Trenčianska Pohoda je jediný stredne veľký festival, ktorý sa dostal medzi 10 nominovaných festivalov s najlepším programom v Európe. Rozhodla o tom porota zložená z expertov hudobného priemyslu. V online hlasovaní ankety European Festival Awards môžete v iných kategóriách podporiť aj ďalšie tri slovenské festivaly.

Nominácie vo väčšine kategórií European Festival Awards (EFA) vznikajú tak, že sa festivaly prihlásia do ankety a na ich účasť v longlistoch stačí, aby ich organizátori schválili. Tieto kategórie tak majú desiatky nominovaných festivalov a ich zoznam každým rokom rastie. Naproti tomu v kategórii Najlepší lineup a niekoľkých ďalších vychádzajú nominácie z diskusie odborníkov, ktorí do danej kategórie vyberú obmedzený počet podujatí. Už samotná nominácia je tak veľkým úspechom a uznaním kvality.

Konkrétne v programovej kategórii pritom experti prihliadajú skôr na celkovú hudobnú dramaturgiu ako na počet veľkých hviezd. Práve nominácia festivalu Pohoda (už tretia za posledné štyri ročníky ankety) pritom svedčí o tom, že festivaly posudzujú aj s ohľadom na ich veľkosť a finančné možnosti. "Kvalita line-upu je stále rozhodujúcim faktorom pre väčšinu návštevníkov, a preto táto cena korunuje festival, ktorý v rámci svojich možností dokázal vytvoriť ten najúžasnejší program," uvádzajú organizátori EFA na margo tejto prestížnej kategórie.

Pohoda 2019 Zdroj: Michal AugustiniFoto: Michal Augustini

Hlasovať môžete aj za Grape, Uprising a Sharpe

"Táto nominácia sa dá považovať za zázrak. Som hrdý, že si naši zahraniční kolegovia a experti všímajú náš prístup k tvorbe programu a oceňujú jeho kvalitu. Ďakujem každému, kto k výslednej podobe programu pomohol," uviedol k nominácii Michal Kaščák. Okrem Pohody sú v zozname Top 10 festivalov s najlepším lineupom za rok 2019 len podujatia z "najväčšej váhovej kategórie" s mnohonásobne väčšou kapacitou a najmä rozpočtom ako sú Glastonbury, Primavera, Sziget, Rock Werchter či metalový Wacken Open Air. Pohoda je už tradične aj v širšej nominácii v kategórii Najlepší stredne veľký festival.

Okrem toho môžu festivaloví nadšenci od dnešného podporiť svoje obľúbené podujatia aj v ďalších kategóriách - v rámci stredne veľkých festivalov (Best Medium-Sized Festival) sú okrem Pohody aj Grape a Uprising a medzi malými festivalmi (Best Small Festival) a tiež v kategórii Best Indoor Festival po minuloročnej premiére ani tentokrát nechýba bratislavský showcaseový festival Sharpe. Hlasovanie prebieha do konca novembra v online formulári EFA.

O víťazoch v jednotlivých kategóriách rozhoduje kombinácia hlasov odborníkov a verejnosti. Víťazné festivaly budú ocenené počas galavečera, ktorý sa tradične uskutoční v januári v rámci festivalu Eurosonic v holandskom Groningene. "Ďakujeme vám všetkým za každú zmienku či hlas, vzhľadom na veľkosť krajiny je dôležité, aby sa naši podporovatelia zmobilizovali. Aj tak sa môžete podieľať na budovaní povedomia o našom festivale, čo nám následne uľahčuje aj booking umelcov na Pohodu," odkazujú organizátori. Platí to samozrejme aj v prípade ostatných slovenských podujatí, ktoré môžete v ankete podporiť.

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Pohody Anton Repka. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.