Veľký hit skupiny Queen z roku 1975 Bohemian Rhapsody, ktorý vyšiel na albume A Night at the Opera, je už dlhší čas najviac streamovanou klasickou rockovou skladbou všetkých čias. Teraz sa však spoločnosť Universal Music Group pochválila, že skladba sa nedávno stala aj najviac streamovanou pesničkou 20. storočia.

Pôvodná pieseň a oficiálne video prekonali 1,6 miliardy streamov na celom svete vo všetkých hlavných streamingových službách. "Takže rieka rockovej hudby sa premenila na streamy. Veľmi sa teším, že naša hudba stále tečie na maximum," vyhlásil Brian May, gitarista, skladateľ a zakladajúci člen skupiny Queen. Podľa informácií agentúry Reuters skladba nedávno v obľúbenosti u používateľov streamingových služieb preskočila silné hity ako Smells Like Teen Spirit z roku 1991 od Nirvany či Sweet Child O' Mine a z roku 1987 od Guns N' Roses.

Obľúbenosti piesne v posledných týždňoch určite pomohla snímka s rovnomenným názvom, ktorá sa dostala pred časom aj do slovenských kín. Úlohy speváka Freddieho Mercuryho sa zhostil herec Rami Malek, pričom práve May v súvislosti s jeho výkonom volá po oscarovej nominácii. Film Bohemian Rhapsody sa stal najúspešnejším hudobným filmom všetkých čias so zárobkom blížiacim sa k 600 miliónom po celom svete. 

Čudná pesnička, ktorá dobyla svet

Skladba Bohemian Rhapsody pritom nepatrí k typickým hitom. Bola vytvorená ako šesťminútová hudobná suita, ktorá nemá refrén a obsahuje opernú pasáž aj hard rockovú medzihru. Hovorí sa, že Freddie Mercury začal skladbu písať už v roku 1968 a producent Roy Thomas Baker, ktorý stál za albumom A Night at the Opera, bol spočiatku k experimentálnej kompozícii skladby veľmi skeptický.

Počas jedného ich stretnutia mu spevák predstavil časť piesne pri klavíri, a keď v istom momente povedal, že sem pôjde operná sekcia, producent sa začal smiať. Neskôr však svoj názor zmenil. Freddie prišiel do štúdia "vyzbrojený" mnohými papiermi s kompozíciami a poznámkami, a napokon sa producent rozhodol zachytiť jeho víziu na finálnej nahrávke v plnom rozsahu.

Elton John, ktorý mal možnosť počuť pieseň ešte pred jej vydaním, o nej v bezprostrednej reakcii povedal, že je príliš dlhá a divná pre rádio. Ako veľmi sa vtedy mýlil odzrkadľuje aj dnešná hodnota singla v podobe modrého vinylu, ktorý v roku 1978 spoločnosť EMI vydala v limitovanom počte 200 kusov, pričom prvé štyri kusy patrili samotným členom kapely. V súčasnosti jeho cena presiahla päťtisíc dolárov. 


Autorka: Marína Valentovičová (zdroj: Consequenceofsound.net)
Foto: Facebook.com/Queen

Súvisiaci interpreti: Queen