Vo veku 78 rokov zomrela v stredu americká speváčka Ronnie Spector, známa predovšetkým ako bývalá členka ženského tria The Ronettes. Hudobníčka prehrala "krátky boj s rakovinou", uvádza sa vo vyhlásení jej rodiny, z ktorého vo štvrtok citovala stanica BBC.

Speváčka sa narodila v roku 1943 na newyorskom Manhattane ako Veronica Yvette Bennett. Po otcovi má africko-čerokézsky pôvod. Preslávila sa v prvej polovici 60. rokov ako členka skupiny The Ronettes, v ktorej spievala aj jej staršia sestra Estelle Bennett (zomrela v roku 2009) a sesternica Nedra Talley.

Skupina vydala iba jediný štúdiový album Presenting the Fabulous Ronettes Featuring Veronica (1964), ktorý obsahuje hity ako Be My Baby, Baby I Love You či Walking in the Rain. Vo svojej tvorbe uplatňovala prvky hudobných žánrov rhythm & blues, pop, soul a doo-wop.


Speváčka sa v roku 1968 vydala za hudobného producenta Phila Spectora, ktorý sa stal priekopníkom nahrávacej techniky známej ako "zvuková stena" (Wall of sound). Manželmi boli šesť rokov a spolu si adoptovali tri deti. Spector zomrel vlani vo väzení, kde si odpykával 19-ročný trest za vraždu herečky Lany Clarkson.

Ako uvádza BBC, The Ronettes vydláždili cestu budúcim ženským hudobným hviezdam. Predkapelu robili formáciám ako The Beatles, The Rolling Stones či The Yardbirds. Skupinu v roku 2007 uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

Ronnie Spector ako sólová speváčka vydala v rokoch 1980-2016 štyri štúdiové albumy. V roku 1982 sa vydala za svojho manažéra Jonathana Greenfielda, s ktorým má dvoch synov.


Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)
Foto: AP Photo/Peter Kramer