Alexandra Kešeľová a Peter Tomko predstavujú novú skladbu Živá, ktorá je súčasťou nového albumu Naked. Intímna skladba, ktorá pôvodne medzi deviatkou nových piesní vôbec nemala byť, sa dočkala príjemného videoklipu aj prijatia od fanúšikov.


Dvojica Alexandra a Peter spolu tvorí hudbu už 12 rokov. Má za sebou albumy Vílie pesničky a 10 rokov lásky určené detskému publiku a rodinám. Najnovší album je v mnohom prelomový. Prvýkrát zaznievajú aj elektronické zvuky, texty sú prevažne intímne a objavuje sa aj angličtina.

Alexandra svoju spevácku kariéru odštartovala v Zlatej bráne. Skladateľský talent si potvrdila výhrou v autorskej pesničkovej súťaži Košický zlatý poklad. Spev vnímala roky ako hobby. Až jedného dňa oslovila k spolupráci kamaráta zo strednej školy, Petra. Ten bol už v tom čase považovaný za jedného z najprestížnejších gitaristov. Jeho profesionalita potiahla speváčku a započala sa nová éra albumov.

Peter Tomko sa okrem zhudobnenia všetkých piesní zhostil aranžmánov aj postu producenta. "Proces tvorby, nahrávania a hrania je pre nás oboch raj. Dávame do toho celé srdce a užívame si to najvďačnejšie ako sa dá. Považujem za ohromné požehnanie, že sa na tvorbe albumu podieľali samí naši milí priatelia. Celé sa to nieslo vo fantastickej atmosfére. Album má za sebou úspešnú crowdfundingovú kampaň na Startlabe. Práve vďaka prejavenej podpore fanúšikov sa album dokončil v pomerne rýchlom čase," hovorí gitarista.


"Celá táto vec so Živou mi pripadá ako dielo niečoho hlbšieho. Prvé dve slohy vznikli cestou autom krásnou prírodou do obchodu s mojimi dcérkami. Refrén sa objavil na druhý deň. Mala som pocit, že máme pred sebou veľkú skladbu. Ale potrebovala učesať a doplniť tretiu slohu, aby bola súca na nahrávanie. Vtom sa náhodou ozvala Petrova sestra, že keby som potrebovala niekedy pomoc s textom, že rada pomôže. Okamžite som jej poslala text a ona zanedlho poslala výslednú podobu piesne. Aj keď sme už neplánovali na album Naked nahrávať viac piesní, v tom čase ešte nebol hotový. A tak sme šli do štúdia a nahrali sme ju s obrovskou radosťou. Je úplne iná ako všetky ostatné piesne. Album má diametrálne odlišný charakter, ale túto pieseň sme tam jednoducho potrebovali prepašovať," hovorí Alexandra.

Reakcie fanúšikov ukazujú, že to bolo správne rozhodnutie. "Nekalkulovali sme. Len sme sa nechali viesť srdcom. A výsledok hovorí sám za seba," dodáva speváčka. Videoklip sa natáčal v domovskej maďarskej dedine Petra a Alexandry a taktiež v blízkej dedine Telkibánya. Celý videoklip natáčal a zostrihal speváčkin kamarát a taktiež hudobník, Peter Berty Fotta. "Berty mal o videoklipe jasnú predstavu. Chcel zachytiť čarovno piesne a zároveň v nej zachovať aj prirodzenosť a humor. Celý proces bol natoľko úžasný, že sme sa do tvorby videoklipov zamilovali a sme si viac než istí, že s Bertym chceme pokračovať," uvádza Peter.

"V skladbe sa využívajú dobové nástroje. Spieva sa o dávnom zmysle ľudí. Niekedy je minulosť odpoveďou na to, kde hľadať šťastie prítomnosti. V tomto prípade je to také jednoduché, že by to mohlo vyznieť ako rébus. Stačí otvoriť srdce a vnímať," uzatvára Alexandra.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk Alexandra Kešeľová. Text správy sme upravili.