Zdá sa, že skupina Kabát tento rok prvýkrát nebude najväčšou českou hviezdou festivalu Topfest. Jeho organizátori totiž na letisko v Piešťanoch prinesú absolútnu ikonu a legendu česko-slovenskej hudobnej scény - božského Káju. Spomínate si ešte na nadšené ohlasy na jeho prelomové festivalové vystúpenie na Rock For People 2013?

Organizátori festivalu Topfest už pri ohlásení prvých mien 14. ročníka - skupín Skindred a Bastille - avizovali, že festival bude žánrovo ešte pestrejší ako po minulé roky. Že festival nebude zameraný iba na rockové a metalové publikum definitívne potvrdili dnes, kedy ohlásili hviezdne meno, ktoré naozaj nikto neočakával.

"Sľubovali sme hudobný sviatok na začiatku leta, kde si každý nájde svoj štýl, svoju hudbu, svoju zábavu... Tak tu máme jedno z ďalších prekvapení - koncert jednoznačne najväčšej legendy v našich končinách pod holým nebom. Je mi veľkou cťou, že po tom, čím si pán Karel Gott prešiel v uplynulých mesiacoch, bude práve náš festival jeho asi najveľkolepejším koncertným návratom a zážitkom roka," hovorí organizátor destivalu Dušan Drobný.

Ako tiež prezradil, dlhodobo najpopulárnejší interpret v Česku i na Slovensku a 41-násobný držiteľ Zlatého slávika zareagoval na ponuku vystúpenia na Topfeste s typickou pokorou a skromnosťou: "Myslíte, že to bude ľudí zaujímať?"

Kája (nie) je večný, treba ho zažiť 

Ako naznačil Drobný, to, že spevák s koncertom na Topfeste súhlasil, je prekvapením nielen preto, že Karel Gott na festivaloch s jedinou, veľmi úspešnou výnimkou vôbec nevystupuje. Po tom, ako v rokoch 2015 a 2016 bojoval s rakovinou lymfatických uzlín, sa dokázal vrátiť na scénu, čo potvrdil nielen naspievaním niekoľkých nových skladieb, ale aj sériou ostro sledovaných vystúpení.

S návratom na pódiá začal skromnejšie - najskôr prekvapil ako neohlásený hosť na septembrovom narodeninovom koncerte Hany Zagorovej v pražskej Lucerne. O pár týždňov neskôr odohral prvý vlastný koncert po dlhej pauze v komornom prostredí Malostranskej besedy. Z malých klubov však vzápätí prešiel hneď do najväčšej pražskej haly, O2 arény, kde bol hlavným hosťom na megakoncerte Rádia Impuls, a napokon o pár dní neskôr slovenským fanúšikom pripomenul slávu Bratislavskej lýry na ďalšom veľkom koncerte Lýra 50 v Inchebe.


Ani po tak veľkolepom návrate však asi nikto netipoval, že po štyroch rokoch znova prijme pozvanie na open-air festival a trúfne si vystúpiť pred generačne aj žánrovo úplne iným publikom, než bežne chodí na jeho koncerty. Na spomínanom Rock For People mu to však vyšlo a podľa ohlasov fanúšikov aj českých médií bol kráľom festivalu, ktorý zatienil aj veľké zahraničné hviezdy. Heslom podujatia sa vtedy stalo "Gott for People".

Prečítajte si viac: Gottov prelomový úspech: Na Rock for People zatienil aj zahraničné hviezdy!

Nie je preto dôvod myslieť si, že na podobne ladenom slovenskom festivale by jeho vystúpenie malo skončiť neúspechom, aj keď určite sa pár zarytých frflajúcich rockerov nájde (Angryagain, očakávame aspoň tri príspevky!). V každom prípade to bude zaujímavé, pretože aura legendárneho umelca, ktorý sa vrátil na scénu po prekonaní rakoviny tak rýchlo a suverénne, je teraz ešte silnejšia. Úspešný príbeh vyhratého boja s chorobou na jednej strane posilňuje dojem, že "Kája je večný", no zároveň je tu aj celkom opačný pocit - treba ho zažiť, kým ešte spieva, lebo hoci ukázal veľkú silu a odhodlanie, v jeho veku a po problémoch, ktoré má za sebou, sa už na dlhodobo priaznivý zdravotný stav spoľahnúť nedá.

Verme však, že mu zdravie bude slúžiť čo najdlhšie a fanúšikov svojím hlasom a hitmi poteší nielen na Topfeste, kde odohrá svoj najväčší koncert pod holým nebom. Navyše sa k nemu pridá aj niekoľko zaujímavých hostí, ktorých mená budú odhalené neskôr. Festival sa uskutoční v prvý prázdninový víkend - v piatok 30. júna a sobotu 1. júla - na letisku v Piešťanoch. Okrem spomenutých kapiel Skindred a Bastille organizátori už potvrdili aj koncert ruskej skupiny Slot, ktorá mala minulý rok na Topfeste veľký úspech, a tak sa vráti znova.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Atmosféra koncertu na Rock for People 2013:



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol za organizátorov festivalu Topfest Ján Kakaščík. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach www.topfest.sk a www.facebook.com/topfest.sk.

Súvisiaci interpreti: Karel Gott