Najprestížnejšie hudobné ceny Grammy majú za sebou 59. ročník. Tak, ako každý rok, ani tentokrát nebola núdza o prekvapenia a špeciálne vystúpenia. Hlavnou hviezdou večera sa stala Adele, ktorá premenila na víťazstvo všetkých päť nominácií vrátane najprestížnejšej kategórie Album roka. Okrem toho emotívne vzdala hold Georgeovi Michaelovi.

Odovzdávaním cien Grammy v losangelskom Staples Center po prvýkrát vo svojej kariére sprevádzal James Corden. Toho všetci poznajú najmä vďaka jeho televíznej nočnej šou a úspešnému projektu Carpool Karaoke. Veľkú pozornosť na seba už tradične celý večer pútala Beyoncé, ktorá sa na verejnosti ukázala prvýkrát po tom, ako oznámila ďalšie tehotenstvo. Americká speváčka tento rok ovládla nominácie, napokon však z deviatich uspela len v dvoch kategóriách.

Ešte horšie obišli Rihanna a Kanye West, ktorí si z ôsmich nominácií neodniesli domov ani jednu cenu. Fanúšikovia barbadoskej speváčky boli natoľko sklamaní, že v pobúrených reakciách na Twitteri padali z ich klávesníc na adresu Grammy slová ako "zmanipulované" alebo "neférové". Smutné to bolo určite aj pre samotnú interpretku, pretože jej posledný album Anti sa teší úspechu nielen u poslucháčov, ale aj u kritikov, ktorí ho označujú za jej najlepší počin. Osem nominácií mal aj najpredávanejší interpret roka, kanadský raper Drake, napokon triumfoval len v kategórii Najlepšia rapovo-spievaná spolupráca a Najlepšia rapová skladba (obe za hit Hotline Bling).

Stopercentne úspešná Adele si zlomila sošku

Najviac dôvodov na radosť má Adele. Za svoj megaúspešný album 25 a singel Hello získala celkovo päť nominácií a z nich dnes v noci vzišiel rovnaký počet cien. Britská speváčka triumfovala v troch hlavných kategóriách - Album roka, Pieseň roka a Nahrávka roka, pričom hlavu pred ňou museli skloniť okrem vyššie spomínaných hviezd aj Justin Bieber alebo dánski nováčikovia Lukas Graham.

Adele neskrývala dojatie a pri preberaní hlavnej ceny za Album roka sa dokonca chcela vzdať svojej ceny a prenechať ju Beyoncé. "Nemôžem túto cenu prijať, umelkyňou môjho života je Beyoncé. Album Lemonade je tak monumentálny, tak dobre premyslený, nádherný a odhaľujúci dušu. Nechala si nás všetkých nazrieť tam, kde nás bežne nepustíš a my si to vážime a všetci umelci, čo sme tu, ťa zbožňujeme... Si naše svetlo. A to, ako sa vďaka tebe ja a moji priatelia cítime, to, ako sa cítia moji čierni priatelia, dodáva im to silu, aby boli sebou samými. Milujem ťa, vždy som ťa milovala a vždy budem," rozplakala seba aj svoju tehotnú kolegyňu Adele, ktorá si tento rok zopakovala svoj stopercentný triumf z roku 2012. Vtedy sa jej podarilo uspieť vo všetkých šiestich kategóriách, v ktorých bola nominovaná.

Kuriozitou je, že po tom, ako priznala, že by hlavnú cenu najradšej dala Beyoncé, sa jej sošku zlatého gramofónika - údajne nechtiac -podarilo zlomiť na dve časti. Možno sa teda americkej speváčke kúsok z nej ujde... Už samotný príhovor víťazky však pre ňu musel byť príjemnou satisfakciou.

Adele ovládla Grammy Awards 2017 Zdroj: Matt Sayles/Invision/APBritská hviezda si zlomila gramofónik za Album roka - viac fotiek

Zimomriavková pocta G. Michaelovi a ceny pre Bowieho

Adele na odovzdávaní cien aj zaspievala, a to hneď dvakrát. Okrem toho, že celý večer otvorila vystúpením so svojím megahitom Hello, sa neskôr na pódiu ukázala, aby vzdala poctu zosnulej hudobnej legende - spevákovi Georgeovi Michaelovi. Vystúpenie so skladbou Fastlove jej však kvôli problémom so zvukom najskôr nevyšlo podľa predstáv. So slzami v očiach ho preto po minúte prerušila a začala odznova.

