Letné mesiace patria už tradične po celom svete rôznym hudobným festivalom. Ak chvíľu venujete surfovaniu po internete, určite objavíte akciu, ktorá vám vyhovuje ako programom, tak aj svojou polohou. Medzi čoraz atraktívnejšie festivaly patrí podujatie Secret Solstice, ktoré sa od roku 2014 organizuje neďaleko islandského Reykjavíku.

Magický ostrov ohňa a ľadu ponúka je známy silnou hudobnou scénou s veľkým exportným potenciálom a mimoriadne vysokým počtom medzinárodne etablovaných umelcov a kapiel na obyvateľa. Je tiež dejiskom viacerých zaujímavých hudobných festivalov, z ktorých najväčšie a najznámejšie sú Iceland Airwaves, Sónar Reykjavík a Secret Solstice. Na rozdiel od prvých dvoch menovaných, Secret Solstice sa ako jediný koná v pre nás tradičnom festivalovom termíne, čiže v lete, a zároveň sa líši aj tým, že prináša na Island najväčšie svetové hviezdy, kým Airwaves aj Sónar sú skôr o objavovaní novej hudby.

Napriek tomu však nejde o typický mainstreamový festival, a to najmä vďaka špecifickej atmosfére severského leta a netypickým miestam konania. Kým väčšine z nás sa s letným festivalom spája nekončiaca párty až do neskorej noci, tak v tomto prípade organizátori lákajú na presný opak. Festival sa totiž koná v období letného slnovratu, kedy slnko v noci vôbec nezapadá. Pre severanov sú oslavy slnovratu druhým najdôležitejším sviatkom roku, hneď po Vianociach. Dlhoročné tradície a oslavy tohto prírodného úkazu vďaka Secret Solstice získavajú nový, oveľa atraktívnejší rozmer aj pre mladých ľudí a milovníkov popovej a elektronickej hudby.

Program plný hviezd a jedinečná atmosféra Islandu 

Secret Solstice by si zrejme získal patričnú pozornosť aj pri oveľa skromnejšom programe, no tento ročník, ktorý sa uskutoční od 21. do 23. júna, bude naozaj nabitý vystúpeniami globálnych hviezd. Medzi najväčšie lákadlá patrí nepochybne znovuobnovená skupina The Black Eyed Peas, ktorá koncom minulého roka vydala svoj siedmy štúdiový album Masters of the Sun Vol. 1. Milovníci tanečnej hudby sa určite potešia prítomnosti holandského dídžeja a producenta Martina Garrixa, ktorý v posledných rokoch zaujal aj vďaka spoluprácam s vychádzajúcimi popovými hviezdami súčasnosti ako Bebe Rexha či Dua Lipa.

V týchto dňoch do lineupu festivalu pribudla ďalšia zástupkyňa súčasného popu, Rita Ora. Rodáčka z Kosova patrí v posledných rokoch medzi najúspešnejšie speváčky, čoho dôkazom je aj jej minuloročný album Phoenix. Rita síce začiatkom marca odštartovala celosvetové turné, s ktorým ju čaká niekoľko zastávok aj v Európe, no väčšina koncertov už je beznádejne vypredaná. Jej vystúpenie na Secret Solstice tak bude nepochybne veľkým lákadlom pre ľudí z celej Európy.

Ak patríte medzi skôr narodených, určite vás poteší vystúpenie britskej skupiny Morcheeba, ktorá sa najmä na prelome tisícročí tešila obrovskému úspechu. Dvojica, ktorý vo svojej tvorbe spája prvky trip-hopu, popu, rocku a R&B, na svojej islandskej zastávke odspieva skladby z najnovšieho albumu Blaze Away, no určite nezabudne ani na svoj najväčší hit Rome Wasn't Built In a Day z roku 2000.

Popri hviezdnom lineupe, v ktorom figurujú aj rockové legendy Robert Plant a Patti Smith, americká hip-hopová legenda Sugarhill Gang a britskí raperi Foreign Beggars, kontroverzná ruská formácia Pussy Riot, či domáci post-metalisti Sólstafir, patria medzi veľké lákadlá festivalu aj párty v ľadových jaskyniach, geotermálne kúpele, prehliadka lávového tunela či párty na ľadovci s kapacitou 120 ľudí. Na svoje si prídu aj milovníci dobrého jedla, na ktorých čakajú miestne kulinárske chuťovky ako fermentovaný žralok ale aj množstvo vegánskych pochúťok. 

Kompletný program trojdňového festivalu a informácie o lístkoch, ktorých cena začína na sume 81 eur, nájdete na oficiálnej stránke secretsolstice.is.

Autor: Dušan Marko

Súvisiaci interpreti: Black Eyed Peas, Rita Ora