Členovia skupiny Universum Project začínali tak ako väčšina mladých rockových kapiel - hraním coververzií rokmi overených svetových a domácich hitov. V súčasnosti sa však zameriavajú primárne na vlastnú tvorbu evokujúcu "staré dobré časy", v ktorej spájajú prvky rocku, jazzu či blues. Sami seba pritom charakterizujú ako art-rockovú kapelu.

"Hlavným cieľom Universum Project je priblížiť sa akejsi univerzalite hudobného prejavu. Našou tvorbou sa snažíme osloviť širšie publikum, preto sa nebránime pri prezentácii skladieb zvoľniť, či naopak pritvrdiť," hovorí bubeník a perkusionista Richard Fritz. Okrem neho tvoria aktuálnu ustálenú zostavu gitarista a klavirista Filip Mischura, gitarista Benjamín Tóth a basgitarista Matej Kopunič.

Donedávna bola súčasťou skupiny aj speváčka (Denisa Mackaľová a pred ňou Stanislava Spišiaková), s ktorou vznikli piesne ako Higher, Máj, Komár či Vlny, pred pár mesiacmi sa však kapela vrátila k čisto chlapčenskej zostave. Tá spolu - s výnimkou Benjamína Tótha, ktorý sa pridal v roku 2015 - hrá už od viac ako osem rokov, do minulého roka však fungovali pod názvom Wild Things.

Časť autorského repertoáru kapely je inštrumentálna, no tvoria ho aj spievané pesničky stavané pre mužské hlasy. Nespieva pritom len jeden člen kapely - v tvorbe aj na pódiu sa chalani vokálne dopĺňajú. Pre fanúšikov skupín s dominujúcim frontmanom to môže byť nevýhoda, no zároveň ich to môže odlíšiť od väčšiny slovenských kapiel.

Štvoricu talentovaných hudobníkov momentálne popri vlastnej tvorbe a koncertoch zamestnáva aj budovanie vlastného štúdia, kde sa plánujú venovať aj produkčnej činnosti. Naživo ich môžete najbližšie vidieť 6. októbra vo Výmenníku Brigádnická v Košiciach. Ukážku ich koncertu v aktuálnej staro-novej zostave si môžete pozrieť v reportáži z festivalu Končiny.


Text: Hudba.sk (zdroj: Universum Project, Vymenniky.sk, Bandzone.cz)
Foto: Facebook.com/UniversumProjectBand