"Viem, že je to živý prenos, ale ... Nemôžem dovoliť, aby sa to stalo to, čo minulý rok," pripomenula prítomným nevydarené vystúpenie s piesňou All I Ask, pre ktoré vlani podľa vlastných slov preplakala celý deň. "Prepáčte, že nadávam, prepáčte, že pôjdeme odznova... Môžeme, prosím, začať odznova? Je mi to ľúto, ale nemôžem to preňho pokaziť," povedala za veľkého podporného aplauzu pred druhým pokusom. Bola z toho nádherná a emotívna pocta britskému spevákovi, ktorá určite mnohým divákom privolala zimomriavky.

Rovnaký počet cien ako Adele udelila Nahrávacia akadémia aj zosnulému Davidovi Bowiemu za album Blackstar a rovnomennú skladbu. Netriumfoval však v hlavných kategóriách, ale v žánrových (Najlepší alternatívny album, Najlepší rockový výkon, Najlepšia rocková skladba) a technických (obal, zvuk). Niektoré z cien zaňho prevzal Donny McCaslin, saxofonista a líder spevákovej poslednej kapely, resp. skupiny, s ktorou nahral svoj finálny album.

Prečítajte si: Najlepšie albumy roka podľa kritikov nahrali David Bowie, Beyoncé a Nick Cave

Len v jednej zo štvorice hlavných kategórií nezvíťazila Adele, keďže v nej ani nemohla byť nominovaná. Cenu pre Najlepšieho nováčika získal talentovaný americký raper, spevák a skladateľ Chance The Rapper, pre ktorého to bol tiež mimoriadne úspešný večer. Prevzal totiž aj ocenenia Najlepší rapový album (Coloring Book) a Najlepší rapový výkon (No Problem feat. Lil Wayne & 2 Chainz). Paradoxom je, že ocenená nahrávka ani nie je oficiálnym albumom, je to mixtape - navyše vydaný iba na internete, bez fyzického nosiča. Bolo to vôbec prvýkrát v histórii, čo bola neoficiálna, digitálne distribuovaná nahrávka nominovaná v albumovej kategórii.

Queen B nezastavilo ani tehotenstvo

Beyoncé prevzala ceny ceny Najlepší urban contemporary album a Najlepšie hudobné video, ktorým sa stal vizuál singla Formation. Vo väčšine ostatných kategórií musela pogratulovať Adele. Napriek tomu nemusí vôbec smútiť. Okrem toho, že po tomto roku je ženou s najväčším počtom nominácií v histórii (62) a ziskom ďalších dvoch gramofónikov sa opäť o kúsok priblížila rekordérke v počte víťazstiev Alison Krauss, sa jej podarilo dostať všetkých prítomných do kolien svojou epickou šou.

Beyoncé, Grammy Awards 2017 Zdroj: Matt Sayles/Invision/APBeyoncé na Grammy Award 2017 - viac fotiek

Ak sa takto pred týždňom horlivo diskutovalo o polčasovej šou Lady Gaga na Super Bowle, tak tento týždeň bude určite veľká pozornosť patriť práve Beyoncé, ktorá elektrizujúcim, subtílnym a vkusným predstavením posunula hranice "televíznej zábavy". Keďže je v pokročilom štádiu tehotenstva, samozrejme si odpustila rôzne tanečné kreácie, na ktorej sme u nej inak zvyknutí. Takmer desaťminútové vystúpenie, ktoré uviedla jej matka Tina Knowles, však doplnila o pôsobivú vizuálnu projekciu, ktorá odkazovala na rôzne náboženstvá.

