Kompilácia najväčších hitov Marie Rottrovej Všechno nejlepší..., ktorá pôvodne vyšla na jeseň roku 2003, patrí predajom medzi najúspešnejšie CD tituly v novodobej histórii Supraphonu. Zostava dvanástich pesničiek, limitovaná stopážou LP záznamu, teraz vychádza tiež na vinyle, tradičnom zvukovom formáte, ktorý tejto hudbe veľmi pristane. Skladby si vybrala Marie Rottrová osobne.

"Marie má ten zvláštny dar, že keď spieva, každý z poslucháčov má pocit, že spieva len pre neho. Pri tom nikdy nepotrebovala lacnú vyzývavosť. Pôsobí skrytým ohňom. Už na štarte svojej úspešnej kariéry to nebola žiadna instantná hviezdička, a tak sa z nej časom stala hviezda-stálica. Osobnosť, obľúbená a uznávaná bez vekových bariér. Piesne rôznych farieb, rytmov a citových nábojov zvláda s dokonalým cítením, bezchybnou intonáciou a dikciou. Slová v jej podaní akoby znamenali viac, než hovoria," vyznáva sa zo svojho vzťahu k Marii Rottrovej Jiřina Fikejzová, ktorá je ako textárka podpísaná hneď pod niekoľkými piesňami na albume Všechno nejlepší...

Okrem Jiřiny Fikejzovej tu samozrejme nechýbajú ani ďalší dvorní textári Marie Rottrovej ako Jaroslav Wykrent, Zdeněk Borovec či Jaroslav Nohavica. Tí všetci napísali slová dokonale vyhovujúce naturelu speváčky a podstate pesničiek. Či už ide o silné domáce melódie Wykrenta alebo Jiřího Zmožeka, prevzaté pôvodne poľské songy, kultovú cover verziu z francúzskeho prostredia alebo odvážnu výpožičku z repertoáru Black Sabbath, výsostne ženský, veľmi elegantný a kvalitný prejav Marie Rottrovej dokázal učiniť z týchto pesničiek ozajstné perly českej populárnej hudby posledných približne štyroch dekád.


Nemôžeme zabudnúť ani na partiu znamenitých ostravských muzikantov z kapely Flamingo/Plameňáci, ktorá jej v tom bola vždy spoľahlivou oporou. "Písať pre Marii Rottrovú je potešenie pre každého autora – a pre autorku o to viac. Piesňam, ktorých sa ujme, čas akoby nemohol ublížiť, to je vzácnosť v prudko premenlivej oblasti populárnej hudby," dodáva Jiřina Fikejzová.

Samostatnou kapitolou je prevedenie novej LP reedície ako také. Je to naozaj zaujímavé, s prihliadnutím k obvykle jemnému charakteru pesničiek, častej priezračnosti aranžmánov a soulovo ľahko chrapľavému vokálu bol totiž pri rytí do výrobnej matrice využitý lak, umožňujúci optimálny prenos i tých najtichších pasáží. Súčasťou obalu LP je tiež sada fotografií Majky Votavovej zo špeciálnej "bielej" edície.

Nezabudnuteľné songy Lásko, voníš deštěm, Řeka lásky či To mám tak ráda a ďalšie teraz dostali tú najdôstojnejšiu možnú fazónu a poslucháči sa môžu kochať krásnou hudobnou prehliadkou skutočnej popovej klasiky vo formáte a prevedení, ktoré sú synonymom pre jedinečný hudobný artefakt.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z vydavateľstva Supraphon.

Foto: Majka Votavová

Súvisiaci interpreti: Marie Rottrová