Americká R&B speváčka Toni Braxton vydá 23. marca nový štúdiový album, ktorý bude jej prvým po ôsmich rokoch. Novinka, ktorá vyjde pri príležitosti 25. výročia jej debutu v hudobnom priemysle, bude mať názov Sex and Cigarettes.

Spolu s ohlásením názvu a dátumu vydania Toni Braxton zverejnila aj nový singel Long As I Live. Podmanivá soul-popová skladba so skvelým vokálom a nadčasovo znejúcim aranžmánom je jednou z viacerých piesní na albume, na ktorých sa 50-ročná speváčka podieľala ako autorka a producentka.


Na novinke sa bude nachádzať aj dueto s Colbie Caillat s názvom My Heart a skôr zverejnený singel Deadwood s nemenej pôsobivým klasickým R&B zvukom, ku ktorému ešte na jeseň zverejnila čiernobiely videoklip. Hoci od októbra má len niečo cez 1,1 milióna prehratí, čo je v porovnaní so súčasnými hviezdami celkom smutné číslo, obe skladby majú potenciál vrátiť R&B divu do prvej ligy. Samozrejme záleží na tom, či bude rovnako kvalitný aj zvyšok albumu.

Zatiaľ posledným albumom speváčky je Pulse z roku 2010, po ktorom vydala spoločný album so spevákom a producentom Babyfaceom s názvom Love, Marriage, and Divorce (2014). Najnovšiu štúdiovku interpretka hitu Un-Break My Heart (1996) podporí aj na turné, jeho termíny však zatiaľ nezverejnila.


Pred piatimi rokmi chcela skončiť s hudbou

Rodáčka z Marylandu odštartovala svoju kariéru koncom 80. rokov spolu so svojimi štyrmi sestrami v skupine The Braxtons. Tam si ju všimli producenti L.A. Reid a Kenneth "Babyface" Edmonds. V roku 1993 vydala debutovú eponymnú nahrávku a o rok neskôr dostala cenu Grammy v kategórii Najlepší nováčik. Úspech dosiahla aj s druhým albumom Secrets (1996). Už o dva roky neskôr sa však pohádala so svojím vydavateľstvom a prvý raz zbankrotovala. Napriek tomu naďalej vystupovala, vydávala albumy a hrala vo filmoch. V roku 2010 vyšiel jej šiesty štúdiový album s názvom Pulse, no v ten istý rok opäť zbankrotovala. 

Okrem finančných problémov jej kariéru komplikujú aj zdravotné ťažkosti. Držiteľka siedmich cien Grammy, ktorá na celom svete predala zhruba 40 miliónov hudobných nosičov, trpí nebezpečným autoimunitným ochorením zvaným systémový lupus erytematozus. Ten bol aj príčinou smrti jej strýka. Okrem toho jej z prsníka museli vyoperovať nezhubný nádor a liečila sa tiež na zápal osrdcovníka. Pre mikrovaskulárnu angínu zas musela predčasne prerušiť angažmán v istom hoteli v Las Vegas.

V roku 2013 vyhlásila, že končí s nahrávaním hudby. Pre portál Thegrio.com povedala, že už nevydá žiaden album, aj keď možno ešte občas bude vystupovať, keďže to ju stále baví. V relácii Good Morning America zas vysvetlila, že hudba v nej už nevyvoláva také emócie ako kedysi. "Už necítim to, čo som vždy pri vystupovaní cítila. Odchádza to. Celkom neviem, čo sa deje, možno mám ženskú krízu stredného veku. Nerada to hovorím, ale už mi na tom nezáleží celým srdcom," uviedla Toni Braxton. Ešte v tom istom roku však ohlásila spomínaný spoločný album s producentom Babyfaceom.

Doposiaľ vydala osem štúdiových albumov - Toni Braxton (1993), Secrets (1996), The Heat (2000), Snowflakes (2001), More Than a Woman (2002), Libra (2005) a spomenuté nahrávky Pulse (2010) a Love, Marriage & Divorce (2014, Toni Braxton & Babyface).


Text: Hudba.sk, pm (zdroj: SITA - Billboard.com, archív)
Foto: Facebook.com/tonibraxton

Súvisiaci interpreti: Toni Braxton