. Meteoservis si vybral ako jednu z troch skladieb aj Juraj Haško, klávesista a kapelník skupiny 100 múch. Jeho elektrické piáno intenzívne dotvára atmosféru, podobne, len inak, ako „"redbúrkový" dychový syntetizátor Mariana Jaslovského.

Autorove predstavy o ilustrácii atmosféry piesne doplnili časozberné zábery fotografa Jána Kučkovského, ktorý má možnosť zo svojho balkónu sledovať a zaznamenávať meteorologické úkazy nad Vysokými Tatrami. Zaujímavosťou je, že Kučkovský je, okrem zručného narábania s objektívmi, hoci v tomto prípade šlo iba o mobil, zároveň šikovným výrobcom elektrických gitár a basgitár.

Zdroj: Nový Populár
Foto: Waldemar Švábenský