Rap v jeho najrôznejších podobách má na najväčšom slovenskom festivale stabilné miesto už od čias, kedy sa konal na trenčianskom výstavisku. Od roku 2007, kedy bol jednou z hlavných hviezd legendárny Wu-Tang Clan, však Pohoda také veľké meno klasického hip-hopu na hlavnom pódiu nemala. Budúci rok sa to zmení vďaka geniálnym The Roots.

Od vystúpenia Wu-Tang Clanu, ktorý svojím dodnes neprekonaným naťahovaním začiatku koncertu spravil organizátorom na čele vrásky, sa na Pohode predstavilo niekoľko ďalších veľkých mien amerického rapu. Legenda Public Enemy (tiež značne meškajúca) či mladšie hviezdy Azealia Banks a Danny Brown sa však museli uspokojiť s "vedľajšími" pódiami a časmi mimo headline slotov.

Na hlavnej festivalovej scéne sa za posledných desať ročníkov predstavili napríklad britskí The Streets a dvakrát raperka M.I.A., spomenúť môžeme aj Die Antwoord. Ani jedno z týchto mien ale nemožno označiť za predstaviteľa klasického hip-hopu, ktorý sa tak na najväčšie pódium Pohody vráti prvýkrát po dvanástich rokoch. Tentoraz však pôjde o kapelu, ktorá svojím prístupom prekračuje žánrové hranice omnoho viac ako newyorský klan.

Jedna z najvzácnejších hviezd Pohody

Koncert The Roots bude veľkou udalosťou pre všetkých fanúšikov, ktorí vyrastali na hip-hope 90-tych rokov, ale vďaka ich účinkovaniu v The Tonight Show Starring Jimmy Fallon určite prilákajú aj mladšie ročníky. Je to kapela, ktorú možno bez okolkov zaradiť medzi priekopníkov žánra a predchodcov dnešných umelcov hrajúcich hip-hop naživo s kapelou. Ich prelomový album Things Fall Apart (1999) patrí medzi zásadné nahrávky 90-tych rokov a ich živé vystúpenia sú považované za najlepšie v rámci hip-hopovej scény. Nie je to pritom kapela pre striktne rapové publikum, na ich koncerty chodia aj milovníci jazzu a neo soulu. Aj tieto žánre sú totiž neoddeliteľnou súčasťou ich hudby.


Slovenská premiéra The Roots na Pohode bude o to vzácnejšia, že ich koncerty mimo USA sú pomerne exkluzívnou záležitosťou. Dôvodom je spomínaná šou Jimmyho Fallona, v ktorej účinkujú celoročne počas pracovných dní ako oficiálny "house band" už od roku 2009. Sprevádzali v nej pri vystúpeniach snáď všetky súčasné hviezdy svetovej pop music. Zároveň sa kapela v obľúbenej šou podieľa aj na rôznych pravidelných formátoch či ojedinelých skečoch.

Za zmienku stojí napríklad History of Rap s Justinom Timberlakeom, či populárna zábavka Classroom Instruments, v ktorej spolu s Fallonom sprevádzajú známych spevákov hrou na detských hudobných nástrojoch. Na Youtube majú niektoré z týchto krátkych vystúpení desiatky miliónov pozretí, zopár ukážok nájdete nižšie a na konci článku.

Kvôli povinnostiam spojeným s jednou z najsledovanejších televíznych šou na svete prestali chodiť na turné a pravidelne hrávajú len na vlastnom festivale The Roots Picnic v rodnej Philadelphii. Ten je našťastie každoročne v júni. Zároveň má Fallonova šou v lete pauzu, takže Questlove, Black Thought a spol. budú môcť prísť predstaviť svoj organický hip-hop jazz aj na Pohodu.


Z ulíc Philadelphie cez Londýn až na vrchol

The Roots založili ešte koncom osemdesiatych rokov spolužiaci z umeleckej strednej školy bubeník Ahmir "Questlove" Thompson a rapper Tariq "Black Thought" Trotter. Partia pouličných muzikantov často menila názvy, kým sa ustálili na The Square Roots, no aj to nie nadlho, nakoľko podobné meno už mala miestna folková kapela, a tak zostalo len The Roots. Ku kapele sa pridal Malik B. a basák Leonard "Hub" Hubbard.

