Spevák, cestovateľ a neskrotná duša, Peter Juhás, vydáva svoj debutový videoklip k singlu Ty ani nevieš, ktorý je predzvesťou jeho pripravovaného prvého albumu. Novinkou, pod ktorou sú producentsky podpísaní Jana Kirschner a jej dlhoročný gitarista Tomáš Fuchs, Peter odkrýva kúsok svojho sveta.

Talentovaný spevák a hudobník Peter Juhás už od útleho veku vedel, že sa chce živiť svojou vášňou - hudbou. Verejnosť ho mohla najskôr spoznať v roku 2014 ako člena chlapčenskej skupiny United 5, ktorá bola prezentovaná ako slovenská odpoveď na Lunetic, no po roku fungovania sa bez väčšieho úspechu rozpadla. V roku 2016 sa Peter predstavil v šou Česko Slovensko má talent, kde zaujal s vlastnou pesničkou Pre teba a pre mňa. Okrem toho precestoval kus sveta a ako pouličný spevák spríjemňoval chvíle návštevníkom turistických miest nielen v Európe, ale aj v Ázii.

Míľnikom v jeho živote sa stalo minuloročné účinkovanie v súťaži The Voice Česko Slovensko, kde si ho vďaka skvele zaspievanej pesničke Creep od skupiny Radiohead vybrala do svojho tímu Jana Kirschner. Napokon to Peter dotiahol až medzi finálovú štvoricu, no čo je dôležitejšie, podpora jeho talentu od jednej z najúspešnejších slovenských speváčok sa ani po skončení súťaže neskončila. Za pomoci svojich muzikantov mu ukázala smer, a práve ich drahocenné rady a skúsenosti mladému spevákovi pomohli začať brať veci vážne. Za ich podpory sa napokon zrodil aj jeho debutový singel Ty ani nevieš, ktorý je zároveň ochutnávkou Petrovho pripravovaného albumu.


"Už dlho som nestretla tak autentického, otvoreného muzikanta. Má v sebe oveľa viac, než sa na prvý pohľad zdá a myslím, že ak bude na sebe pracovať, môže dokázať naozaj veľa. Je to v jeho rukách, ja som sa mu snažila otvoriť cestu k muzikantom, ktorí by s ním tú cestu mohli zdieľať a zachytiť jeho cítenie a sound, jeho hlas a hlavne charakter, ktorý je bezpochyby, ako hovoria Angličania, 'bigger than life'. Verím, že pieseň Ty ani nevieš je pre Petra iba začiatkom a ešte nás všetkých prekvapí," vyjadrila sa Jana Kirschner na adresu mladého muzikanta.

Od názvu k pesničke

Nápad na pieseň Ty ani nevieš vznikol veľmi neobvykle. Na začiatku bola myšlienka, resp. uvedomenie si, koľko vecí o nás druhí ľudia vlastne ani nevedia. Jedného rána tak Peter na modrý zdrap papiera napísal názov ešte neexistujúcej pesničky. "Po titulku som napísal prvú slohu, k nej som si brnkol nejaké akordy a postupne to chytalo svoj tvar a vystihovalo, čo by som piesňou rád povedal," priblížil spevák zrod novinky, ktorá na svoje dokončenie a vydanie čakala celé dva roky.

Medzitým prešla niekoľkými premenami, pričom za finálnou verziou producentsky stoja práve Jana Kirschner a jej gitarista Tomáš Fuchs, s ktorým už roky spolupracuje a podieľal sa aj na projektoch Moruša a Takmer Sólo. "Jedného dňa ma pozvala do štúdia, kde so svojou kapelou nahrávala nejaké vlastné veci. Dôvera vo mňa od tak dobrej duše, akou je Janka, je veľkou motiváciou, jej podpora je pre mňa až neuveriteľná," teší sa Peter Juhás.


V štúdiu mu Jana Kirschner predstavila svojich dvorných muzikantov Tomiho Fuchsa, Pištu Lengyela, Martina Nováka a Rasťa Uhríka, ktorým vtedy ešte nedokončenú skladbu s gitarou v ruke prvýkrát predstavil. "Janka sa posadila vedľa mňa, dala si slúchadlá a povedala nech to zahrám tak, ako to hrám. V momente, ako som začal hrať, mnou prešli zimomriavky, lebo všetci chalani začali hrať túto skladbu, ako keby ju napísali so mnou," opisuje Peter zážitok, ktorý mu vyrazil dych. Finálna verzia piesne vznikla ešte v ten istý deň. 

Videoklip Ty ani nevieš sa nakrúcal v Demänovskej doline, režisérom a kameramanom je ďalší dlhoročný spolupracovník Jany Kirschner Viktor Cicko. "Do hôr sme so sebou zobrali gitaru a snažili sa vystihnúť tú krásu prírody. Točili sme na chatke, kde som aj nasekal drevo, no a spoločne s chalanmi z Redpoint.sk sme natočili zábery, ktoré sa vďaka Viktorovi podarili 'ukuchtiť' presne do toho, v čo som dúfal. V klipe si zahral aj vĺčik Junior, ktorý je miestnym borcom, " prezradil Peter.

Pilotný singel k pripravovanému debutovému albumu, o ktorom mladý muzikant sníva už niekoľko rokov, sa snáď čoskoro dočká nasledovníkov. Peter aktuálne nahráva ďalšie autorské piesne, ku ktorým si sám píše hudbu i texty. "Teším sa na všetko, čo má čaká a som za to vďačný. Myslím, že to bude riadna jazda po ceste za šťastím," dodal na záver.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Jana Marczellová. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: archív hudobníka