Speváčka, ktorá tento rok privedie na svet dvojičky, sa na pódiu objavila odetá v zlatých, polopriehľadných šatách symbolizujúcich africkú bohyňu Mami Watu a zaspievala dvojicu intímnejších skladieb Love Drought a Sandcastles. Intro, outro aj predel medzi nimi tvorili prednahraté vizuály s hovoreným slovom v znamení oslavy materstva. K obom piesňam krátko po prenose zverejnila oficiálne videoklipy.



Večer plný premiér ale aj spomienok

Tento rok hudobný svet neopustil len George Michael, ale aj Prince. Tejto legende vzdali poctu v špeciálnom vystúpení Bruno Mars a Time so skladbami Jungle Love, The Bird a Let's Go Crazy. Mars sa však na pódiu ukázal aj s vlastnou skladbou That's What I Like, ktorá je aktuálnym singlom z jeho albumu 24K Magic (2016). Ešte horúcejšiu novinku predstavila Katy Perry (Chained to the Rhythm), s ktorou sa na pódiu ukázal aj Skip Marley, prekvapujúci hosť jej nového singla.

Ed Sheeran zaspieval pieseň Shape Of You, s ktorou sa mu v januári podarilo dobyť americký aj britský rebríček hneď v prvý týždeň od vydania skladby. Sympatický Brit sa riadil heslom, že menej je niekedy viac a za doprovodu gitary vsadil len na svoj hlas. Bez zbytočných pódiových okrás alebo tanečníkov nechal fanúšikov vychutnať si jeden z najlepších popových songov, aké kedy vyprodukoval. Zaujímavosťou je, že skladba bola pôvodne určená pre prítomnú Rihannu, ktorá ju však odmietla.

Metallica a Lady Gaga, Grammy Awards 2017 Zdroj: Matt Sayles/Invision/AP

Medzi najdiskutovanejšie momenty večera patrilo určite aj spojenie skupiny Metallica a popovej speváčky Lady Gaga. Škoda, že ho poznačili technické problémy a speváka metalovej legendy Jamesa Hetfielda v prvej časti skladby Moth Into Flame nebolo vôbec počuť. O to viac sa potešili fotografi, keďže situáciu vyriešil spievaním do speváčkinho mikrofónu.

Hip-hopová legenda A Tribe Called Quest svoju medley starších skladieb s novinkou We The People venovala ľuďom na celom svete, ktorí rozhodujú o tom, kto bude v ich krajinách pri moci. Zároveň sa tradičný hosť formácie Busta Rhymes spolu s moderátorom Jamesom Cordenom ako jediný počas večera vyjadril k novému šéfovi Bieleho domu: "Chcem poďakovať prezidentovi agentovi oranžovému za neúspešný pokus o zákaz moslimov." On samotný aj členovia formácie Q-Tip a Ali Shaheed Muhammad sú vyznávačmi islamskej viery. Spolu s nimi vystúpil aj Anderson .Paak, ktorý zahral na bicích.

Ďalšími očakávanými spoluprácami na pódiu bolo aj vystúpenie The Weeknda s francúzskym duom Daft Punk v skladbách Starboy a I Feel It Coming, predviedli sa aj Keith Urban a Carrie Underwood s piesňou The Fighter a celý galavečer uzavreli John Legend a Cynthia Erivo s piesňou God Only Knows od The Beach Boys, určenou všetkým hudobníkom, ktorí opustili svet v roku 2016.

Zhrnutie večera na Youtube kanáli Grammy:


Pozrite si nominácie a víťazov v hlavných kategóriách:

Album roka: 
Adele - 25 
Beyoncé - Lemonade 
Justin Bieber - Purpose 
Drake - Views 
Sturgill Simpson - A Sailor's Guide To Earth 

Pieseň roka: 
Beyoncé - Formation 
Adele - Hello 
Mike Posner - I Took A Pill In Ibiza 
Justin Bieber - Love Yourself 
Lukas Graham - 7 Years 

Nahrávka roka: 
Beyoncé - Formation 
Adele - Hello 
Lukas Graham - 7 Years 
Rihanna featuring Drake - Work 
Twenty One Pilots - Stressed Out 

Najlepší nováčik roka: 
Kelsea Ballerini 
The Chainsmokers 
Chance The Rapper 
Maren Morris 
Anderson .Paak

