Po singloch Wistfulness a Ticho predstavuje slovenský producent Pkrek ďalšiu skladbu k pripravovanému piatemu albumu. Na spoluprácu si tentokrát prizval dvojicu Tammy a Jerguša z kapely The Youniverse a Sofiu Nøt z projektu IAmNøt. Animovaný vizuál vytvoril Slavo Turanec, ktorý už dva videoklipy pre Pkreka zhotovil.

Atmosférická skladba Going Up sa nesie v pomalšom tempe a hovorí o zdolávaní prekážok, ktoré nás sťahujú dole. Najskôr vznikol hrubý náčrt podkladu a Pkrek ho poslal Tammy, s ktorou už v minulosti spolupracoval na tracku U lyin'.

"Stretli sme sa len raz v živote, všetko riešime cez Messenger už od našej prvej spolupráce z roku 2018. Vždy som prekvapená, keď so mnou chcú spolupracovať producenti, aj keď je to mimo moje žánrové zameranie. Pracujem aj s Inkwallom a naposledy aj s Emonoizboyz a teší ma, keď sa k našim spoluprácam chalani vracajú. Je to pre mňa trochu kreatívny strečing, keďže som zvyknutá na inú hudbu a vždy ma to 'refreshne'," oceňuje medzižánrové hudobné prepojenia Tammy Nižňanská.

Tentokrát si zvolila pre ňu trochu netradičnú melódiu spevu, ku ktorej ju inšpiroval Pkrekov podklad, ale aj obdobie, v ktorom sa nachádzala. "Nahrávala som v dosť smutnom období a je to možno aj trochu počuť na hlase, ale veľmi som sa snažila myšlienkovo presadiť, že bude dobre," hovorí speváčka, ktorá skladbu Going Up aj otextovala. "Je to song o prekonávaní okolností. Kým všetci klesajú, ja musím stúpať ako bublinky v šampanskom. Nechcela som počas pandémie napísať ani jeden text o pandémii, ale ak je život stále rovnaký aj po roku, asi sa tomu nedá vyhnúť. Všetci žijeme v tomto stereotype a musíme sa len držať a myslieť na to, ako bude lepšie," vraví o potrebe vytrvania a nádeje.


Po naspievaní a cappelly myjavský producent doladil sample a donahrával synťáky. "Nahrávka celkom 'šlapala' a napadlo mi, že by sa v nej hodila pokojne znejúca gitara, kedže Tammy v tomto tracku znie svojím hlasom celkom pokojne na rozdiel od našej predchádzajúcej spolupráce, ktorá bola ostrejšia. Voľba padla prirodzene opäť na Jerguša Oravca, ktorý má s Tammy kapelu The Youniverse," vysvetľuje Pkrek ďalšie kroky kreatívneho procesu.

"Po aranžmánoch track niekoľko mesiacov zrel v šuflíku a mne začala trošku prekážať basa, ktorú som mal v nahrávke. Keďže som často v kontakte so Sofiou Nøt, navrhol som jej, či by oprášila basgitaru. Sofia v minulosti hrávala v punkových kapelách a organizovala koncerty po Európe, takže tento track ďalšia hudobníčka obzvláštnila a vyšla z toho opäť celkom super kolaborácia," hodnotí Pkrek rozhodnutie pridať do skladby ďalší živý nástroj.

"S Pkrekom sme priatelia a keď zistil, že som v minulosti hrávala vo viacerých kapelách na basgitaru, začal ma nahovárať, aby som opäť využila tento nástroj. Púšťal mi skladby z pripravovaného albumu a na Going Up sa mi veľmi hodila živá basa. V mojom projekte IAmNøt tvorím tanečnú elektroniku pohybujúcu sa v rôznych žánroch, najviac ale prevláda breakbeat. Rada striedam štýly a nudí ma zostávať pri jednom žánri.“ dodáva Sofia Nøt.

Vizuál skladby podľa slov jeho autora Slava Turanca nevznikal ľahko. "Chcel som sa do toho pustiť mojím osvedčeným 'workflowom' a mať celú vec za mesiac, maximálne dva, hotovú. Narazil som však na pár prekážok, pretože kvôli lockdownu bol môj časový manažment medzi prácou a tvorbou trochu chaotickejší a taktiež sa v mojom živote objavilo niekoľko nových povinností, ktoré zo mňa vysávali všetku tvorivú energiu a chuť do života."

"Asi tak pred mesiacom, keď bola zatiaľ hotová iba polovica klipu, som mal chuť Jurimu (Pkrekovi, pozn. red.) napísať, že asi kašlem na to, klip nebude, nedávam to. Našťastie som sa ale pochlapil, a povedal som si, že aj ja musím začať stúpať ako tie bublinky v šampanskom a že to musím dokončiť. A tak som to postupne s väčším a väčším elánom dokončil do dnešnej podoby. Klip vystihuje vnútorné prežívanie niekoho, kto sa snaží počas lockdownovej rutiny vstať a neupadať ako ľudská bytosť, čo je vec, s ktorou posledný rok zápasili mnohí z nás," hovorí autor podmanivého klipu.

Text: Dagmar Lauková Petrášová
Foto: Barbora Molnárová