Zástupcovia slovenskej kultúrnej obce a kreatívneho priemyslu pripravujú na 14. októbra podujatie Spolu za kultúru. Napokon ho však nebude možné uskutočniť v pôvodne plánovanom formáte ako pokojnú manifestáciu na Námestí SNP. Súčasťou nových opatrení, ktoré zverejnila Vláda SR v nedeľu 11. októbra, je totiž aj zákaz zhromažďovania.

Napriek tomu kultúrna obec i naďalej považuje za potrebné upriamiť pozornosť na neúnosnú situáciu v čase koronakrízy, spôsobenú predovšetkým nedostatočným kompenzovaním prijatých opatrení veľkej časti pracovníkov v kultúre. Niekoľko desiatok tisíc z nich sa aktuálne nachádza na pokraji existenčných možností.

Preto sa zástupcovia rôznych združení a asociácií z tohto segmentu nevzdávajú ambície zabrániť likvidácii kultúry na Slovensku a považujú za kľúčové zabrániť zániku kultúrnych priestorov, hudobných klubov, občianskych združení či spoločností. Po prijatí ešte prísnejších opatrení sa tento problém stáva ešte naliehavejším. 

Organizátori si uvedomujú vážnosť pandemickej situácie, nechcú ohrozovať zdravie ľudí, preto s plnou zodpovednosťou pristupujú k tomuto rozhodnutiu. Ďalej budú hľadať spôsoby, ako nenechať kultúru padnúť. O presnej podobe podujatia, ktoré sa 14. októbra uskutoční v online forme, budú organizátori informovať čoskoro. Najľahšie sa k novinkám o podujatí dostanete sledovaním Facebook eventu.

Redakciu Hudba.sk informovala Vladimír Pôbišová. Správu sme upravili.