V anglickom vydavateľstve Reveal Records dnes (12.8.) vychádza nový singel prekvapivej dvojice hudobníkov - Boo Hewerdine a Vlado Nosáľ. Skladba s názvom British Summer Time je prvou ukážkou medzinárodnej spolupráce kultového britského pesničkára s talentovaným frontmanom slovenskej indie kapely Queer Jane.

"Boo Hewerdine patrí medzi mojich hudobných hrdinov veľmi dlho, snáď odkedy som sa o ňom prvýkrát dočítal v mojej obľúbenej knihe 31 songov od autora Nicka Hornbyho. Počas môjho pobytu vo Veľkej Británii pred pár rokmi som už bol zarytým fanúšikom a nenechal som si ujsť žiaden jeho koncert. Ani vo sne by mi nenapadlo, že budeme spolupracovať, no dnes máme v šuflíku 30 spoločných pesničiek," prezrádza Vlado Nosáľ.

Dvojica sa vo svojej tvorbe zameriava na klasické popové pesničkárstvo a vo svojich textoch poukazuje na malé krásy skryté v každodenných veciach. Pesnička British Summer Time bola napísaná pár dní pred prechodom na letný čas. 

"S Vladom som sa zoznámil na koncerte v Londýne. Počas lockdownu sa prihlásil na môj workshop, no takmer okamžite mi bolo jasné, že ho nemám čo naučiť. Ani neviem vyjadriť, ako rád s ním skladám. Je o polovicu mladší ako ja, no existuje medzi nami niečo ako telepatické porozumenie," skladá slovenskému hudobníkovi poklonu Boo Hewerdine.


Videoklip k skladbe vytvoril Brian Johnson. O hlavný spev sa postaral Boo Hewerdine, na strane B sa nachádza skladba Hotel Art, ktorú zase spieva Vlado Nosáľ. Hudbu aj texty všetkých skladieb píše dvojica spoločne. K nahrávkam výrazne prispieva aj neoficiálny "tretí člen kapely", producent Chris Pepper. 

Obe skladby vyjdú na EP Singularities, ktoré bude v októbri dostupné aj ako CD.

Vypočujte si dvojsingel na Bandcampe:



Boo Hewerdine (nar. v roku 1961) sa preslávil v osemdesiatych rokoch ako frontman kapely The Bible. Po jej rozpade sa vydal na úspešnú sólovú kariéru a napísal skladby pre svetoznámych interpretov ako sú Eddi Reader, Chris Difford, Natalie Imbruglia, Mel C, The Corrs, k.d. lang, Suggs alebo Sia. Jeho album Evidence s Dardenom Smithom z roku 1989 zaradil časopis Rolling Stone medzi 500 najlepších albumov všetkých čias. BBC ho označila za jedného z najvýznamnejších britských pesničkárov a The Guardian ho zas považuje za jedného z najviac nedocenených umelcov. Spisovateľ Nick Hornby na jeho adresu povedal: "Keby som dokázal písať knihy, ktoré znejú ako jeho hudba, bol by som... No, možno nie šťastný, ale veľmi, veľmi naplnený."

Vlado Nosáľ (nar. 1992) je spevák, multiinštrumentalista a frontman indie-rockovej skupiny Queer Jane, ktorá má na konte tri štúdiové albumy. Skladba A Happy Drunk z toho najnovšieho (Amen Dolores) si na Spotify získala viac ako 650-tisíc poslucháčov. Piesne kapely zazneli okrem slovenského éteru aj vo viacerých rádiách v Británii a USA vrátane BBC a Amazing Radio. Kapela bola niekoľkokrát nominovaná na Radio_Head Awards. Popri Queer Jane zaujal Vlado tiež spoluprácou s americkou kapelou The Brian Jonestown Massacre.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Branislav "Kalo" Kaľavský z vydavateľstva Bruuder Records. Správu sme upravili.