Televízia Markíza zatiaľ odvysielala len prvý zostrih z kastingov na novú SuperStar a už sa zniesla vlna kritiky na novú porotkyňu. Ewa Farna (19) je podľa niektorých reakcií príliš uletená a trápna. Čím si vlastne vybojovala miesto medzi ostrieľanými katmi Paľom Haberom (50) a Ondřejom Soukupom (61) a možnosť hodnotiť spev druhých?

Česko a Slovensko už po tretíkrát hľadajú spoločnú SuperStar. Po Martinovi Chodúrovi a Lukášovi Adamcovi tak šancu na hudobnej scéne dostane nové, zatiaľ neznáme meno. Novou tvárou pre väčšinu slovenských divákov však je aj mladý ženský element sediaci v porote – speváčka Ewa Farna.

Uletená porotkyňa: poznáte jej kariéru?

Keď sa v roku 2006 do českého éteru vkradlo 13-ročné dievča s piesňou Měls mě vůbec rád, kdekto tento počin odsúdil s nálepkou vykalkulovaného komerčného produktu. Výsledkom však boli prevalcované hitparády a zároveň zneistenie kritikov. Mladá a nevinne vyzerajúca Ewa Farna sa ešte so strojčekom na zuby a nedbalým imidžom tínedžerky uviedla ako nesporný hlasový talent a jej potenciál od začiatku naznačoval, že "one-hit-wonder"sa konať nebude, hoci aj za pomoci šikovného manažmentu.

Speváčka, ktorá až po skončení SuperStar (12. augusta) oslávi 20 rokov, za necelých sedem rokov v šoubiznise prešla dlhú cestu. Vzostup na hudobnom poli sa aktuálnej študentke práva podaril priam rozprávkovo. V Česku je už teraz päťnásobnou bronzovou slávicou a na konte má šesť štúdiových a jeden live album, z toho polovica z nich vyšla v poľskom jazyku. Ewa, ktorej meno na prvé počutie evokuje aj iné ako české korene, sa tak môže pochváliť úspešnou kariérou nielen v Čechách, ale aj u našich susedov na severe, pričom jej osobu Poliaci doslova zbožňujú. A to nie iba preto, že sa speváčka vyhlasuje za hrdú Poľku.

porota speváckej šou SuperStar 2013 Zdroj: TV Markíza - Ján ZemiarViac fotografií Ewy Farnej v porote SuperStar nájdete v galérii

Ticho, ktoré ohlušilo

Zlom v kariére, ale taktiež prerod z neskúsenej interpretky na dievča s drsnejším imidžom a prejavom nastal u Ewy vydaním druhého albumu s názvom Ticho (2007). Stavila na osvedčený autorský tím z debutového albumu, na čele ktorého stál jej manažér a producent Lešek Wronka. Hudobná revolúcia sa síce nekonala, pretože originálne autorské piesne z dielne Ewinej kapely a producenta zatienili songy zo svetovej databázy (ako napríklad titulná pieseň Ticho), no úspech sa dostavil. Album získal platinu za predaj viac ako 25-tisíc nosičov. Potvrdil sa tak akýsi status zázračného zjavu, ktorý si svojím druhým albumom upevnil pozíciu najmladšej komerčne úspešnej českej hviezdy.

Historické prvenstvo sa Ewe podarilo tiež v roku 2008, keď absolvovala samostatné koncertné turné, na ktorom ako najmladší interpret odohrala 18 koncertov v Českej republike. V ich návštevnosti v tom čase ešte stále prevažovali najmä násťročné dievčatá, uši sa však odvážila natŕčať i kritika. A tá okrem slov "šikovné producentské ručičky" či "práca manažéra" začala konečne skloňovať aj Ewin nespochybniteľný talent. Spevácky, interpretačný, koncertný.


Rock jej pristane

Je istotne zaujímavé sledovať, ako rastú detské hviezdy priamo pred očami fanúšikov a ktorým smerom sa ich kariérny rast uberá. Základy úspechu Ewy Farnej položila práve tvrdá práca a prezentácia vydaného materiálu. V roku 2009, keď mala Ewa sladkých šestnásť, bolo výsledkom týchto snáh práve vydanie očakávaného už tretieho štúdiového albumu, ktorý dostal titul Virtuální. Živelná tmavovláska sa na ňom predstavila s vyspelejšími textami prislúchajúcimi jej veku a modernejším zvukom. Český magazín Rock&Pop ho dokonca označil za jej najucelenejšiu a najtvrdšiu dosku, čoho príkladom sú napríklad single Toužím či Maska.

No okrem toho, že si hudobné médiá všímali rockovejší nádych Ewinej tvorby a profesionálnejšie zorganizované koncerty, pozadu nezostali ani bulvárne plátky. Tie s nadšením sledovali a medializovali prvé vzťahy mladej speváčky, či už s muzikantom Marcusom Tranom alebo s aktuálnym českým Zlatým slávikom Tomášom Klusom. Hold, úspech so sebou prináša všeličo. Médiá si na Ewe zgustli aj minulý rok za jej jazdu pod vplyvom alkoholu, ktorá sa skončila autonehodou a odobratím vodičského preukazu. Išlo pravdepodobne o prvý väčší prešľap, ktorý sa speváčke "podaril", jej imidž však nepoškvrnil natoľko, aby ju mládež začala považovať za anti-idol.


Inšpirácia pre nádejných spevákov?

Možno práve pre Ewin hladký výstup na výslnie, ktorý sa stal skutočnosťou aj napriek skeptikom odvolávajúcim sa na zásluhy manažmentu, si produkcia novej SuperStar vybrala do porotcovského kresla práve ju. Vedľa bývalej trojice "katov" mala údajne sedieť už v predošlej sérii, ponuku však odmietla. Skúsenosti s radami spevákom však Ewa má, v Poľsku "koučovala" 16-členný tím v súťaži Bitwa na glosy, ktorá je akousi obdobou speváckej talent šou.

O kompetentnosti Ewy Farnej svedčí aj fakt, že napokon so svojimi zverencami v spomínanej poľskej šou skončila na peknom druhom mieste. Pre nádejné spevácke talenty zo SuperStar tak môže predstavovať inšpiratívny typ umelca, ktorý už vo svojich devätnástich rokoch dosiahol to, čo sa niekomu nepodarí ani po dlhoročnom prebíjaní sa hudobným biznisom. Aj preto bude zaujímavé sledovať, ako sa ostrieľaná speváčka popasuje s úlohou porotkyne, ktorá je pre ňu niečím úplne novým.

Myslíte si, že je Ewa Farna pre SuperStar vhodnou porotkyňou? Vyjadrite svoj názor v diskusii.

Autorka: Michaela Žureková
Foto: TV Markíza - Ján Zemiar

Súvisiaci interpreti: Ewa Farna