13. februára 2016 sa v pražskom Obecnom dome uskutoční 3. ročník Na Česko-Slovenského plesu. O hudobný program sa postarajú speváčka Marie Rottrová, Miro Žbirka s kapelou, Rozhlasový Big Band Gustava Broma a folklórne súbory Limbora a Čarnica. Ples budú moderovať Gabriela Partyšová a Michal Hudák.

Novinkou aktuálneho ročníka podujatia budú prezentácie vybraných krajských a partnerských miest a regiónov. "Každý rok predstavíme vybraný región z Českej republiky a zároveň vybraný región zo Slovenskej republiky. Na aké konkrétne regióny a mestá sa môžu tešiť návštevníci najbližšieho ročníka, zatiaľ neprezradíme. No iste sa to dozvedia už čoskoro," priblížil riaditeľ plesu Radovan Čaplovič. 

Česko-Slovenský Ples nadväzuje na tradíciu Slovenských plesov v Prahe, ktoré sa konali pravidelne viac ako 40 rokov. Každoročne sa koná pod záštitou prezidentov oboch krajín. "Sme hrdí, že Česko-Slovenský Ples je jediným podujatím plesovej sezóny, ktorému sa v minulosti dostalo pocty v podobe takej exkluzívnej záštity zo strany oboch krajín. Angažovanosť hláv Českej republiky i Slovenskej republiky dokonale odráža nielen nadštandardnú úroveň vzťahov oboch krajín a národov, ale zároveň i vysokú úroveň, s ktorou sa podujatie snažíme rok čo rok organizovať," vyjadril sa Čaplovič.


Marie Rottrová na začiatku svojej kariéry pôsobila v rockovej kapele Samuel a soulovej skupine Majestic. Po roku 1969 začala profesionálne vystupovať so skupinou Flamingo, od roku 1989 vystupuje sólovo alebo so skupinou Neřež. Nahrala niekoľko desiatok albumov a k jej najväčším hitom patria piesne Ten vůz už jel, Lásko voníš deštěm, S tebou, Řeka lásky, Markétka, Večerem zhýčkaná, Zřejmě letos nikde nejsou kytky

Miro Žbirka začínal ako člen skupiny Modus. V roku 1977 získal spoločne s Jankom Lehotským a Marikou Gombitovou zlatú Bratislavskú lýru za pieseň Úsmev. Prvý sólový album, ktorý nahral so skupinou Limit, dostal názov Doktor Sen (1980). V roku 1982 sa stal ako prvý interpret zo Slovenska československým Zlatým slávikom. Počas kariéry absolvoval množstvo koncertov doma i v zahraničí, zahral si v televíznom muzikáli Neberte nám princeznú (1981) a vydal množstvo štúdiových albumov, z ktorých viaceré vyšli aj v angličtine. 


Zdroj: SITA (Adriána Čahojová zo Soul For Show, Ceskoslovenskyples.cz)
Foto: PR / Česko - Slovenský Ples

Súvisiaci interpreti: Marie Rottrová, Miro Žbirka