Do slovenských kín prichádza film, ktorý prinesie nový pohľad na skupinu Beatles. Dokument je dielom oscarového režiséra Rona Howarda. Jeho film The Beatles: Eight Days A Week - The Touring Years rozpráva príbeh jednej z najúspešnejších a najvplyvnejších skupín v histórii populárnej hudby. V našich kinách ho uvádza od 15. septembra spoločnosť ITAfilm.

John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr sú najznámejšími občanmi mesta Liverpool. V ňom sa začal písať príbeh chlapcov, ktorí svojou hudbou zaujali svoje rodisko, prekvapili nemecký Hamburg a dobyli Britské ostrovy. "Najskôr sme pokorili Liverpool, potom Londýn a Britániu. A nakoniec celý svet," hovoria vo filme.

Skutočný príbeh skupiny na plátnach kín

Od 15. septembra si príbeh štvorice môžete pozrieť aj v slovenských kinách.   Ak si myslíte, že o najslávnejšej skupine už bolo povedané všetko, mýlite sa. Film The Beatles: Eight Days A Week - The Touring Years obsahuje množstvo doteraz nikdy nezverejnených záberov, ktoré režisér Ron Howard získal od fanúšikov, televíznych staníc, spravodajských agentúr, z národných archívov a zo súkromných zbierok členov skupiny. Vďaka modernej technike boli zábery zdigitalizované a prepísané do vysokého rozlíšenia. Film ponúka aj vylepšený päťkanálový priestorový zvuk. Vráťme sa ale k príbehu.  


17 britských No. 1 hitov za 7 rokov

Keď v jeseni 1962 vyšiel skupine Beatles prvý singel Love Me Do, vďaka ich šikovnému manažérovi Brianovi Epsteinovi bodoval v prvej stovke britského singlového rebríčka. Bola to jediná malá platňa liverpoolskej štvorice, ktorá sa počas existencie skupiny nedostala do prvej päťky hitparády predaja. Najvyššie sa umiestnila na sedemnástej priečke. Nasledujúci singel Please Please Me skončil na jar 1963 druhý. Po ňom až do konca roka 1966 nasledovala séria  jedenástich britských "number one" hitov. Platilo, že čokoľvek vydali, obsadilo prvú priečku. Medzi rokmi 1967 až 1970, kedy skupina ukončila svoju činnosť, sa všetky ich singlové nahrávky umiestnili v prvej päťke britského rebríčka. Z deviatich singlov na jeho čele skončilo šesť.  

Rovnako dobre sa predávali aj dlhohrajúce platne Beatles. Ich štúdiové albumy dnes patria medzi klasiku. Odzrkadľujú dobu a vývoj populárnej hudby, ktorému skupina spolu s producentom George Martinom udávala trend. Film je však o inom ako o diskografii.   Mapuje to, ako Beatles menili a zmenili svet. Beatlesmánia je fenomén, ktorý nikdy predtým a ani potom nesprevádzal žiadneho umelca. Doslova šalejúce davy fanúšikov, omdlievajúce fanúšičky počas koncertných vystúpení, uvítacie ceremónie na letiskách pri návrate zo zahraničných turné - to všetko bolo nové nielen pre štvoricu hudobníkov, ale aj pre svet.  

Londýn, Paríž, Oslo, New York, Hollywood

Beatles boli prvými britskými hudobníkmi, ktorým sa podarilo presadiť na druhej strane Atlantiku - v Spojených štátoch. Aj vďaka náhode sa ich singel I Want To Hold Your Hand stal z noci na ráno americkou senzáciou ešte pred vydaním. Po ňom si ho len za prvé tri dni kúpilo 250-tisíc fanúšikov. Rozmenené na drobné: každú hodinu sa v New Yorku predalo 10-tisíc platní skupiny, ktorá sa dovtedy ani raz neobjavila v žiadnej americkej televíznej šou a neodohrala ani jeden koncert v tejto krajine. Začiatok roka 1964 zmenil Ameriku na nepoznanie.


Existenciu Beatles delia ich životopisci na tri etapy. Tou prvou je obdobie pred príchodom bubeníka Ringa Starra v lete 1962, druhou etapa do leta 1966, kedy skupina prestala koncertovať. A práve toto obdobie mapuje nový film. Počas štyroch rokov Beatles odohrali obrovské množstvo vystúpení v 90 mestách 15 štátov sveta na 4 kontinentoch. Film The Beatles: Eight Days A Week - The Touring Years prináša okrem doteraz nezverejnených záznamov aj nové rozhovory s Paul McCartneym a Ringom Starrom i pamätníkmi a súputnikmi skupiny. Pohľad do zákulisia prostredníctvom historických záberov poodhalí možno znalcom nové tajomstvá. Bežnému fanúšikovi pripomenie najslávnejšie momenty histórie skupiny. Nezainteresovanému predstaví fenomén, ktorý aj štyri dekády po zániku skupiny fascinuje svojou tvorbou a existenciou ďalšie a ďalšie generácie.  

Zdigitalizovaný obraz, remixovaný a zmastrovaný zvuk

Vďaka modernej technike boli vo filme použité zábery prepísané do vysokého rozlíšenia. Priestorový zvuk vo formáte 5.1 ponúka vernosť a emotívnosť, ktorý dodáva dokumentu nový rozmer. Slovenský divák ho má možnosť zažiť v našich kinách tiež.   Režisér Ron Howard sľubuje, že jeho film je doposiaľ najvernejším obrazom živých vystúpení skupiny Beatles. A ako tvrdí, aj intímny. "Obsahuje nielen archívne rozhovory, ale aj pohľad na prácu chlapcov v nahrávacom štúdiu, atmosféru v zákulisí pred koncertmi či ďalšie sekvencie, ktoré ostali pred svetom doteraz utajené alebo zabudnuté."  


Svetovú premiéru filmu The Beatles: Eight Days A Week - The Touring Years sprevádza reedícia živého albumu skupiny The Beatles at the Hollywood Bowl. Obsahuje nahrávky troch koncertov z Los Angeles z augusta 1964 a augusta 1965. V porovnaní s prvým vydaním z roku 1977 a jeho doterajšími reedíciami obsahuje štyri nové piesne. Tieto - a aj 13 pôvodných nahrávok - je nanovo zmixovaných a zmastrovaných.  

Autor: Peter Lehotský
Foto: archív

Súvisiaci interpreti: The Beatles