Skupina Hex v utorok potvrdila svoje postavenie medzi najobľúbenejšími slovenskými kapelami. Jej pesnička Keď sme sami totiž získala cenu SOZA ako najhranejšia skladba roka 2014. Autorsky sa pod ňu podpísal zohratý tandem Peter "Ďuďo" Dudák a Martin "Fefe" Žúži.

"Tým, že sa našej piesni najviac darilo, predpokladám, že si ju poslucháči najviac žiadali, čiže asi to bude cena aj od tých ľudí. Túto cenu sme už raz vyhrali - v roku 1998 za pesničku Maťo a Linda. A teraz po rokoch si ju odnášame opäť. Je to super," teší sa Martin "Fefe" Žúži, ktorý napísal text a spoločne so spevákom Ďuďom je aj spoluautorom hudby.

"Nový singel vznikal tak, ako už pár našich hitov, napríklad Vetroň. Refrén som spravil nezávisle ako úplne inú pesničku. Spojili sme ich a celkom pekne to funguje. A bolo to relatívne rýchlo," vysvetľuje Peter "Ďuďo" Dudák. "Niekedy sa proste stane, že veci zapadnú do seba tak, akoby k sebe odjakživa patrili," dodáva Fefe.

Štartuje turné s Družinou

Hex zahrá pieseň Keď sme sami aj na turné, ktoré štartuje už dnes. Skladba však bude znieť trochu inak, ako ju fanúšikovia poznajú z rádií. Bratislavská stálica totiž na turné vyráža spolu so skupinou Družina, ktorá hrá ľudovky v ethno a world music štýle. "Od Družiny si požičiame dve krásne vokalistky, ktoré s nami budú spievať celý koncert vokály. Niektoré piesne s nami bude hrať ich huslista a píšťalkár. Takže v istých momentoch by mohlo byť na pódiu naraz aj deväť hudobníkov! Na to sa tešíme, bude to naozaj veľké!" teší sa Ďuďo.

Malú ochutnávku už Hexáci fanúšikom ponúkli koncom októbra na neohlásenom koncerte v Starej tržnici. Medzi piatimi skladbami v sobotu dopoludnia zaznela aj Keď sme sami a napriek nie ideálnemu nazvučeniu vokálov kapela prítomných nakupujúcich svojím vystúpením potešila. Do Starej tržnice sa Hex vráti už o týždeň, 19. novembra, na druhom koncerte turné.


"Tie vokály sú veľmi pekne postavené, ale naozaj toto bola veľmi špecifická akcia. Na turné budeme mať normálne svoj aparát, budeme to mať všade dopredu naskúšané aj so zvukárom, takže už to bude znieť tak ako to má. Sme veľmi radi, že máme prvýkrát v kapele ženský element," povedal po premiérovom minikoncerte basgitarista Tomáš "Yxo" Dohňanský, ktorý sa už turné nevie dočkať. "Hex bude opäť znieť inak. Ideme do toho s 'ľudovkármi', pretože sme to nikdy tak nehrali a veríme, že to ľudí môže zaujať. Minuloročné turné malo obrovský úspech, bolo vypredané a dúfam, že tento rok to bude podobné."

Kapela, ktorej štvrtým členom je bubeník a perkusionista Tibor "Tybyke" Szabados, si na turné berie aj tričká, CD-čka a výberový album v tvare knihy Všetko najlepšie 2013-1992, na ktorom prvýkrát vyšla aj ocenená skladba Keď sme sami. O jej popularite svedčí aj viac než trojmiliónová sledovanosť videa na Youtube.

Hex - Všetko najlepšie Acoustic Tour 2015 s Družinou:

12. november - Spišská Nová Ves, Kino Mier 
19. november - Bratislava, Stará Tržnica 
23. november - Žilina, Mestské divadlo 
25. november - Trenčín, Piano Club 
3. december - Košice, Spoločenský pavilón 
10. december - Banská Bystrica, Aula Slovenskej zdravotníckej univerzity 

Vstupenky:   Predpredaj.sk


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Foto: René Miko

Súvisiaci interpreti: Hex