Po dvoch singloch a úspešnej crowdfundingovej kampani vydáva Kvietah svoj album Hejno černejch koček. Dvadsaťtriročná skladateľka, speváčka a multiinštrumentalistka, ktorá má na konte okolo desiatky nahrávok určených len najbližším, tak prichádza s prvým oficiálnym albumom.


Magdalena Fendrychová
alias Kvietah vydáva prvú dlhohrajúcu platňu určenú verejnosti. Album Hejno černejch koček, ktorý vychádza digitálne a na CD, obsahuje 10 pesničiek pohybujúcich sa na pomedzí indie, folku i elektroniky. "Nikdy som sa nenechala zväzovať žánre, ale na rozdiel od mojich minulých vecí je tento album vnútornejší. Texty aj melódie sú ovplyvnené tým, že som album písala počas prvého covidového roku v izolácii od spoločnosti," popisuje Kvietah náladu nahrávky, ktorú sprevádza témy ako vyrovnávanie sa s osamelosťou alebo zlomeným srdcom.

"Písanie pesničiek pre mňa bolo odmalička najdôležitejšou činnosťou, brala som ako samozrejmé, že niečo zložím a nahrám, ale ďalej som to neriešila. Až pri poslednom albume mi napadlo, že by som svoju tvorbu mohla ponúknuť verejnosti," vysvetľuje Kvietah, čo prečo oslovila vydavateľstvo Divnosti a producenta Tomáša Tkáča.


"Moja tvorba som jednoducho ja. Som veľmi citlivá a smútok, bolesť a emócie, o ktorých sa ťažko hovorí, na svete sú. Nálada dosky je autentická, a to je podľa mňa najdôležitejšie,” je presvedčená Kvietah a vysvetľuje melancholické vyznenie albumu. "Čím som staršia, tým je písanie textov náročnejšie. Cítim väčšiu zodpovednosť za vyslovené slová, nechcem sa sama sebe spreneveriť, písať o niečom, čomu nerozumiem, čo nie je skutočné," uzatvára.

Magdalena Fendrychová študuje skladbu na konzervatóriu, a okrem hudby a textov je autorkou aj väčšiny aranží. Sama seba nevníma iba ako pesničkárku, ale ako skladateľku a po rokoch vystupovania sama s gitarou a klavírom začína hrať opäť naživo s celou kapelou. Album naživo predstaví 24. februára na rádiu Proglas a krst prebehne v Café V lese 17. marca s kapelou Iné metro.


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Alžběta Trusinová z vydavateľstva Divnosti.