Obľúbený český spevák, skladateľ, textár a hudobník Martin Chodúr zverejnil videoklip k singlu Amor. Ide o prvú skladbu z albumu Tisíc a jedna noc, ktorého vydanie je plánované na prvú polovicu budúceho roka. Spevák si k piesni napísal text aj hudbu a okrem spevu v nej tiež hrá na saxofón, gitaru a syntetizátory. Ostatné nástroje obstarala jeho sprievodná kapela MACH.

"Mám veľkú slabosť pre tradičný surf rock z 50. a 60. rokov. Kapely ako The Shadows alebo Dick Dale & His Del-Tones ma odjakživa veľmi inšpirovali. Dokonca som si kúpil gitaru Fender Jaguar, na ktorú práve veľa z týchto hráčov hralo a ktorá má naozaj ikonický zvuk. Zo srandy som si začal nahrávať hudobný nápad pôvodne nazvaný 'The Shadows' a práve z tohto nápadu postupne vznikla pieseň Amor. Aby znela moderne, pridal som veľa pulzujúcich syntetizátorov, ktoré vytvorili celkom originálny zvuk," hovorí o sviežej novinke Martin Chodúr.

Pieseň Amor sa pohráva s témou lásky netradičným spôsobom. "Amor je rímsky boh lásky, ktorý nosí luk a šípy, ktorých rany prebúdzajú lásku alebo vášeň v jeho obetiach. Často sa stáva, že láska prichádza v nevhodnú dobu alebo vzplanie medzi nesprávnymi ľuďmi (spomeňme na Rómea a Júliu). Je veľa ľudí, ktorí sa obávajú, aby im láska skôr nespôsobila problémy. Ja som si predstavil Amora ako obávaného desperáda, ktorý strieľa od boku a nemá s nikým zľutovanie," dodáva spevák.


Videoklip sa nakrúcal vo westernovom mestečku Boskovice na Južnej Morave. "Keď som si prvýkrát vypočul pieseň Amor, nálada piesne ma okamžite zaviedla na Divoký západ a priviedla ma na myšlienku zaranžovať klip do westernového štýlu. Sčasti je to aj pocta českej filmovej klasike Limonádový Joe. Páčila sa mi myšlienka Amora ako negatívnej postavy a myslím, že herec Jiří Maria Sieber sa tejto úlohy zhostil dokonale," vysvetľuje režisér Michael Mališ, ktorý stojí za scenárom a námetom videoklipu.

Skladba Amor nadväzuje na posledné dva autorské single Martina Chodúra, ktoré vyhrali hitparádu Česká dvanáctka na Dvojke Českého rozhlasu. Singel Klidně plakej dál z albumu Martin Chodúr 3 vyhral Zlatú aj Platinovú "dvanáctku" za rok 2018. Druhý singel Síla mít rád z albumu Hallelujah Vánoční písne a koledy získal za rok 2019 všetky ocenenia - Zlatú, Platinovú i Železnú "dvanáctku" - a stal sa najväčším hitom Českého rozhlasu za rok 2019.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za Martina Chodúra poskytla Ivona Selníková. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Dalibor Konopáč

Súvisiaci interpreti: Martin Chodúr