Hanka G je jednou z najrešpektovanejších slovenských jazzových a world music speváčok, ktorá už viac ako tri roky úspešne pôsobí na jazzovej a gospelovej scéne v New Yorku. Začiatkom októbra príde predviesť svoje umenie aj do rodného kraja, vo svojom kvartete prinesie laureáta prestížneho ocenenia Grammy, kontrabasistu Michaela Bowieho.

Hanka Gregušová, vystupujúca pod menom Hanka G, si za pár rokov pôsobenia za "veľkou mlákou" získala uznanie ako jedna z najtalentovanejších jazzových speváčok súčasnosti. Vďaka zvučnému, gospelovo znejúcemu hlasu a silnému vokálnym prejavu ju prirovnávajú k legendárnej gospelovej dive Mahalii Jackson. Ešte počas svojho pôsobenia na Slovensku otvárala koncerty medzinárodných jazzových hviezd Kurta Ellinga a Cassandry Wilson. Tá sa po jej vystúpení rozhodla podporiť veľký slovenský talent priamo v USA, stala sa jej mentorkou a vyjadrila sa o nej ako o "Najlepšej z nastupujúcej generácie".

Začiatkom októbra privedie Hanka G na slovenské turné zaujímavú hudobnícku zostavu z USA. Jedným z jej spoluhráčov bude držiteľ prestížneho ocenenia Grammy, kontrabasista Michael Bowie, ktorý nahrával a vystupoval s takými speváckymi hviezdami jazzovej scény ako Sarah Vaughan, Betty Carter, Abbey Lincoln, Patti LaBelle alebo Dee Dee Bridgewater. Opäť s ňou príde aj držiteľ prestížneho ocenenia bubeníckej jazzovej legendy Maxa Roacha, Taru Alexander (bicie), ktorý nahrával a vystupoval s Abbey Lincoln, Betty Carter či Royom Hargroveom. Taru je v súčasnosti členom mimoriadne úspešných hudobných zoskupení - Kirk Lightsey & Mark Whitfield Quartet a Justin Robinson Quartet.

Zostavu doplní už slovenskému jazzovému publiku dobre známy Ondrej Krajňák (klavír), ktorý je považovaný za jedného z najlepších jazzových klavíristov na slovenskej a českej hudobnej scéne. S Hankou spolupracoval na všetkých troch jej sólových CD. Počas svojej kariéry participoval na nahrávkach vyše 40 albumoch a spolupracoval napríklad aj s Idou Kellarovou, Ivou Bittovou, Oskarom Rózsom a mnohými ďalšími.


Spoločne odohrajú štyri koncerty na Slovensku - v Nu Spirit Bare v Bratislave, na Medzinárodnom jazzovom festivale v Košiciach, na Orava Jazz Festivale v Námestove a v Kolibe Tri Studničky v Demänovskej Doline. Ďalšie dve vystúpenia absolvujú aj v prestížnych jazzových kluboch v španielskej Valencii a Madride.

Diváci sa môžu tešiť na vášnivé a autentické hudobné predstavenie plné životných príbehov, radosti, lásky a smútku, ktoré spojí kultúrne dedičstvá dvoch odlišných krajín: Slovenska a USA. Odznie výber slovenských ľudových piesní zaranžovaných do jazzu z druhého speváčkinho albumu Essence (2014), ako i pôvodné inštrumentálne skladby svetových jazzových klaviristov, vokálne podfarbené Hankiným spevom a textami, ktoré vyšli na jej poslednom úspešnej nahrávke Twin Flame (2016). Oba albumy boli nominované na prestížnu cenu Album roka v žánrovej kategórii Jazzová hudba v rámci slovenskej hudobnej ankety Radio_Head Awards ako aj na cenu Esprit.


Termíny slovenských koncertov Hanky G s americko-slovenským triom:

2. 10. (20:00) - Bratislava, Nu Spirit Bar
3. 10. (19:00) - Medzinárodný Jazzový Festival Košice
4. 10. (19:00) - Námestovo, Orava Jazz Festival
5. 10. (20:00) - Demänovská Dolina, Koliba Tri Studničky

Turné z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Hanka Gregušová.