Čoraz obľúbenejší festival Hviezdne noci, ktorý každoročne priláka do Bytče návštevníkov z rôznych kútov Slovenska a Čiech, nezastavila ani súčasná pandemická situácia. Už tento víkend, od 14. do 16. augusta, ponúkne silný kultúrny program v novom priestore.

Mestský multižánrový festival Hviezdne noci čakal tento rok v mestečku Bytča už šiesty ročník. Návštevníci po doterajších vydaniach festivalu už automaticky očakávali pestrý kvalitný program, kde si okrem hudobnej sekcie mohli naplno vychutnať divadlo, film, okúsiť výtvarné umenie, započúvať sa do podnetných diskusií a čítačiek, či obohatiť sa hromadou iných zážitkov.Tento rok napokon okrem týchto očakávaní priniesol aj mnohé nečakané zmeny a zvraty. Organizačný tím to však na kolená nepoložilo. Práve naopak, snažia sa posúvať vpred, a to nielen ako festival ale aj na úrovni celoročného fungovania.

Návštevníci bol doposiaľ zvyknutí na festivalom premenenú Bytču, kde rieka, výklady i ulice ožívali umeleckými dielami a hudba prestupovala celým mestom. Útočiskom sa podaktorým stalo zámocké letné kino, inštalácie, komentované prehliadky architektúry či divadlo, videomapping alebo diskusie, ktoré spoločne vytvárali neopakovateľnú atmosféru. 

"To však v tomto roku nebolo možné, vzhľadom na obmedzenú kapacitu podujatí a ďalšie nariadenia. Preto sme sa naplno pustili do hľadania priestoru, kde by sme mohli fungovať ako stála scéna pre kultúru v Bytči. S vypätím všetkých síl sme od marca do augusta našli unikátny priestor bez elektriny a vody, zrekonštruovali ho, akusticky upravili a rozhodli sme sa jeho otvorenie spojiť s festivalom Hviezdne noci a predsa tento ročník usporiadať, aspoň v menšej miere. Festival sa tak odohrá v unikátnych priestoroch bývalej ľadovne bytčianskeho pivovaru Popper," vysvetľuje v mene celého tímu riaditeľka Kristína Rigerová. 

Nový priestor na kultúrnej mape Slovenska

Ladovňa má ambíciu vytvoriť zázemie pre kultúru v Bytči a priniesť nové dramaturgické možnosti. "Považujeme ju za unikátny priestor aj v rámci kultúrnych centier a hudobných klubov na Slovensku. Pre nás Ladovňa znamená nové možnosti. V uplynulom roku sme fungovali v rôznych spriatelených priestoroch, za čo sme veľmi vďační, no nemať k dispozícii vlastný priestor je neuveriteľne limitujúce," hovorí Kristína Rigerová.

Rekonštrukciou nového priestoru samozrejme snaha partie nadšencov nekončí. Potrebujú ešte technické vybavenie a ďalšie úpravy. "Ale je to cesta, na ktorú sa neuveriteľne tešíme. Veríme, že Ladovňa raz bude pravidelným útočiskom pre lokálne publikum ako aj bodom na kultúrnej mape pre celé Slovensko," dodáva s optimizmom.

Vízia ročníka 2020 sa presúva na ďalší rok

Predtým, než situáciu skomplikovala pandémia, mali byť Hviezdne noci 2020 plné veľkých noviniek vrátane rozšírenia tímu o kvalitnú dramaturgickú radu zloženú z odborníkov pre konkrétne umelecké druhy. Tento ročník mal byť tiež v znamení prechodu k plne multižánrovému podujatiu, aké na Slovensku doposiaľ neexistuje. Zámerom je prepojiť jednotlivé umelecké komunity, ktoré sa stretávajú separátne na úzkoprofilových festivaloch.

"Našou ambíciou je postupne plne prejsť k podujatiu s vyváženým programom a vytvoriť dialóg medzi žánrami a ich separovanými komunitami. Chceme tiež spájať lokálnych návštevníkov a kultúrnu obec, umožniť dialóg medzi verejnosťou, laikom a skúseným divákom. Považujeme za dôležité vytvoriť miesto pre stretávanie zástupcov viacerých odvetví a priestor na dialóg s publikom. Symbolicky bol plánovaný ročník zastrešený témou dialóg, ktorá sa však vzhľadom na okolnosti presunula na festival Hviezdne noci 2021," oznamuje riaditeľka Hviezdnych nocí.

Tento rok v malom ale rovnako kvalitne

Napriek tomuto rozhodnutiu však fanúšikovia Hviezdnych nocí o zážitok neprídu ani tento rok. Po uvoľnení opatrení dokázali organizátori popri prácach na rekonštrukcii Ladovne za veľmi krátky čas pripraviť medziročník, ktorý napriek obmedzenej kapacite prinesie tradične kvalitný a pestrý program, v ktorom okrem koncertov nechýba ani divadlo, diskusie, kino a výtvarné umenie. Na dvoch scénach sa vystrieda spolu 14 kapiel/dídžejov, šesť divadiel, diskusie a v areáli sa uskutočnia workshopy, letné kino, výstava či videomapping na jednu zo zachovaných budov pivovaru.

V rámci hudobného programu sa predstaví špička domácej alternatívnej scény ako TittingurAutumnistKatarína MálikováČavalenkyFVLCRVM alebo objav českej scény, pesničkárka Amelie Siba. Účinkovať bude aj legendárne Divadlo Stoka, užijete si divadelnú premiéru Mira Tótha s predstavením Muž v skafandri, multižánrovú performance ASMR CREW: ShSssh It'll Be OK! či divadlá Odivo, Gasparego a DivadloFí pre deti.

Z vizuálneho umenia sa predstaví najmladšia generácia umelcov v koncepte výstavy Nemiesta - Radim Straka, Marek Cina, Kristína Kandriková, Viktória Révická a Martin Hrvol a s angažovaným rozmerom nemôže chýbať potulná galéria. Letné kino premietne kultové Prázdniny v Ríme a dokumentárnu esej Patricia Guzmána Perleťový gombík. Nezabúda sa ani na detského návštevníka a na kávičkárov čaká kaviareň coffeesheep.

"Pokúsili sme sa preniesť esenciu toho, čo festival každoročne prináša, do nášho nového kultúrneho centra a veríme v silu jeho atmosféry a energiu našich návštevníkov. Pozývame všetkých na dovolenkový víkend do Bytče," odkazuje Kristína Rigerová. Novinkou pre tých, ktorí sa do tohtoročného areálu nezmestia, je online stream celého podujatia, aby sa Hviezdne noci dostali naozaj ku každému fanúšikovi.

Festival Hviezdne noci s podtitulom medziročník sa uskutoční od 14. do 16. augusta (piatok-nedeľa) v meste Bytča, v areáli bývalého pivovaru Popper. Všetky podrobnosti nájdete na webe festivalu hviezdnenoci.sk, aktuality je najlepšie sledovať priamo cez Facebook event.

Vstupenky:  

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Redakciu Hudba.sk za organizátorov festivalu informovala Veronika Šeliga Pilátová. Tlačovú správu sme upravili.