Pod heslom "doma nikto nie je prorokom" sa presťahovali do Londýna, kde vydali debutový album Organix (1995). Následne ich podpísalo vydavateľstvo DGC/Geffen, s ktorým vydali prvý album v USA Do You Want More?!!!??! (1995). Ten im otvoril dvere na Lollapaloozu či Montreux Jazz Festival. Ich tretí album Illadelph Halflife (1996) sa dostal do Top 40 rebríčka Billboard 200. Hosťovali na ňom viacerí umelci okolo neo-soulového koletívu Soulquarians ako Common, D'Angelo či Q-Tip.

Definitívny zlom v kariére im na konci milénia priniesol spomínaný album Things Fall Apart. Ten sa dostal až na štvrté miesto hitparády Billboard 200, pričom za singel You Got MeErykah Badu získali Grammy. Pitchfork tomuto albumu v retrospektívnej recenzii udelil hodnotenie 9,4 bodov z desiatich. Autor Marcus J. Moore píše, že album bol zlomovým bodom v ich kariére, kedy pochopili, akou kapelou môžu byť, pričom jeho výrazné témy i eklektický mix zvukov rezonujú dodnes.


Koncom roka 2001 hrali ako sprievodná kapela počas live nahrávky MTV Unplugged koncertu rapera Jay-Z. Ten zaradil portál DJ-Booth, venujúci sa rapu a hip-hopu, na druhé mesto vlani vydaného historického rebríčka najlepších live hip-hopových albumov slovami: "Dalo by sa očakávať, že nebude úplne jednoduché preložiť čokoľvek z Jay-Z-ho diskografie do živého prevedenia, no The Roots nie sú hocijaká kapela." Ten istý portál bez váhania zaradil na prvé miesto spomínaného rebríčka live nahrávku The Roots Come Alive (2000) s jednoduchým vysvetlením: "Asi neprekvapí, že najlepšia live kapela v histórii hip-hopu nahrala najlepší live album daného žánru." (Len pre doplnenie - na treťom mieste skončila Lauren Hill a na štvrtom Kanye West.) 

Krátko na to nasledoval ďalší fantastický album Phrenology (2002). Jeho názov odkazoval na nevedeckú teóriu, podľa ktorej mal tvar hlavy (lebky) vplyv na inteligenciu či charakter človeka. Cieľom jej stúpencov bolo racionalizovať rasizmus. Album, ktorý je brilantnou kombináciou alternatívneho hip-hopu a neo soulu, bol (podobne ako mnohé ďalšie) zaradený do koncoročných rebríčkov najlepších albumov. Nachádza sa na ňom aj jeden z najväčších hitov kapely The Seed (2.0), na ktorom hosťoval Cody Chesnutt.


Ďalší úspešný album The Tipping Point (2004), ktorý vznikol ako vedľajší produkt niekoľkých jam sessions, mal dve nominácie na Grammy a dotiahol to na štvrté miesto americkej hitparády. Dve nominácie na Grammy získala kapela aj za ďalší album Game Theory z roku 2006. Nasledoval temnejší Rising Down (2008) a optimistickejšie ladený How I Got Over (2010). V tom čase už začala dlhodobá spolupráca kapely so stanicou NBC na show Late Night with Jimmy Fallon, ktorá plynulo pokračovala v rámci The Tonight Show Starring Jimmy Fallon.  

Ďalším veľkým medzníkom ich kariéry je spoločný album s Johnom Legendom Wake Up! (2010), za ktorý získali Grammy v kategórii Best R&B Album. Grammy získali aj za pieseň Hang On in There z ;tej istej nahrávky. Nasledoval ďalší kritikmi ospevovaný album Undun (2011) a spoločné nahrávky s Betty Wright a Elvisom Costellom. Zatiaľ naposledy vydali album ...And Then You Shoot Your Cousin (2014). Aktuálne pracujú na novej štúdiovke s názvom End Game. Vyjsť by mala v roku 2019, a tak skladby z nej snáď budeme môcť medzi prvými počuť aj na Pohode.


Text: Patrik Marflák (úvod, editácia), Anton Repka/Pohoda festival (TS)
Foto: Pohoda PR

Súvisiaci interpreti: The Roots