Nie je veľa domácich spevákov, ktorí sledovanosťou svojich klipov pravidelne konkurujú najznámejším menám slovenského hip-hopu či Youtuberom. Sima Martausová však medzi nich rozhodne patrí a v posledných mesiacoch všetko, čoho sa "dotkne", premení na zlato. Dôvodom úspechu jej piesní v rádiách aj na internete je, že sa skutočne dotýkajú duší poslucháčov.

Výnimkou nie je ani jej najnovší videosingel Čaro obyčajných vecí, ktorý má za necelých 24 hodín od zverejnenia už takmer 60-tisíc pozretí a v rebríčku Youtube trending sa vyšvihol na tretie miesto. Zrejme nepotrvá dlho a dostane sa na vrchol. Sima Martausová v piesni s podmanivým zvukom spieva o "obyčajných" momentoch a ľuďoch, ktorí ju ovplyvnili a ktorí majú pre ňu mimoriadne čaro.

"Duet" s Michalom Žáčkom

"Táto skladba vznikla po tom, čo som si pár dní v hlave akoby 'premietala videoklip', v ktorom som si pripomínala niektorých ľudí, ktorých som v živote stretla a zanechali vo mne istú stopu. Je teda o obyčajných ľuďoch, ktorí majú pre mňa neobyčajné čaro. Je o bežných krásnych veciach a momentoch. Práve tie sú totiž pre mňa tie najkrajšie," vraví Sima Martausová.

Text plný "človečiny" a poetických opisov každodenných radostí, ktoré sú pre hudobníčku spojené so vzácnymi okamihmi a ľuďmi, hudobne sprevádza jemná súhra soprán saxofónu, klavíra a akustickej gitary. Výsledkom je jedna z najkrajších piesní z jej doterajšej diskografie. Na saxofón hrá skvelý český dychár Michal Žáček, u nás známy najmä vďaka dlhoročnej spolupráci s Richardom Müllerom. Aj vďaka nemu je táto skladba pre Simu výnimočná. "Je to môj kamarát a tú pieseň vnímam trošku aj ako taký náš duet," hovorí s úsmevom talentovaná speváčka a autorka.


Klip s reálnymi ľuďmi z jej života

Silný osobný videoklip, ktorý si predstavovala už pred zložením piesne, sa napokon rozhodla aj zrealizovať. Nevystupujú v ňom totiž žiadne celebrity, ale ľudia, ktorí sú pre ňu dôležití. "Do klipu som oslovila priamo tých ľudí, o ktorých som tú pieseň zložila. Už keď som ju skladala, tak som mala predstavu, že by sa mi páčilo, keby boli vo videoklipe reálni ľudia, o ktorých tá pieseň je. Podarilo sa mi prehovoriť skoro všetkých, akurát možno len jedna výnimka tam je, keď sme oslovili náhradníka," prezrádza Sima. O nakrútenie vizuálu sa postaralo štúdio MOOVI, ktorá je podpísané aj pod klipmi Nenahraditeľná a Čokoláda, produkciu skladby zase zastrešili Jimi Cimbala a Zoli Tóth (Randal Group).

Hoci pieseň je úplnou novinkou, s jej názvom sa mohli fanúšikovia prvýkrát stretnúť už pred vyše mesiacom. Čaro obyčajných vecí sa totiž volá aj avizovaná séria troch decembrových koncertov. Martausová sa v predvianočnom čase predstaví Bratislave, Košiciach a Žiline. Lístky sa míňajú veľmi rýchlo, košický koncert je už vypredaný a v ostatných mestách zostávajú posledné vstupenky. Nájdete ich v sieti Predpredaj.sk.

"Budú to komornejšie koncerty, kde budeme hrať so sláčikovým kvartetom. Určite budeme hrať aj staršie piesne, ale rada by som ľuďom predstavila zopár úplných noviniek, ktoré budú aj na našom pripravovanom CD," pozýva sympatická pesničkárka. Okrem najnovšieho singla určite zaznie aj aktuálne druhý najhranejší slovenských hit Nenahraditeľná, ktorý má na Youtube za necelé tri mesiace viac ako 2,5 milióna prehratí.

Koncerty Čaro obyčajných vecí:

3. 12. - Bratislava, Športová hala Pasienky 
10. 12. - Košice, Spoločenský pavilón 
18. 12. - Žilina, Tennis Point  

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Mohlo by vás zaujímať:

Adam Ďurica a Sima Martausová naspievajú duet k rozprávke Vianočné želanie

Text: Patrik Marflák (zdroj podkladov a citácií: Eva Sládková / Propaganda House)
Foto: Kristiana Vavreková

Súvisiaci interpreti: Sima Magušinová