Asi najkurióznejšia súčasná kapela na českej hudobnej scéne Bert & Friends sa po aprílovom vystúpení na Sharpe festivale vráti do Bratislavy. V pondelok 2. decembra vystúpi druhýkrát v klube Fuga a ako support si prizvala silných zástupcov domácej "uletenej alternatívy", hudobné žánre popierajúce trio Darkness Positive.

Fenomén Bert & Friends je skvelým dôkazom, že neviazaná kreativita v hudbe i vizuáloch je aj vo svete alternatívnej hudby tým najlepším receptom na úspešný virálny "hajp". Celé to začalo debutovým videosinglom Haluzinace (2016), pokračovalo sólom na rybu v komickom dovolenkovo-surreálnom klipe Plody moří (2017) a úspešný vstup kapely na hudobnú scénu do tretice zavŕšil snový ružový vizuál k psychedelicko podmanivej skladbe Lupanárium (2018).

Tri náladovo rozdielne single so zdanlivo nesúvisiacimi atmosférickými videami stačili na to, aby si podivnú textovú poetiku v spojení s do absurdna dotiahnutým osemdesiatkovým zvukom zamilovali nielen milovníci bizáru, ale aj mnohí hudobníci a umelci v Česku a na Slovensku, ktorí majú radi hudbu trochu inak. Na tvorbe tejto kapely totiž je čo obdivovať - či už je to obrovský nadhľad s odvahou experimentovať a vybočovať ďaleko za hranice bežného alebo nesporná kompozičná kvalita zvláštne harmonických a chytľavých skladieb.


Indián z Prahy

Po sérii videosinglov teraz kapela prichádza s prvým väčším počinom - len pred pár dňami vydala minialbum SUPR so štyrmi novými skladbami a spolu s ním ponúkla aj ďalší bizarný videoklip k piesni Lambaláda. Vzhľadom na to, že Bert & Friends doteraz vydávali jednotlivé skladby s veľkým časovým odstupom, je vydanie EP zásadným krokom v histórii kapely, aj keď ide o štyri piesne. Hudobne je to stále ten starý dobrý Bert, ktorého si nemôžete pomýliť s nikým iným - SUPR je totiž prirodzenou kombináciou nálad predchádzajúcich skladieb. Niečo medzi absurdnosťou Plodov moří a sofistikovanou úprimnosťou Lupanária.

"To, čo nás priťahuje, je balancovanie na hranee vážnosti a humoru. Väčšina materiálu vznikla na chate pri jazere, v improvizovanom štúdiu a počas nahrávania sme trebárs rybárčili a chodili sa kúpať. Práve túto atmosféru sme chceli do nových skladieb dostať," hovorí líder skupiny, spevák a skladateľ (absolvent kompozície na pražskom Konzervatóriu a VOŠ Jaroslava Ježka) Albert Romanutti. Na Slovensku sa predstavil aj ako koncertný klávesák speváčky Katarzie na jej turné k albumu Agnostika.

Nový videoklip k singlu Lambaláda tentokrát nepredstavuje dalšie alter ego z bertovského vesmíru, ale stvárňuje známu postavu pražského indiána. Legenda o ňom v Prahe koluje údajne už od predminulého storočia, kedy sa objavil v jednej z nevydaných poviedok spisovateľa Jana Nerudu.  


Nahrávka SUPR je od minulého týždňa na všetkých streamovacích službách, no v decembri vyjde aj na špeciálnom vinyle. Ten bude okrem nových skladieb obsahovať aj všetky tri predchádzajúce single, takže fanúšikovia dostanú kompletnú doterajšiu diskografiu na jednom nosiči. Na koncertoch je samozrejme repertoár bohatší aj o skladby, ktoré zatiaľ ešte neboli zverejnené.

Kapela sa zatiaľ na Slovensku predstavila okrem showcaseového festivalu Sharpe aj na letnom Grape festivale a tiež na samostatnom koncerte vo Fuge. Tentokrát si vystúpenie v jednom z centier bratislavského undergroundu zopakuje 2. decembra v sprievode oceňovanej nadžánrovej slovenskej zostavy Darkness Positive. Podrobnosti o koncerte nájdete na Facebook evente. V budúcom roku potom Bert & Friends plánujú ďalšie slovenské vystúpenia.


Vypočujte si SUPR na Deezeri:



Text: Patrik Marflák (zdroj: PR - Alexander Čerevka)
Foto: BrainZone