Nominácie a víťazi vo vybraných žánrových kategóriách:

POP 

Najlepší sólový popový výkon: 
Adele - Hello 
Beyoncé - Hold Up 
Justin Bieber - Love Yourself 
Kelly Clarkson - Piece By Piece (Idol Version) 
Ariana Grande - Dangerous Woman 

Najlepší popový výkon dua alebo skupiny: 
The Chainsmokers featuring Halsey - Closer 
Lukas Graham - 7 Years 
Rihanna featuring Drake - Work 
Sia featuring Sean Paul - Cheap Thrills 
Twenty One Pilots - Stressed Out 

Najlepší popový vokálny album: 
Adele - 25 
Justin Bieber - Purpose 
Ariana Grande - Dangerous Woman 
Demi Lovato - Confident 
Sia - This Is Acting 

Najlepší tradičný vokálny popový album: 
Andrea Bocelli - Cinema 
Bob Dylan - Fallen Angels 
Josh Groban - Stages Live 
Willie Nelson - Summertime: Willie Nelson Sings Gershwin 
Barbra Streisand - Encore: Movie Partners Sing Broadway 

DANCE 

Najlepšia tanečná nahrávka: 
Bob Moses - Tearing Me Up 
The Chainsmokers featuring Daya - Don't Let Me Down 
Flume featuring Kai - Never Be Like You 
Riton featuring Kah-Lo - Rinse & Repeat 
Sofi Tukker - Drinkee 

Najlepší elektronický/tanečný album: 
Flume - Skin 
Jean-Michel Jarre - Electronica 1: The Time Machine 
Tycho - Epoch 
Underworld - Barbara Barbara, We Face A Shining Future 
Louie Vega - Louie Vega Starring…XXVIII 

ROCK 

Najlepší rockový výkon: 
Alabama Shakes - Joe (Live From Austin City Limits) 
Beyoncé featuring Jack White - Don't Hurt Yourself 
David Bowie - Blackstar 
Disturbed - The Sound Of Silence 
Twenty One Pilots - Heathens 

Najlepší metalový výkon: 
Baroness - Shock Me 
Gojira - Slivera 
Korn - Rotting in Vain 
Megadeth - Dystopia 
Periphery - The Price Is Wrong 

Najlepšia rocková pieseň: 
David Bowie - Blackstar 
Radiohead - Burn the Witch 
Metallica - Hardwired 
Twenty One Pilots - Heathens 
Highly Suspect - My Name Is Human 

Najlepší rockový album: 
Blink-182 - California 
Cage The Elephant - Tell Me I'm Pretty 
Gojira - Magma 
Panic! At The Disco - Death Of A Bachelor 
Weezer - Weezer 

ALTERNATÍVA 

Najlepší alternatívny album: 
Bon Iver - 22, A Million 
David Bowie - Blackstar 
PJ Harvey - The Hope Six Demolition Project 
Iggy Pop - Post Pop Depression 
Radiohead - A Moon Shaped Pool 

R'N'B 

Najlepší r'n'b výkon: 
BJ The Chicago Kid - Turnin' Me Up 
Ro James - Permission 
Musiq Soulchild - I Do 
Rihanna - Needed Me 
Solange - Cranes In The Sky 

Najlepší tradičný r'n'b výkon: 
William Bell - The Three Of Me 
BJ The Chicago Kid - Woman's World 
Fantasia - Sleeping With The One I Love 
Lalah Hathaway - Angel 
Jill Scott - Can't Wait 

Najlepšia r'n'b pieseň: 
PartyNextDoor featuring Drake - Come And See Me 
Bryson Tiller - Exchange 
Rihanna - Kiss It Better 
Maxwell - Lake By The Ocean 
Tory Lanez - Luv 

Najlepší urban contemporary album: 
Beyoncé - Lemonade 
Gallant - Ology 
KING - We Are King 
Anderson .Paak - Malibu 
Rihanna - Anti 

Najlepší r'n'b album: 
BJ The Chicago Kid - In My Mind 
Lalah Hathaway - Lalah Hathaway Live 
Terrace Martin - Velvet Portraits 
Mint Condition - Healing Season 
Mya - Smoove Jones 

