Slovenskí rapperi sa očividne rozhodli spraviť svojim priaznivcom predčasné Vianoce, keďže počas uplynulého týždňa vypustili nové videá Vec, Delik, H16 a tiež nováčik Prezident Lourajder. Rušno bolo aj v zámorí, kde bol najproduktívnejší Talib Kweli, novinkami však prispeli aj Sean Price, Lupe Fiasco alebo Skyzoo.

Funkčný veterán Vec predstavil originálne spracované video ku skladbe Dole dole, v ktorej sa vracia do čias detstva a dospievania v Zlatých Moravciach. O vizuál sa postarala kreatívna skupina Ževraj, ktorá na videu pracovala vyše dvoch mesiacov. Viac o vzniku klipu si môžete prečítať TU.

Vec - Dole dole

To, že je Delik majster storytellingu, je dobre známe už dávno. Najnovším dôkazom je skladba Netradičný vzťah z jeho sólového debutu Sloboda, ktorá sa v pondelok dočkala aj vizualizácie. Ide bezpochyby o jeden z najkontroverznejších klipov na slovenskej scéne, keďže režisér Michal "Kunes" Kováč sa doň rozhodol zakomponovať aj scénu znásilnenia, aby dej videa čo najviac korešpondoval s textom. Hoci ide o fiktívny príbeh, drsne a realisticky natočené video sa stretlo s viacerými reakciami a komentármi od ľudí, ktorí upozorňujú na nebezpečenstvo prikrášľovania jedného z najzávažnejších zločinov. Posúďte sami.

Delik - Netradičný vzťah

S novým videom sa pochválili aj vojaci z H16. Tí predstavili čierno-biely klip k asi najlepšej veci z ich tretej štúdiovky Rýmy Hudba a Boh, ktorou je skladba Stresujúci blahobyt. Produkoval ju najnovší člen tejto formácie Billy Hollywood.

H16 - Stresujúci blahobyt

Bohatú tohtotýždňovú nádielku slovenských klipov uzatvára Prezident Lourajder, ktorý vypustil do sveta animovaný vizuál ku skladbe Šamlík. T8 pochádza z jeho EP Inaugurácia, ktoré vyšlo pod Beneho labelom Hustle and Fitness. O produkciu celého EP sa postaral Emil, video mal zas na starosti Ormoš.

Prezident Lourajder - Šamlík

V zámorí bol v uplynulom týždni jednoznačne najaktívnejší Talib Kweli. Ten najprv predstavil s najväčšou pravdepodobnosťou posledné video k albumu Prisoner Of Conscious, konkrétne vizuál ku skladbe Favela Love. V nej hosťuje Seu Jorge z Brazílie a práve v tejto krajine vznikol aj klip. Zaujímavosťou je tiež fakt, že o réžiu sa postarala rapperka Jean Grae. Len o niekoľko dní na to vypustil druhú ukážku z nového albumu Gravitas, ktorá vyjde už v nedeľu. Ide o track New Leaders, do ktorého si pozval duo The Underachievers. O produkciu sa postaral Statik Selektah. A aby toho náhodou nebolo málo, tak v utorok ešte zverejnil aj video k úvodnému singlu The Wormhole, ktorý zas produkoval Oh No.

Talib Kweli feat. Seu Jorge - Favela Love

Talib Kweli feat. The Underachievers - New Leaders

Talib Kweli - The Wormhole

Ako sme písali pred týždňom, Sean Price a austrálsky producent M-Phazes vydajú 17. decembra spoločné EP s názvom Land Of The Crooks. Druhou ochutnávkou z neho je bomba Murdah Type Thinkin’, v ktorej hosťujú Roc Marciano a DJ Devastate.

Sean Price & M-Phazes feat. Roc Marciano & DJ Devastate - Murdah Type Thinkin’

Jay Z minulý týždeň oslávil 44. narodeniny. Skyzoo a skladateľ Antman Wonder sa mu pri tejto príležitosti rozhodli vzdať hold tým, že nahrali EP s názvom An Ode To Reasonable Doubt. Ako už názov napovedá, ide o remake Jiggovho debutu Reasonable Doubt, pričom všetky skladby obsahujú namiesto beatov živé nástroje. Ako ukážku z tejto nahrávky si teraz môžete vypočuť skladbu Thinking You Can Hang, v ktorej hosťujú Torae a Sha Stimuli.

Skyzoo & Antman Wonder feat. Torae & Sha Stimuli - Thinking You Can Hang

Lupe Fiasco momentálne pripravuje album Tetsuo & Youth, z ktorého prednedávnom predstavil singel Old School Love s hosťujúcim Edom Sheeranom. A práve táto skladba sa teraz dočkala aj videa.

Lupe Fiasco feat. Ed Sheeran - Old School Love

Na záver tu máme ešte klip od dvojice Esoteric & Stu Bangas, ktorá koncom novembra vypustila spoločný album Machete Mode. Na ňom sa nachádza aj skladba Steel Chairs, videoklip ku ktorej vzdáva hold wrestlingu.

Esoteric & Stu Bangas - Steel Chairs

Autor: Miguel Mitchél
Foto: Boombox.cz

Súvisiaci interpreti: H16, Vec