Nový hudobný projekt Indican, v ktorom sa zišli spevák Jiří Jirák, basgitarista Filip Lorenc, bubeníčka Klára Böhm (Nylon Jail), gitarista Tomáš Velzel (Two Men) a pianistka Alena Pohlová (Alen), sa na pódiu predstaví prvýkrát 10. septembra na Hornom námestí v Olomouci. A to veľkolepo so sprievodom Moravskej filharmónie Olomouc.

Ešte predtým ale vydáva Indican prvý videoklip s názvom Frozen s hosťujúcim basgitaristom Buty, Petrom Vavříkom. "Pieseň pojednáva o akejsi forme chladnosti a absenciu emócií u mužov v istých životných situáciách, predovšetkým v tých život ohrozujúcich. Zároveň tiež o dôležitosti prejdení si temnejším okamihy a zbavenie sa detskej naivity. Vznikla vlastne dosť intuitívnym spôsobom, vzal som do ruky gitaru a prestal som hrať a spievať až keď pieseň skončila. Momenty tvorby, kedy takmer neviem čo robím, ale deje sa čosi, trúfam si povedať dobrého, mám na tvorbe veľmi rád," hovorí Jiří Jirák.


Indican v textoch pracuje s motívmi silných životných skúseností, ktoré hráči majú aj vďaka svojmu pestrému etnickému pôvodu. Vychádza zo symboliky kresťanstva, ale aj indiánskej tematiky, vnútornej nutnosti prepájania kultúr a nachádzanie vzájomného porozumenia odlišností.

Piesne vychádzajú z projektu Two Men (2005 - 2009), kde pôsobil Jirák, Velzel aj Lorenc, tento rok na jar sa rozhodli pre obnovenie zostavy a začala práca na aranžmánoch staršieho a tvorbe nového materiálu. Ten sa predstaví 10. septembra v rámci Dní európskeho dedičstva v Olomouci počas open air koncertu sprevádzaného vizuálnou šou, elektronickou a rytmickou sekciou. Indican prizval Moravskú filharmóniu Olomouc pod vedením dirigenta Jána Kučeru.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Anna Mašátová.

Foto: Jindřich Štreit