Vo Veľkom koncertom štúdiu Slovenského rozhlasu bude znieť v rozmedzí šiestich mesiacov organová hudba. Už túto nedeľu 14. januára o 10:30 začína cyklus Organových koncertov pod pyramídou, ktoré Rádio Devín odvysiela v priamom prenose.

Ide už o 21. ročník významného hudobného podujatia, v rámci ktorého odznie šesť koncertov v interpretácii domácich a zahraničných umelcov. Priame prenosy nie sú typickým javom v tomto hudobnom žánri, preto na toto podujatie radi prichádzajú kvalitní organisti z celej Európy. Koncert sprevádza moderátor, ktorý populárno-náučnými textami uvádza jednotlivé skladby. Všetky koncerty začínajú o 10:30.

Organ, ktorý sa nachádza v budove Slovenského rozhlasu, je dominantou Veľkého koncertného štúdia. Patrí k najväčším na Slovensku a k jednému z najväčších v strednej Európe. Postavili ho v roku 1984. Myšlienku využiť tento cenný nástroj na pravidelné organové recitály sa podarilo zrealizovať v roku 1994. Od roku 1998 na ňom vystupujú domáci aj zahraniční interpreti.

Koncerty aktuálneho ročníka Organových koncertov pod pyramídou:
14.1. Petr Čech (CZ)
4.2. Denisa Gibalová Kabáčová (SK)
25.3. Bernadetta Šuňavská (SK/DE)
8.4. Christian Schmitt (DE)
6.5. Wacław Golonka (PL)
17.6. János Pálúr (HU)

Informácie pre Hudba.sk poskytla Erika Rusnáková, hovorkyňa RTVS.
Foto: Rtvs.sk