Dnes sa v týždenníku dozviete šťastnú správu: aj metalisti majú srdcia z mäska, tak ako Vy! A tieto srdcia ich vedú k tomu, aby robili dobré skutky, tak ako by Vás mali viesť aj tie Vaše! Pozor, zádrheľ: šťastná správa je teritoriálne obmedzená. Vy, čo nie ste z Oaklandu, pozrite si aspoň uvedené newsky a videá.

Magnet týždňa

Je skvelé sledovať, keď sa partia ľudí dá dokopy, aby niekomu pomohla. A keď sa tá partia ľudí poskladá z členov kapiel Metallica, Slayer, Machine Head, Testament, Exodus, Suicide Silence, Death Angel, Forbidden, SpilararmsRubble, aby zahrala skladby od Black Sabbath, tak to je úplný masaker. Ak by ste boli 17. januára v okolí Oaklandu, túto šou si rozhodne nenechajte ujsť. Rob Flynn (gitarista Machine Head) a Craig Locicero (gitarista Forbidden a Spilararms) ju zorganizovali na pomoc ich kamarátky Nikki Davis, ktorá sa zotavuje z motocyklovej nehody. Viac info na Blabbermouth.com. (pm)

Šrot týždňa

Odchody a rozlúčky individuálnych členov s ich kapelami majú mnohokrát v metale význam rovnajúci sa nule. V záujme ďalšieho fungovania kapely (=prachov) sú zväčša títo ľudia nahraditeľní. Neplatí to však o gitaristovi Yossi-m Sassi-m, ktorý po 22 rokoch odišiel z  Orphaned Land, kapely, ktorú spoluzakladal. Vo svojom vyjadrení žiadne vysvetlenie neponúkol, radšej upozornil na sólový album, ktorý pripravuje. Z orientálno-metalovej kapely tak odišiel songwriter číslo jeden a my už nie sme veľmi zvedaví na ďalšie nahrávky nesúce jej názov. Je to škoda, druhý The Neverending Way of ORwarriOR už nenahrá... (ak)


Novinky

Cez týždeň sa do médií dostala výborná vec, ktorá na YouTube driemala viac ako dva roky. Ak máte chuť na klasický thrash metal z roku 1986, máme tu pre vás záznam zo skúšky ranej Sepultury v pôvodnej zostave. Obsahuje štyri songy – Mayhem, Morbid Visions, Antichrist a cover Black Magic od Slayeru. Uf. (pm)


Minulý týždeň sme o tom, či Slipknot tohto roku vydajú nový album, ešte len špekulovali. Potom, čo ich gitarista Jim Root na Instagrame zverejnil fotku zo štúdia, je ale všetko jasnejšie. Môžete sa začať tešiť. (pm)

Veľkým prekvapením je však novinka od Queens of the Stone Age. Aj keď úspešný album ...Like Clockwork zverejnili len zhruba pred pol rokom, ich ďalšiu štúdiovku začnú nahrávať už v septembri. Aspoň to povedali v rozhovore pre Rolling Stone. Juch! (pm)

Nového albumu sa dočkajú aj fanúšikovia grupy Hellyeah!. Bývalý bubeník Pantery Vinnie Paul a spevák Mudvayne Chad Gray oznámili, že pomaly finišujú a dosku vydajú v apríli. (pm)

Trochu lepšie je na tom bývalý Vinnieho parťák z Pantery. Spevák Phil Anselmo s ekipou Down dokončil nové EP a sľúbil, že ho vydajú "začiatkom roka 2014". (pm)

Moji obľúbenci v kategórii sprostého hardcoru a objav roka 2013 The HELL vypustili nové video – k songu Step It Up. Je presne také, ako som od tejto kapely čakal. Pre osoby mladšie ako 18 rokov a ľudí so slabším naturelom nie je úplne vhodné. Ale to asi ani televízne noviny, takže kľudne pozerajte. (pm)


Nové video majú aj Benighted. Experience Your Flesh je brutálny death, aký si pamätám z prelomu tisícročí, so všetkým, čo k tomu patrí – vrátane kvíkania a videa, ktoré vám spôsobí nejednu nočnú moru. (pm)


"Nádherná rokenrolová kapela z Portlandu, štát Oregon." Týmito slovami David Letterman uviedol live vystúpenie pivných barónov Red Fang, ktorých líder sa nemal strihať. Zahrali Blood Like Cream a nechýbal tomu ani príspevok klávesistu Paula Shaffera. (ak)


Hľa, grécky thrash! Vykrádačský názov Suicidal Angels (čakám, kedy sa objaví kapela Morbid Tendencies) patrí kapele, ktorá bude mať na svojej piatej radovke Divide and Conquer doleuvedený song. Nahrávka vznikla vo vychýrenom štúdiu, so známym producentom a i obal robil človek zvučného mena. Použite google. Teraz ten song. Páči sa Vám? (ak)


Metalsucks streamuje skladbu hardcoreovej formácie Illustrations. "Táto karbobrúska píliaca do lebky piesne je povznášajúco nestála; hýbe sa od circle-pit rýchlosti cez metliaci groove až po dupot slonov. A to všetko za menej, než tri minúty. Dobrý matroš." (ak)

A dobrým matrošom pre všetky temné duše je určite aj novinkový album od "blackened hardcore" kapely Hexis, ktorého celý stream nájdete pod textom. Temný názov Abalam doprevádza ešte temnejší artwork. Hudba ako stvorená pre relax v kresle, s pohárom červeného v ruke. (ak)



Days of the Fallen
je prvým releasom atmo-rockovej kapely Junius od roku 2011, kedy vyšiel album Reports from the Threshold of Death. Pôjde o EPčko, kontrastne rozdelené na štyri plnokrvné skladby a štyri intrá určujúce ich náladový smer. Pitchfork teraz streamuje song Forgiving the Cleansing Meteor, ktorá album uzavrie. Jeho ďalšie dejové zákutia budete mať možnosť skúmať od 18. februára. (ak)

Excentrický Mike Patton, ktorý na Colours of Ostrava prejavil veľmi divný zmysel pre humor, skomponuje soundtrack pre film Vatican Tapes (Vatikánske nahrávky). Horor režiséra Marka Neveldinea (Zastaň a neprežiješ 1 a 2, Ghost Rider 2) bude pojednávať o nájdenej videokazete, zobrazujúcej akt exorcismu, "ktorý sa pokašle". Ak máte radi prácu skladateľa Pattona, pozrite si tiež film The Place Beyond the Pines (Za borovicovým hájom) z roku 2012. (ak)


Magazín Terrorizer streamuje nový album mladej kapely Descend. Švédi hrajú progresívny death, znejúci energicky a záživne. Promo text hovorí o "žiletkovo ostrom zmysle pre melódiu a inovatívnom songwritingu, znejúcom ako prienik ranými Opeth a Edge of Sanity". Dajte im šancu! (ak)

Haluz týždňa

Ste otcom? Vycucalo z vás vytváranie nového života všetok život? Potom je tu pre vás nové video z dielne Funny or DieDad Metal! Naozaj výborná paródia, ktorá kombinuje metal a otcovstvo. Skladby ako You Were An Accident (si nehoda), či Custody Battle (boj o opatrovníctvo) si predsa nemôžete nechať ujsť. A čo je na tom najlepšie? Prvých šesť skladieb dvojkompilácie Dad Metal si môžete stiahnuť v plnej verzii z Bandcampu! (pm)

Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: blabbermouth.com

Súvisiaci interpreti: Sepultura, Slipknot