Rebríček talentov BBC Sound Of priniesol aj tento rok 15 zaujímavých mien, na ktoré sa oplatí obrátiť svoj sluch. Medzi nimi figurovala okrem iných i 20-ročná Dua Lipa. Speváčka so žiadostivým výrazom v tvári, ale krehkou dušou, čelí aj vďaka tejto svojej charakteristickej črte porovnávaniam s Lanou Del Rey.

K hudobnej kariére sa Dua Lipa dostala kombináciou brigád a nových internetových možností ako je služba Soundcloud. Hoci sa narodila v roku 1995 v Londýne, vo svojich trinástich sa musela s rodinou kvôli otcovej práci presťahovať do Kosova, kde má korene. O dva roky neskôr sa však po súhlase rodiny mohla vrátiť naspäť do Veľkej Británie. Pracovala po baroch a kluboch, no skúšala aj modeling. Kým barmankou musela byť, aby na seba zarobila, modelkou sa stala kvôli kontaktom.

Dovtedy navštevovala divadelnú školu Sylvie Young v Anglicku, ktorá sa hrdí veľkou prestížou - medzi svojich absolventov radí Amy Winehouse, niekdajšiu "spajsku" Emmu Bunton, členku All Saints Melanie Blatt, ale aj ďalšiu Britku s kosovskými koreňmi Ritu Oru. Tu sa učila hrať aj na violončele, s ktorým podľa vlastných slov skončila, lebo predstavovalo vážne zdravotné riziko. "Naozaj som si to užívala, ale bývala som veľmi malá. Nosila som toto masívne violončelo, ale buď ma to udieralo do špičky hlavy, alebo do zadnej časti nôh," povedala v rozhovore pre BBC.

Manažment Lany Del Rey

Podobne ako interpretka skladby Summertime Sadness aj Lipa sa chcela k svojmu hudobnému snu dostať využitím internetu. Už od štrnástich spievala rôzne coververzie a dávala ich na Youtube, svoje prvé demá začala publikovať na Soundcloude približne o tri roky neskôr, v roku 2012. Vtedy si ju všimli aj manažéri Lany Del Rey a ponúkli jej zmluvu. Vzápätí ju "zavreli do štúdia" na dva roky, z čoho vzišlo vyše 130 skladieb. Jej prvý oficiálny singel New Love produkoval Emile Haynie (Lana Del Rey, Bruno Mars, Kanye West), a tak si podľa speváčky mohli všetci právom myslieť, že je na scéne nová Lana.


Pravdupovediac žiadne porovnávanie nie je na mieste. Kým Lana Del Rey inklinuje k alternatívnemu popu s občasnými odchýlkami k psychedelickému rocku, Dua Lipa je so svojím dark-popom, ako to vlastnými slovami definuje, pre mainstreamové rádiá prijateľnejšia. Sama vníma tento rozdiel, no porovnávanie jej neprekáža - Lanu má rada.

"Myslím, že akonáhle som dala von Be The One (druhý singel, pozn. red.), ľudia pochopili, že je to veľmi odlišné. Všetky skladby, ktoré budem mať, budú iné, ako má Lana. Porovnávanie ma nerozčuľuje. Ľudia uvidia, čo som zač a potom možno zmenia názor." Narážala tým na debutový album so zatiaľ nešpecifikovaným dátumom vydania v roku 2016.


V rodine počúvali Bowieho, chce byť pravdivá ako Furtado

O hudobnú výchovu sa u nej staral otec. Ten jej prehrával Stinga, Radiohead, ale aj Boba Dylana či Davida Bowieho. V tvorbe ju však najviac inšpirujú jej vlastné vzory z obdobia dospievania - Pink a Nelly Furtado. Prvotinu známej Kanaďanky poznala odpredu aj odzadu. "Mám rada tú pravdivosť. Mám rada všetko, o čom spievajú, lebo to nie je zaobaľované. Všetko bolo pravdivé - to, čo prežívali a aj to, ako sa pri tom cítili. Mojím prvým albumom bol Whoa, Nelly! - som ním posadnutá," uviedla v rozhovore pre DigitalSpy.

S podobnou myšlienkou sa snaží pracovať aj na svojej prvej hudobnej kolekcii. Cieľom dvadsaťročnej nádejnej hviezdy je, aby sa jej poslucháči necítili osamelí. "Chcem, aby ľudia videli kus mňa. Chcem, aby nahliadli do toho, čo sa dialo, kým som písala album a chcem, aby ma tak naozaj spoznali... Chcem, aby ľudia vedeli, že nie sú sami a všetci si prechádzame tým istým. Toto je mojím hlavným cieľom. Tento album by mal byť čo najdôveryhodnejší a potom môžu prísť všetky 'kolotočáriny'." O talentovanej Britke tak budeme ešte zjavne počuť a zostáva len veriť a dúfať, že jej toto silné vyhlásenie vydrží na viacero nahrávok.


Autor: Marek Majzon
Foto: Facebook.com/dualipaofficial