Pesničkár Ado Juráček vydal začiatkom marca svoj prvý dlhohrajúci album. Kolekcia jedenástich piesní je prierezom jeho niekoľkoročnej tvorby, ktorú charakterizuje žánrová a tématická rôznorodosť. Album Trubadúr otvára rovnomenná pieseň, ktorá je reakciou na dlhodobo nelichotivú politickú situáciu v našej krajine.

"Človek so svojím názorom je ako kvapka v mori. Nikto ho nepočúva. Ak sa však zíde obrovský dav, ako sme mali možnosť vidieť posledný piatok, zobudí to v ľuďoch nádej na zmenu," hovorí Ado Juráček. Pieseň Trubadúr napísal už dávnejšie - dokonca s ňou minulý rok vyhral pesničkársku súťaž Ružinovská lýra - no zhodou okolností je práve teraz v čase vydania jeho debutového albumu vysoko aktuálna. Aj preto sa rozhodol, že práve k nej nakrúti v nahrávacom štúdiu svoje nové oficiálne video.


Okrem melancholického komentára spoločenskej situácie, ktorý celý album Trubadúr otvára, si na čerstvo vydanej nahrávke prídu na svoje najmä milovníci lovesongov vo folkovom štýle. Tie totiž na albume tvoria väčšinu. Žánrovou výnimkou je reggae pieseň Mark a Rima, zahraná na ukulele v havajskom aranžmáne. Pieseň je inšpirovaná príbehom rodiny, ktorú Adp stretol počas svojho pobytu na severnom pobreží havajského ostrova Oahu.

Album Trubadúr vznikal niekoľko rokov. "Boli to roky skúšania, hľadania toho správneho zvuku a hudobníkov, ktorí by dokázali piesne dotvoriť. Pre dosiahnutie čo najväčšej prirodzenosti a úprimnosti, sú však niektoré nahraté iba v doprovode gitary," prezrádza Ado Juráček. Na nahrávke sa okrem neho podieľali aj Kristína Uhlíková (husle), Filip Hittrich (kontrabas) alebo Broňa Schragge (violončelo). V nedávno zverejnenej piesni Domov sa dokonca objavila aj stálica slovenskej hudobnej scény, Jana Kirschner. Ako k ich stretnutiu došlo, si môžete prečítať TU.

K debutovému albumu zatiaľ hudobník neplánuje turné, najbližšie ho však budete môcť počuť na komornom sólovom koncerte v Kafe Scherz, ktorý sa uskutoční 28. marca o 19:00. Počas leta sa objaví na festivale Countryfest Bohunice a vystúpi aj v rámci koncertného cyklu Leto na Korze v Trnave.

Album si môžete vypočuť a podporiť kúpou na Bandcampe:



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Ado Juráček. Viac sa dozviete na jeho oficiálnych stránkach www.adojuracek.sk a www.facebook.com/adojuracekofficial.