Medzinárodná kapela Invisible World, ktorú vedie český kontrabasista Tomáš Liška, prichádza s klipom ku skladbe Another Thing to Think About z aktuálneho albumu Hope. Album vyšiel na jeseň minulého roka a získal si pozornosť médií a fanúšikov z celého sveta. Vedľa muzikantov z Turecka alebo Srbska, dopĺňa zostavu na niekoľkých skladbách tiež kurdská speváčka Sakina Teyna.

Kapelník Tomáš Liška teraz rozširuje kontinent svojich spoluprácovníkov o vizuálnu umelkyňu Brigid Collins zo Škótska, ktorá je autorkou nového klipu. "Stretli sme sa asi pred dvoma rokmi na koncerte v Edinburghu. Končili sme tam v klube The Jazz Bar naše týždenné turné po Škótsku a Brigid si prišla kúpiť nejaké dosky a spevník. Vlastne sme sa vtedy ani nezoznámili. Až po čase mi napísala, ako ju moja hudba inšpiruje pri tvorbe a či by som súhlasil s použitím jednej skladby do nového projektu, ktorý práve dokončovala," popisuje zoznámenie Tomáš Liška.

Tým sa pre oboch autorov odštartovala séria drobných spoluprácou, ktorú nateraz uzatvárajú klipom ku skladbe Another Thing to Think About. "Navrhol som Brigid, či by mi nechcela na niektorú zo skladieb z novej platne urobiť klip. Výber som nechal na nej a dlho s ním váhala. Vzhľadom k tragickej udalosti v jej rodine nakoniec siahla po najintímnejšej balade, ktorá celý album uzatvára. Veril som, že je na moju hudbu tak napojená, že nie je potrebné spolu konzultovať akýkoľvek motív alebo prevedenie. Keď som klip videl prvýkrát, mal som slzy v očiach," dopĺňa Liška.


Klip je postavený na minimalistickom prelínaní vrstiev záberov z prezerania starého rodinného albumu. Odvíja sa tak príbeh, ktorý do seba diváka vťahuje a prebúdza v ňom jeho vlastné spomienky a osobné príbehy. "Zakaždým, keď sa na klip pozriem, behá mi mráz po chrbte. Okrem iného asi preto, že všetky zábery, ktoré z neho vystupujú, sa skutočne stali. Žiadna montáž. Skutočný album, ktorý ležal roky v krabici na pôjde domčeka v Severnom Írsku, kde Brigid vyrastala. Zábery pre mňa majú obrovskú silu a prebúdzajú moju imagináciu na maximum."

Pôvodne plánované turné k albumu Hope je preložené na jeseň tohto roku, rovnako ako júnové turné kapely po Japonsku. Krst albumu prebehol v polovici novembra ako live stream z pražského klubu Punctum. "Už si pomaly zvykám, že je takmer zbytočné čokoľvek v tejto dobe plánovať. Beriem to tak, ako to je. Nejako bolo a nejako bude. Natáčam videá pre svojich študentov basgitary, venujem sa s deťmi domácej škole, študujem, občas natáčam v domácom štúdiu dosky na diaľku, som veľa vonku na vzduchu a učím sa nesledovať správy," uzatvára Tomáš Liška.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Anna Mašátová.