RAP

Najlepší rapový výkon: 
Chance The Rapper featuring Lil Wayne & 2 Chainz - No Problem 
Desiigner - Panda 
Drake featuring The Throne - Pop Style 
Fat Joe & Remy Ma featuring French Montana & Infared - All The Way Up 
ScHoolboy Q featuring Kanye West - That Part 

Najlepšia rapovo-spievaná spolupráca: 
Beyoncé featuring Kendrick Lamar - Freedom 
Drake - Hotline Bling 
D.R.A.M. featuring Lil Yachty - Broccoli 
Kanye West featuring Chance The Rapper, Kelly Price, Kirk Franklin & The-Dream - Ultralight Beam 
Kanye West featuring Rihanna - Famous 

Najlepšia rapová skladba: 
Fat Joe & Remy Ma featuring French Montana & Infared - All The Way Up 
Kanye West featuring Rihanna - Famous 
Drake - Hotline Bling 
Chance The Rapper featuring Lil Wayne & 2 Chainz - No Problem 
Kanye West featuring Chance The Rapper, Kelly Price, Kirk Franklin & The-Dream - Ultralight Beam 

Najlepší rapový album: 
Chance The Rapper - Coloring Book 
De La Soul - And The Anonymous Nobody... 
DJ Khaled - Major Key 
Drake - Views 
Schoolboy Q - Blank Face LP 
Kanye West - The Life Of Pablo 

SOUNDTRACK A VIDEO

Najlepší kompilačný soundtrack pre vizuálne médiá: 
Amy 
Miles Ahead 
Straight Outta Compton 
Jednotka samovrahov 
Vinyl: The Essentials - 1. sezóna 

Najlepší soundtrack pre vizuálne médiá: 
Most špiónov - Thomas Newman, skladateľ 
Osem hrozných - Ennio Morricone, skladateľ 
Revenant Zmŕtvychvstanie - Alva Noto & Ryuichi Sakamoto, skladatelia 
Star Wars: Sila sa prebúdza - John Williams, skladateľ 
Stranger Things Volume 1 - Kyle Dixon & Michael Stein, skladatelia 
Stranger Things Volume 2 - Kyle Dixon & Michael Stein, skladatelia 

Najlepšia pôvodná pieseň pre film, televíziu alebo iné: 
Can't Stop The Feeling! z filmu Trollovia - Justin Timberlake, Anna Kendrick, Gwen Stefani, James Corden, Zooey Deschanel, Walt Dohrn, Ron Funches, Caroline Hjelt, Aino Jawo, Christopher Mintz-Plasse & Kunal Nayyar (autori: Max Martin, Shellback & Justin Timberlake 
Heathens z filmu Jednotka samovrahov - Twenty One Pilots (autor: Tyler Joseph) 
Just Like Fire z filmu Alica v Krajine za zrkadlom - Pink (autori: Oscar Holter, Max Martin, Pink & Shellback) 
Purple Lamborghini z filmu Jednotka samovrahov - Skrillex & Rick Ross (autori: Shamann Cooke, Sonny Moore & William Roberts) 
Try Everything z filmu Zootropolis - Shakira (autori: Mikkel S. Eriksen, Sia Furler & Tor Erik Hermansen) 
The Veil z filmu Snowden - Peter Gabriel (autor: Peter Gabriel) 

Najlepšie hudobné video: 
Beyoncé - Formation 
Leon Bridges - River 
Coldplay - Up & Up 
Jamie XX - Gosh 
OK Go - Upside Down & Inside Out 

Najlepší hudobný film: 
Steve Aoki - I'll Sleep When I'm Dead 
The Beatles - The Beatles: Eight Days A Week The Touring Years 
Beyoncé - Lemonade 
Yo-Yo Ma & The Silk Road Ensemble - The Music Of Strangers 
American Saturday Night: Live From The Grand Ole Opry 

Kompletné výsledky vo všetkých kategóriách nájdete na Grammy.com

Autor: Dušan Marko
Foto: Matt Sayles/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Adele, Beyoncé