Vždy, keď v televízii vrcholí akákoľvek spevácka súťaž, prejaví sa to vo zvýšenom záujme ľudí o spievanie. Niektorí sa vyberú na sólovú dráhu a iní do zborov. Stále však mnohí zostávajú doma, lebo neprekonajú svoju hanblivosť. Zbor Technik STU prichádza s online zborovou knižnicou, ktorá umožní každému vyskúšať si spievanie v zbore zo svojej obývačky.

V knižnici sú ku každej piesni materiály rozdelené podľa hlasových skupín (soprán, alt, tenor a bas). Jedna nahrávka pomáha spevákom naučiť sa svoj part, pri druhej si môžu zaspievať svoju melódiu s ostatnými hlasmi. "Pandémia ovplyvňuje aj fungovanie zborov, a preto sme boli nútení hľadať spôsob, ako spievať aj bez toho, aby sme sa stretli," hovorí dirigentka zboru Technik STU Petra Torkošová. Okrem online nácvikov, vytvorenia karanténnej nahrávky Aká si mi krásna, či online konkurzov, začal zbor pre svojich nováčikov pripravovať výučbové nahrávky.

Spätná väzba najmä od nových spevákov bola veľmi pozitívna. Fond na podporu umenia vypísal grantovú výzvu zameranú na projekty, ktoré pomôžu žiť umeniu počas pandémie a tvorba online výučbovej knižnice, je tak jednou z mnohých podporených aktivít. Už dnes je dostupných osem skladieb, medzi ktorými sú známe diela ako Aká si mi krásna, Tancuj, tancuj či Bodaj by Vás vy mládenci čerti vzali. S poslednou menovanou skladbou sa zboristi trochu pohrali, a tak pre verejnosť vznikla aj nová verzia s textom: Bodaj by tú koronu čerti vzali. Premiéru mala na Youtube. Opäť raz vznikla z domovov zboristov a je pozitívnym osviežením v čase pandémie.


Do konca februára sa knižnica rozrastie aj o ďalších päť diel. Budú od slovenských alebo na Slovensku pôsobiacich autorov a väčšinou pôjde o úpravy ľudových piesní. Do finálneho výberu zasiahli aj dirigenti iných zborov, ktorých najčastejšie sa opakujúce návrhy sú súčasťou finálneho výberu. Knižnica pamätá aj na zahraničné zbory, a preto má svoju anglickú verziu. Pri každej spracovanej piesni je okrem prekladov aj výslovnosť slovenského textu prepísaná do medzinárodnej fonetickej abecedy. Známu pesničku Tancuj, tancuj vykrúcaj si teda ľudia prečítajú ako tantsuj tantsuj vikruːtsaj. A vďaka prekladu do angličtiny Dance, dance, spin around sa dozvedia, o čom skladba je.

"Pre Technikárov je spievanie nielen o umení, ale aj o zábave a spoločných zážitkoch," povedal Matúš Uhliarik, ktorý pôsobí v Techniku ako asistent dirigentky a v projekte online knižnice má na starosti tvorbu nahrávok a ich finalizáciu. V zbore sa za viac ako 60-ročnú históriu vystriedalo už vyše 1 000 spevákov. Posledný výrazný úspech Technik STU dosiahol na európskych zborových hrách minulý rok, kde bol ocenený v dvoch kategóriách zlatým pásmom. Vo finálovom Grand Prix si speváci odniesli striebornú medailu.

"Veríme, že online knižnica prinesie k nám ako aj do ďalších slovenských zborov nových členov," povedala Torkošová a dodala, že každý sa vie už aspoň trochu pripraviť na spievanie v kolektíve a prekonať prvotný ostych. Zároveň je to nástroj, ktorý dokáže ľudí udržiavať v speváckej kondícii, ak z akéhokoľvek dôvodu nemôžu chodiť do zboru.

Svojich prvých užívateľov si knižnica našla už aj v USA. Slovenská svadobná odobierka Oddavac še budu v úprave od Jana Rozehnala sa v najbližších týždňoch dostane do repertoáru amerického zboru Philadelphia Women*s Slavic Ensemble. "S rozširovaním knižnice chceme pokračovať aj ďalej a veríme, že nám Fond na podporu umenia prejaví svoju dôveru aj v budúcom roku," povedala Kristína Gotthardt, ktorá je organizačnou vedúcou zboru.


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Ján Pallo, manažér speváckeho zboru Technik STU.