Obľúbená česká kapela Divokej Bill vyráža po dlhej koncertnej pauze na trojmesačnú koncertnú šnúru s názvom Možná přijde i pekelník. Týmto spôsobom chce formácia osláviť 15. výročie svojej existencie a zároveň predstaviť nový album.

Divokej Bill má pred sebou náročné turné pri príležitosti významného míľnika svojej existencie. "Vôbec sa na toľko rokov necítime, ale, je to tak. My vlastne existujeme o 2-3 roky dlhšie, ale to bolo všetko v štádiu snov a dávania dohromady. Tých 15 rokov od prvého koncertu utieklo ako voda," prezrádza v mene kapely frontman Vašek Bláha.

K výročiu, štyri roky po ostatnom CD Mlsná, vydáva kapela svoj šiesty štúdiový album s názvom 15. Ako priznáva, až pri tejto platni naozaj naplno vyskúšali spoluprácu s producentom. Dôveru dostal Pavel Karlík, známy aj vďaka spolupráci s kapelami Lucie, Wanastowi vjecy či Mandrage.

"Nahrávali sme v štúdiu Sono neďaleko od Prahy. V tomto štúdiu sme začínali, potom sme nahrali pár dosiek sami doma, aby sme zistili, že to nevieme, tak sme sa po rokoch vrátili a stálo to za to," hovoria s úsmevom hudobníci. "V minulosti sme nad tým trošku ohŕňali nos a ono to naozaj funguje. Z toho dôvodu je doska zlomová. Je tam veľa polôh, zvukov a postupov, ktoré priniesol producent Pavel Karlík, a to s veľkým citom," dodávajú.

Divokej Bill sa vie aj biť. Dokázal to v novom klipe

Novinkou je aj skladba Dolsin, ktorá vznikla tak, ako väčšina piesní tejto formácie - pri táboráku s gitarou. "Je to taká ponosa, ako všetko vôkol letí a s ľuďmi to ide od desiatich k piatim. Nebojte, my sme životní optimisti, ale sem tam napíšeme aj takúto smutnejšiu vec, pretože muzika by mala byť o emóciách."

K piesni vznikol aj divoký videoklip v podobe hromadnej krčmovej bitky, ktorej protagonistami sa stali samotní členovia kapely. "Tušili sme, že s Divokým Billom sa bude točiť skvelo, ale že sa zíde plná krčma fanúšikov a ochotne sa pobijú kvôli nakrúcaniu, to sme vôbec nečakali," pochvaľuje si prvú spoluprácu s Divokým Billom režisér Lukáš Hrdý.

"Lukáš je nekomplikovaný veselý týpek. Bitka bola jeho nápad, naše jediné zadanie bolo, aby klip nebol o láske. Chceli sme trošku pritvrdiť, tak sme sa pobili. Až na jeden opuchnutý členok sa ale nikomu nič nestalo," smeje sa pri spomienke na nevšedné nakrúcanie Vašek Bláha. 


Veľké jarné turné, ktorým Divokej Bill oslávi viac ako desaťročie na pódiách, štartuje začiatkom februára a potrvá do polovice apríla. Dohromady prinesie 19 koncertov, z toho päť na Slovensku. S tajomným názvom turné sa pritom spája príbeh skladby Pekelník z nového albumu.

"Sme veľkí fanúšikovia Johnnyho Casha, tak sme sa ním inšpirovali a pre spestrenie sme napísali každú slohu v inej tónine. V štúdiu to bola ohromná zábava, no potom sme chceli pieseň nacvičiť, a zistili sme, že na tých schodoch sa vždy rozsekáme, tak sme ju vynechali. Ľudia nám ale písali, že by sme ju mali hrať. Sľúbili sme, že ju na tomto turné už dáme. Tak sa z nej stala ústredná téma šnúry," sľúbili členovia kapely.

Termíny turné Možná přijde i pekelník:

5. 2. - Brno, KC Semilasso

7. 2. - Trenčín, Piano
8. 2. - Košice, Colloseum - predpredaj
13. 2. - Bratislava, MMC - predpredaj
14. 2. - Žilina, Smerr
15. 2. - Čadca, Sixx

28. 2. - Česká Lípa, Kulturní dům Crystal
1. 3. - Jindřichův Hradec, KC Jitka
8. 3. - Klatovy, KD Družba
12. 3. - Praha, Lucerna Music Bar
15. 3. - Karlovy Vary, Lidový dům Stará Role
21. 3. - Kolín, Městský společenský dům
22. 3. - Jablonec nad Nisou, Eurocentrum
28. 3. - Hradec Králové, Dům kultury Střelnice
29. 3. - Žďár nad Sázavou, Dům kultury
4. 4. - Kladno, Dům kultury
5. 4. - Písek, Kulturní dům
11. 4. - Frýdek Místek, KD Frýdek
12. 4. - Zlín, Masters of Rock Café

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul For Show.

Súvisiaci interpreti: Divokej Bill